ایرانیها باوجود گفتههای سرمربی پرتغالی خود که به قهرمانی در جام ملتهای آسیا دل نبسته بود و فقدان بازیهای تدارکاتی کافی را عامل مهمی در دست نیافتن به هماهنگی مطلوب میدانست، صعود از این مرحله و حتی قهرمانی را چندان دور از دسترس نمیدانستند. دلایلی هم برای این امیدواری داشتند.
یکی حضور خود کارلوس کیروش بهعنوان سرمربی کاربلد و سیاستمدار در رأس تیم ملی بود و دیگری وجود و حضور تعدادی چهره جوان و پرانگیزه و باکیفیت. اما بهرغم مربیگری جسورانه کیروش و نیز با وجود بازی انرژیک بازیکنانی که پس از سالها فوتبال را با دل وجان بازی میکردند، تیم ما در این مرحله متوقف شد و از ادامه مسابقات باز ماند. تحمل شکست البته که کار آسانی نیست اما شاید توجه به یکی، دو نکته حاشیهای از اندوه شکست تا حدی بکاهد.
نخست اینکه باید بپذیریم که با تیمی در حال شکوفایی جام را ترک کردیم. با هر معیاری که بسنجیم پنج، شش بازیکن جوان، آیندهدار و بسیار باکیفیت پا به عرصه ملی گذاشتهاند. ورود یک نسل درخشان از فوتبالیستها را به فال نیک بگیریم و از کیروش بابت مدیریت این تحول و جسارت او سپاسگزار باشیم. نتایج این تحول را در مسابقات و تورنمنتهای آینده اندک اندک خواهیم دید.
دوم اینکه در بازی آخر تیم ملی با روحیهای مواجه بودیم که به آن نیاز داریم. جنگندگی و جبران عقبماندگی با تلاش و نترسیدن از اتفاقات تلخ از آن دست روحیاتی است که ما ایرانیها در سطوح مختلف اجتماعی و بهویژه در جوانان کمبود آن را حس میکردیم. من میخواهم به کارکرد اجتماعی ورزش و فوتبال اشاره کنم و بگویم چنین رفتاری در عرصه کار و تولید میتواند بسیار به ما مردم در غلبه بر مشکلات کمک کند.
بهعنوان سومین عامل کاستن از اندوه می توانیم به بازی دیروز از نگاه عراقی ها هم توجه کنیم. وضعیت دشوار سیاسی و امنیتی عراق شاید باعث شده بود کسی این تیم را آنچنان جدی نگیرد. بازیکنان عراقی در چنین شرایط سختی درواقع برای وحدت کشورشان مبارزه کردند. از ناراحتی خودمان برای این شکست که بگذریم باید بپذیریم عراقی ها هم به چنین بردی نیاز داشتند. این برد شاید برای آن ها ارزش بیشتری داشت. بنابراین خوب است احساسات آنی خود را کنترل کنیم و برای عراقیها در مراحل بعد هم آرزوی موفقیت کنیم.
دیدنی ترین بازی جام
دیدار تیمهای ایران و عراق در پایان 120 دقیقه با تساوی سه - سه به پایان رسید تا کار به ضربات پنالتی کشیده شود و در نهایت شاگردان کیروش با وجود شایستگی فراوان از رسیدن به مرحله نیمه نهایی بازمانند.
این دیدار در پایان 90 دقیقه یک -یک به پایان رسید اما در وقتهای اضافه اول، دو تیم یک گل به ثمر رساندند تا کار دو - دو مساوی شود با اینحال این پایان کار نبود و در دقیقه 116 اسماعیل ضرغام با یک ضربه پنالتی موفق شد تیمش را سه بر دو پیش بیندازد و البته قوچاننژاد در دقیقه 119 توانست ایران را به گل سوم برساند و کار را به تساوی بکشد. این نتیجه در حالی بود که ایران 10 نفره با عراق بازی می کرد و طبق تصمیم مشکوک داور پولادی از ایران از بازی اخراج شده بود.