رازفر بیش از ۱7سال است که در بحث بهره برداری و فرآوری در معادن مختلف مخصوصا سنگ آهن فعالیت می کند، وی عضو هیأت مدیره خانه معدن استان فارس، دبیر کمیسیون حقوقی انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ آهن، عضو نظام مهندسی معدن و قائم مقام مدیرعامل شرکت مادکانسار است.
رازفر در گفت وگوی خود با «فرصت امروز» درخصوص چرایی ورودش به بخش استخراج و معدن کاری گفت: طبیعتا تحصیلات دانشگاهی نخستین انگیزه برای ورود به بحث فعالیت در همان رشته است و من نیز به اقتضای رشته تحصیلی و جذابیت بخش استخراج معدن، وارد کار معدن شدم.
نقطه شروع فعالیت
رازفر درخصوص شروع فعالیت خود در حوزه سنگ آهن گفت: ما به عنوان معدن دار کوچک زمانی کار خود را در استان فارس شروع کردیم که اسمی از سنگ آهن در این استان نبود. بعد از 33 سال نخستین پروانه بهره برداری که حدود 11 سال پیش صادر شد، پرونده بهره برداری شرکت مادکانسار بود. زمانی که معدن تجهیز شد با 50نفر نیروی انسانی شروع به فعالیت کرد.
عضو هیأت مدیره خانه معدن استان فارس افزود: سنگ آهن کم عیار استان فارس باعث شده بود که کسی علاقه ای برای حضور در معادن این استان نشان ندهد، اما ما وارد بحث اکتشاف و استخراج در معدن شدیم و زمانی که با سنگ آهن کم عیار مواجه شدیم به کارهای مطالعاتی و آزمایشگاهی فراوانی روی آوردیم تا توانستیم سنگ آهنی با عیار متوسط 54-55 تولید کنیم و به بازار ارائه دهیم.
وی عنوان کرد: معدن مادکانسار با 150هزار تن تولید اسمی سالانه توانست موقعیت بسیار خوبی را در بین معادن کوچک کشور پیدا کند. طبیعتا در ادامه حیات معدن و فعالیت معدن کاران، بحث بازار و تجارت هرماده معدنی بسیار تأثیرگذار خواهد بود که سنگ آهن نیز از این امر مستثنی نیست چراکه هیچ بهره بردار یا فعال اقتصادی روی معدنی که توجیه اقتصادی ندارد، سرمایه گذاری نخواهد کرد.
این فعال معدنی افزود: اما ما نیز با ناملایمتی هایی درخصوص بحث عوارض صادراتی، بحث افزایش تعرفه های بندری و بحث افزایش حقوق دولتی که حدود سه سال پیش تهدید بزرگی در زمینه بازار سنگ آهن ایجاد کرد، مواجه شدیم. با این حال به واسطه داشتن اهداف بزرگی همچون اشتغال زایی برای مناطق محلی و جلوگیری از معضلات اجتماعی برای این مناطق به طور مصمم به کار خود ادامه دادیم تا اینکه در اواسط سال 93، به دلیل افت بازار بین المللی سنگ آهن معدن مادکانسار به تعطیلی کشیده شد.
از ادامه کار ناامید نشدم
دستاورد دیگری که در کنار معدن مادکانسار به واسطه برنامه ریزی در تولید به وقوع پیوست، این بود که توانستیم تأمین کننده سنگ هماتیت عیار متوسط کارخانه های سیمان استان فارس و حدود سه تا پنج سال به عنوان یکی از بزرگ ترین تأمین کننده های شرکت های سیمان استان فارس باشیم.
حمایت هایی که باید صورت می گرفت
اگر حمایت ها به موقع انجام و موانع برطرف می شد، شاید شاهد تعطیلی معدن مادکانسار و معادن دیگر نبودیم. لازم بود که در آن زمان حمایت هایی درخصوص کنسرسیوم ها یا مجتمع های معدنی متشکل از معادن کوچک خصوصی و دولتی انجام شود تا این معادن به زنجیره تبدیل شده و بتوانند با پیوستن به جمع مجتمع های بزرگ معدنی تأمین کننده خوراک واحدهای فرآوری بزرگ تر باشند.
فشارهای اعمال شده از جانب دولت باعث شد که بسیاری از معادن قبل از اینکه بازار روی خوش به آنها نشان دهد، تعطیل شوند. برنامه ریزی های دقیقی باید در حوزه معدن به خصوص بخش سنگ آهن صورت گیرد تا شاهد تعطیل شدن معادن حتی در مواقع بحران اقتصادی نباشیم.
تهدیدها و ریسک های بخش سنگ آهن
وی درخصوص تهدیدها و ریسک های سرمایه گذاری در این بخش اظهار داشت: می توان این موضوع را از دو بعد داخلی و خارجی مورد توجه قرار داد. بعد خارجی شامل نوسان بازار به صورت عام و مسائل ناشی از تحریم بود. در این دوران گرچه فعالیت ها ادامه داشت اما قطعاً قیمت تمام شده محصول بالا می رفت. در بعد داخلی نیز می توان گفت بخشی از این تهدیدها به قوانین محدودکننده و تفاسیر متفاوتی که روی قوانین صورت می گرفت مربوط می شد. جلوگیری از صادرات و تولید سنگ آهن ضربه های سنگینی به اقتصاد، اشتغال زایی، آبادانی، رشد معدنی صنعتی و... وارد کرد.
اعمال بخش نامه ها و مواردی که روی ارز حاصل از صادرات در مقاطع مختلف مطرح شد، اخذ مالیات بر صادرات سنگ آهن، بالا رفتن بی رویه غیرکارشناسی حقوق دولتی و عدم تطبیق آن با شرایط واقعی بازار و همچنین پایین آمدن قیمت جهانی سنگ آهن باعث شد معادن کشور یکی پس از دیگری به تعطیلی کشانده شوند.
طبیعتا تحولاتی که درخصوص مصرف فولاد در جهان اتفاق افتاد این بازار را نیز دچار تلاطم کرد. گرچه سهم صادرات سنگ آهن ما به چین نسبت به مقیاس جهانی سهم کمی بود اما همین رقم باعث ایجاد تغییراتی عظیم در کشور شد که از آن جمله می توان به ایجاد اشتغال، ورود ماشین آلات و تجهیز معادن، همچنین احیای نقاط کور روستایی اشاره کرد.