چند وقتی است که انجمن صنایع روغننباتی درخواست افزایش قیمت دارد. خصوصیها معتقدند مسئولان با خلف وعدههای خود نتوانستند خسارتهای وارد آمده به این بخش را جبران کنند، بنابراین از راه دیگری وارد شده و این بار کشاورزان را مورد حمله خود قرار دادهاند. نماینده این بخش چند روز پیش به صراحت اعلام کرد که در صورت عدم موافقت با افزایش قیمت، محصولات کشاورزان را خریداری نکرده و هرگونه ضرر و زیان در این باب، به عهده وزارتخانه مربوطه خواهد بود. دبیر انجمن صنایع روغن نباتی گفته بود: با وجود صدور مجوز افزایش قیمت 5درصدی روغن نباتی از سوی ستاد تنظیم بازار، کارخانههای روغن مورد تهدید سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان قرار گرفتهاند، از سوی دیگر وعدههای وزارت جهاد کشاورزی نیز تاکنون اجرایی نشده است بنابراین دیگر دانه روغنی داخلی را نمیخریم.
محمد قبله اظهار کرده بود: صنایع روغن نباتی به دلیل تحمیل هزینههایی که ناشی از خرید دانه روغنی تولید داخلی از سوی وزارت جهاد کشاورزی به آنها اجبار شده بود، درخواست افزایش قیمت روغن نباتی را داشت که وزارت جهاد کشاورزی نیز وعده آن را داده بود. وی به ایسنا افزود: اسفند سال گذشته وزارت جهاد کشاورزی جلوی ثبت سفارش روغن خام را گرفت و به انجمن صنفی روغن نباتی اجبار کرد بهرغم نداشتن وظیفهای در این زمینه، دانههای روغنی تولید داخل را خریداری کند تا مجددا ثبت سفارش روغن خام باز شود.
دبیر انجمن صنایع روغن نباتی ادامه داد: این انجمن در نهایت خرید دانه روغنی تولید داخل را تقبل کرد که برای خریدوفروش آن در بازار کیلویی حدود 700 تومان زیان متحمل شد؛ از این رو چهار سناریو پیشروی وزارت جهاد کشاورزی و ستاد تنظیم بازار قرار داد تا بتواند این ضرر و زیان ناشی از خریدوفروش دانه روغنی تولید داخل را جبران کند و در نهایت جمعبندی نظرات و جلسات کارشناسی این شد که وزیر جهاد کشاورزی در اردیبهشت امسال پیشنهاد افزایش 5درصدی قیمت روغن نباتی را به ستاد تنظیم بازار ارائه کرد.
قبله خاطر نشان کرد: پیش از ماه رمضان مقرر شده بود در راستای حمایت از مصرفکنندگان قیمت روغن نباتی افزایش پیدا نکند، بنابراین در نهایت در اواخر مرداد امسال مجوز افزایش 5درصدی قیمت روغن نباتی به تصویب ستاد تنظیم بازار رسید. به گفته وی، با وجود صدور مجوز افزایش 5درصدی قیمت روغن نباتی، سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان در این زمینه مقاومت و مخالفتهای خود را شروع کرد، بهگونهای که ضمن ثبت نکردن قیمتهای جدید روغن نباتی در سامانه 124 با تماس گرفتن با کارخانههای تولیدکننده روغن نباتی آنها را تهدید کرد که اگر قیمت محصولات خود را افزایش دهند پروندهشان را به تعزیرات ارسال میکنند.
دبیر انجمن صنایع روغن نباتی تصریح کرده: با توجه به عملی نشدن تعهدات و وعدههای تفاهم شده با وزارت جهاد کشاورزی برای جبران ضرر و زیان ناشی از خرید دانههای روغنی تولید داخل بهویژه افزایش 5درصدی قیمت روغننباتی که مجوز آن از سوی ستاد تنظیم بازار صادر شده بود، انجمن صنفی صنایع روغن نباتی از این به بعد هیچ تعهدی در قبال خرید دانه روغنی داخلی ندارد و ضرر و زیان ناشی از خریدهایی که در این زمینه تاکنون انجام شده را نیز وزارت جهاد کشاورزی باید به کارخانهها پرداخت کند.
بیخود میکنید!
اما دیروز که سومین گردهمایی مدیران وزارت جهادکشاورزی برگزار شد، وزیر جهادکشاورزی با لحنی تند به روغنیها حمله کرد و برای آنها خط و نشان کشید. محمود حجتی که خبر تهدید انجمن صنایع روغننباتی را شنیده بود، با جدیت تمام بر این نکته تاکید کرد که مملکت بیحساب و کتاب نیست. وزیر جهاد کشاورزی از وجود رانت در واردات روغنخام به کشور خبر داد و گفت: عدهای میخواهند روغن را که در همه دنیا ارزان شده، گران کنند و نسبت به نخریدن دانههای روغنی تهدید هم میکنند. وی خطاب به صنایع روغن نباتی گفت: بیخود کردید که دانه روغنی از کشاورز نمیخرید؛ کشور بیصاحب نیست که تهدید میکنید.
