بورس اوراق بهادار تهران که در پی انتشار خبرهای مثبت اقتصادی و سیاسی واکنش مثبتی را در ابتدای هفته نشان داد و به روند صعودی بازگشت، در اواسط هفته با کاهش روند مثبت مواجه شد و تنها با انجام معاملات بلوکی در بازه مثبت قرار گرفت. تصویب کلیات و جزییات برجام در مجلس، صحبتهای رئیسجمهور درخصوص سیاستهای پولی جدید و بسته اقتصادی دولت همه و همه باعث شد تا شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در روزهای شنبه و یکشنبه با رشد 4 درصدی مواجه شود. اما این روند ادامه پیدا نکرد و در روزهای بعد بازار سهام معاملات کم رمقی را تجربه کرد به طوری که در معاملات روزهای دوشنبه، سه شنبه و چهارشنبه قیمت اکثر شرکتها با روند منفی مواجه شد. درحال حاضر این نگرانی بین فعالان بازار سهام وجود دارد که پس از بیواکنشی بورس به خبرهای مثبت هستهای و کاهش نرخ سود بانکی در گذشته، بار دیگر نماگر اقتصاد ایران به رفع تحریمهای بینالمللی و بسته خروج از رکود واکنش مناسب را نشان ندهد و تنها چند روز هیجانی را تجربه کرده باشد. بیاعتمادی سرمایهگذاران به تصمیمهای اقتصادی یکی از علل عمده ادامه روند نزولی بورس با وجود اخبار مثبت و مهم اقتصادی و سیاسی است زیرا با توجه به رکود طولانی مدت بازار سهام و زیان سهامداران، نباید انتظار داشت که رونق و اعتماد یک شبه به این بازار برگردد. درعینحال بسیاری از تصمیمهای اقتصادی با وجود تدوین و تصویب هنوز اجرایی نشده و در مورد نحوه اجرا شدن این تصمیمات، ابهام وجود دارد. از سوی دیگر در کنار این عوامل نگاه سرمایهگذاران نیز به گزارش شش ماهه شرکتها و همچنین بودجه سال آینده است که پیشبینی میشود با توجه به وضعیت رکودی اقتصاد گزارشهای ضعیفی ارائه شود و بودجه محافظهکارانهای برای سال آینده در پیش باشد که این عوامل اثرات بسته اقتصادی را کمرنگ میکند. بنابراین پیشبینی میشود همچنان بیانگیزگی در فضای بازار سهام مشاهده شود و سهامداران بیشتر ترجیح دهند تا برگشت کامل رونق بورس فعلاً از سرمایهگذاری در این بازار خودداری کنند.
رشد 2.6 درصدی شاخص کل بورس در مهرماه
شاخص کل بورس در هفتمین ماه سال جاری با رشد 2.6درصدی و حجم، ارزش و دفعات معاملات نیز بهترتیب با کاهش 25.7، 41 و 0.9درصدی مواجه شدند. در اولین ماه پاییز امسال تعداد 9212 میلیون سهم و حقتقدم بهارزش 16161 میلیارد ریال در 638هزار دفعه مورد معامله قرار گرفت که بهترتیب 25.7، 41 و 0.9 درصد کاهش را نسبت به شهریورماه سال جاری تجربه کرد. همچنین ارزش معاملات نرمال در این مدت به 16046 میلیارد رسید و حجم معاملات معاملات نرمال با 9192 میلیون سهم بهترتیب با 30 و 20.4 درصد کاهش همراه شدند. تعداد 1952580 برگه اوراق مشارکت نیز بهارزش 1953 میلیارد ریال در مهرماه سال جاری معامله شد که نسبت به شهریورماه بهترتیب کاهش 19 و 18.8درصدی را نشان میدهد. شاخص کل هم با 1598 واحد افزایش در هفتمین ماه امسال معادل 2.60 درصد افزایش داشت و به رقم 63175 واحد رسید. شاخص بازار اول نیز با 1301 واحد افزایش در پایان این ماه به رقم 44053 واحد و شاخص بازار دوم با 2466 واحد افزایش به عدد 139082 واحد رسیدند. گروه استخراج سایر معادن نیز 19درصد، دباغی، پرداخت چرم و ساخت انواع پاپوش با 18.21درصد، لاستیک و پلاستیک با 9.32درصد، حمل و نقل، انبارداری و ارتباطات با 7.64درصد و محصولات شیمیایی با 5.36 درصد بیشترین تغییر در شاخص صنایع را نسبت به سایر گروهها در ماهی که گذشت به خود اختصاص دادند.
گروه فرآوردههای نفتی در صدر صنایع پیشرو فرابورس
به دنبال افزایش حجم و ارزش معاملات بازارهای فرابورس در هفته پایانی مهر 94، حجم معاملات بازار اول در مقایسه با هفته قبل از آن، 78درصد و ارزش آن 129 درصد افزایش یافت. نگاهی به بازارهای فرابورس در هفته گذشته حاکی از آن است که در بازار اول 97 میلیون ورقه بهادار به ارزش 354 میلیارد ریال و در بازار دوم 311میلیون ورقه بهادار به ارزش 856 میلیارد ریال خرید و فروش شده که این وضعیت در مقایسه با هفته سوم مهرماه، نمایانگر افزایش 78درصدی حجم و 129 درصدی ارزش معاملات در بازار اول و همینطور افزایش 12درصدی حجم و 26 درصدی ارزش معاملات در بازار دوم فرابورس ایران است. همچنین، حجم معاملات هفتگی در بازار پایه 4درصد افت و ارزش معاملات 2 درصد افزایش یافت و در مجموع 143 میلیون ورقه بهادار به ارزش 237 میلیارد ریال در این بازار مورد معامله قرار گرفته است. این در حالی است که در بازار ابزارهای نوین مالی، 18 میلیون ورقه بهادار با ارزشی معادل 2هزار و 19میلیارد ریال دادوستد شد که نشاندهنده افت 19درصدی حجم و رشد 37 درصدی ارزش معاملات در مقایسه با هفته قبل از آن بود. علاوه بر این، اوراق مشارکت شهرداری قم از 29 مهرماه برای تأمین بخشی از منابع مالی طرح قطار شهری قم در بازار ابزارهای نوین مالی فرابورس ایران معامله شد. ارزش بازار فرابورس ایران در پایان پنج روز معاملاتی منتهی به 29 مهرماه با اندکی رشد، 788 هزار و 146 میلیارد ریال رقم خورد و آیفکس هم با نشان دادن عدد 702 واحد، رشد یک واحدی را در قیاس با چهارشنبه گذشته تجربه کرد. گفتنی است در معاملات هفته سی و یکم امسال، گروه فرآوردههای نفتی با سهم 17 درصدی در صدر صنایع پیشرو ایستاد ضمن آنکه گروه محصولات شیمیایی با سهم 15درصدی در رده دوم و بانکها با سهم 14 درصدی از معاملات در رده سوم قرار گرفتند.