محمود حجتی در سومین گردهمایی سراسری مدیران وزارت جهاد کشاورزی اظهار کرد: 4میلیارد دلار واردات صورت گرفته که به همین میزان سرمایههای بین نسلی از جمله نفت را فروختهایم و دانهروغنی وارد کردهایم. از سوی دیگر تهدید میکنند که از امروز سویا نمیخریم، شما نخرید ببینید چه میشود! وزیر جهاد کشاورزی تصریح کرد: گوش به این حرفها و تهدیدها نخواهیم سپرد و در زمینه تولید کلزا هم در تناوب، تقویت خاک، تامین نیاز کشور و حمایت از زنجیره تولید باید توسعه یابد اما مشکلاتی به علت رانت در واردات بوده و هست که باید مراقبت کرد، چرا که مقام معظم رهبری هم به شخص من فرمودند که مراقب واردات باش.
حجتی تاکید کرد: اگر مراقبت نکنیم تولید روی دستمان میماند. وضعیت بازار روغنخام در جهان با توجه به کاهش قیمت نفت و سر ریز دانههای روغنی در بازار مصرف مستقیم که در سوختهای بیو مورد استفاده قرار میگرفت باعث افت قیمت روغنخام شد؛ بهگونهای که بهرغم افزایش نرخ ارز برای واردات از 1224 به 2900 تومان، قیمت این محصولات نسبت به گذشته کاهش یافت که این وضعیت مشکلاتی در داخل کشور ایجاد کرده است.
تابع سیاستهای دولت هستیم
این در حالی است که به نظر میرسد دبیر انجمن صنفی صنایع روغن نباتی ایران بعد از چند روز از موضع خود کوتاه آمده و لحن گفتاری نرمتری را برای بیان مشکلات صنف خود برگزیده است. محمد قبله دیروز با بیان اینکه مطالبات و تقاضاهای ما همچنان برقرار است اما بهصورت کلی تابع سیاستهای دولت هستیم به تسنیم گفت: ما فعلا روغن را گران نمیکنیم، ولی دولت و وزارت جهاد هم فکری به حال جبران هزینههای تحمیلی خرید دانههای روغنی بکنند.
قبله با اشاره به اینکه انجمن صنفی صنایع روغن نباتی از اردیبهشت 92 تا شهریور 94 خواستار افزایش قیمت روغن نباتی است اما مسئولان به استناد کاهش قیمت جهانی روغن با درخواستهای ما موافقت نکردند، اظهار کرد: شرایط بازار در تعیین قیمت کالاهای اساسی متناسب با شرایط عرضه و تقاضا نیست و بهرغم تمام ادعاها قیمتگذاری دولتی در سطح بازار حاکم است.
وی معتقــــ ـد اســــت تولیدکنندگان برخی کالاها مانند کالاهای اساسی زمانی که با افزایش هزینههای تولید مواجه هستند باید مجوز افزایش قیمت محصولات خود را از سازمان حمایت دریافت کنند. پس این بحث که افزایش قیمت براساس عرضه و تقاضا تعیین میشود و دولت قیمتگذاری نمیکند، حرف منطقی نیست.
دبیر انجمن صنایع روغننباتی با بیان اینکه در هیچ کجای دنیا تولیدکننده را مجبور نمیکنند نرخ مصرفکننده را روی محصول خود درج کند، اظهارکرد: در کشورهای مختلف خردهفروش مکلف به نصب قیمت مصرفکننده است زیرا در شرایط بازار عرضه و تقاضا همیشه قیمت کالا در صبح و شب متفاوت است و این تفاوت از طریق خرده فروش به مردم منتقل میشود. مانند میادین میوه و تره بار که در آنجا هیچکس روی سبزی قیمت نصب نمیکند بلکه فروشنده اول وقت یک قیمت و آخر وقت هم فقط برای فروش محصول یک قیمتی را برای مصرفکننده تعیین میکند.
قبله اضافه کرد: در حال حاضر اعتراض خاصی به عدم صدور مجوز 5درصدی افزایش قیمت روغن ندارم. حتی در جلسه ستاد تنظیم بازار هم تاکید شده بود که افزایش بیش از 5درصدی قیمت روغن در صورت تداوم روند افزایشی قیمت روغن در بازار جهانی مورد پذیرش نیست و ما این موضوع را قبول کردیم اما در نهایت با همین 5درصد هم موافقت نشد.
این نماینده بخش خصوصی با اشاره به اینکه تاکنون حدود 35میلیارد تومان هزینه برای خرید دانه کلزا متحمل شدهایم، افزود: در حال حاضر باید دید وزارت جهاد کشاورزی در روند خرید دانه میخواهد چه سیاستی را انجام دهد. آیا همچنان خواستار خرید دانه توسط انجمن صنایع روغنی است یا دستگاه دیگری. البته تعامل ما با جهاد کشاورزی هم بر این بود که انجمن، دانههای روغنی را به نرخ تضمینی خرید کند و در ازای آن امکان افزایش اندک قیمت محصولات خود را برای جبران هزینهها داشته باشد. این ارتباطی با قیمت جهانی روغن ندارد.
با توجه به اختلافاتی که بین بخش خصوصی و مقام عالی وزارتخانه به وجود آمده، باید منتظر بود و دید که به قول دبیر انجمن صنایع روغننباتی، در ابتدا دولت چه تدبیری برای جبران ضرر و زیان کارخانهها میاندیشد. آیا همچنان سیاست حمایت از کشاورزان داخلی که دانههای روغنی را کشت میکنند، و مصرفکننده که روغن تولیدشده را میخرد، ادامه خواهد داشت یا در نهایت قیمت روغن حداقل 5درصد افزایش خواهدیافت.
***
معاون وزیر جهاد کشاورزی:
در تولید روغن حرفی برای گفتن نداریم
عباس کشاورز، معاون زراعت وزارت جهاد کشاورزی در سومین گردهمایی سراسری مدیران وزارت جهاد کشاورزی در آستانه سال زراعی جدید، با انتقاد از رویکرد واردات روغن و کنجاله به کشور، گفت: سالانه ۴میلیارد دلار صرف واردات این دو محصول به کشور میشود و بخش عمدهای از منابع ارزی به واردات روغن و کنجاله اختصاص مییابد.
به گزارش «فرصت امروز»، معاون وزیر جهاد کشاورزی، افزود: در سالهای اخیر بین ۲۵ تا ۵۰درصد ارز واردات کشور صرف واردات روغن و کنجاله شده در مجموع حدود ۴میلیارد دلار پول برای واردات این دو کالا به خارجیها پرداخت کردهایم. کشاورز همچنین روند خرید دانههای روغنی از سوی وزارت جهاد کشاورزی را موفقیت آمیز ندانست و گفت: وزارت جهادکشاورزی در خرید دانههای روغنی اصلا موفق عمل نکرده در حالی که برای واردات هیچ مشکلی وجود ندارد اما پول خرید ۵۰هزار تن کلزا هنوز پس از سه ماه به آنان (کشاورزان) پرداخت نشده است.
وی از وزیر جهاد کشاورزی خواست تا تصمیم جدی در زمینه تولید دانههای روغنی اتخاذ شود و ادامه داد: باید کمیتههای استانی را با ترکیب همه افرادی که قرار است حضور داشته باشند، تشکیل دهید. ضمن اینکه این کمیتهها باید بهصورت مرتب هر ۱۵ روز یک بار تشکیل جلسه دهند و صورتجلسه آن را به مسئولان مربوط ارائه کنند.
معاون وزیر جهادکشاورزی در خصوص گندم نیز گفت: حل مشکل تولید گندم، کار چندان دشواری نیست اما در زمینه تولید روغن با مشکلات بنیادی مواجه هستیم و در این زمینه ۴میلیارد دلار پول برای ما تعیین تکلیف میکند. وی تاکید کرد: وزارت جهاد کشاورزی در زمینه تولید چغندرقند عملکرد خوبی داشته اما در تولید روغن هیچ حرفی برای گفتن نداریم.
کشاورز با بیان اینکه هماکنوندرصد خوداتکایی گندم در کشور به بیش از ۸۵درصد رسیده، افزود: در بهار و پاییز سال گذشته بارندگیهای خوبی در کشور اتفاق افتاد اما فصل زمستان در برخی استانها ۹۰ روز بارندگی نداشتیم. معاون زراعت وزیر کشاورزی با اشاره به سیاستهای اقتصاد مقاومتی، اظهار کرد: باتوجه به مبانی اقتصاد مقاومتی باید سطح زیر کشت گندم را در کشور کاهش دهیم اما تمرکز ما بر افزایش عملکرد و همچنین افزایش بهرهوری آب باشد. ما در زمینه تولید گندم نسبتا موفق عمل کردیم اما از عملکرد خود کاملا راضی نیستیم.