پنجشنبه, ۶ دی(۱۰) ۱۴۰۳ / Thu, 26 Dec(12) 2024 /
           
فرصت امروز

برداشت سالانه حدود 2 میلیون تن انواع مرکبات در استان مازندران باعث شده این استان به عنوان قطب اصلی تولید این محصول در سطح کشور مطرح شود. براساس آمار ارائه شده از سوی سازمان جهاد کشاورزی این استان تنها حدود ۱۰درصد این محصولات به بخش صنعت برای فرآوری اختصاص داده می شود که این امر نشان از نبود توانمندی های لازم برای فرآوری محصول و ایجاد ارزش افزوده در این استان است.

«فرصت امروز» به منظور معرفی فرصت های سرمایه گذاری استان مازندران گفت و گویی را با عبدالله مهاجر دارابی، رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان مازندران داشته است که در ادامه می خوانید.

حائز رتبه های برتر تولید هستیم

رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان مازندران با بیان اینکه این استان به لحاظ شرایط منطقه ای و جغرافیایی در حوزه کشاورزی بهتر عمل کرده است،  می گوید:  طبیعی است یکی از اولویت های اصلی این استان سرمایه گذاری در بخش کشاورزی است. همچنین سرمایه گذاری در حوزه دام،  آبزیان و مرکبات از فرصت های بی بدیل این استان محسوب می شود.

دارابی با اشاره به اینکه این استان با 23 هزار کیلومتر مساحت، ظرفیت بالقوه ای در حوزه کشاورزی و توسعه صنایع تبدیلی دارد، ادامه می دهد: 10 درصد ارزش افزوده کشور متعلق به استان مازندران است. وی با اشاره به اینکه مازندران با 480 هزار هکتار اراضی کشاورزی، در تولید 14محصول زراعی و باغی رتبه اول تا پنجم کشور را به خود اختصاص داده است، در رابطه با تولید محصولات باغی این استان می گوید:

6هزار و 400 هکتار از اراضی باغی مازندران به پرورش کیوی اختصاص یافته است که پیش بینی می شود در سال جاری بالغ بر 200 هزار تن کیوی برداشت داشته باشیم، به همین منظور باید تدبیر بهتری برای ارتقای صادرات محصولات باغی خود در نظر گیریم.

رئیس اتاق بازرگانی مازندران با اعلام اینکه در این استان ۱۷۰ هزار هکتار از اراضی باغی زیر پوشش مرکبات رفته اند،  ادامه می دهد: این مرکبات شامل پرتقال، نارنگی و کیوی هستند که سالانه ۴۰ درصد نیاز مرکبات کشور را تامین می کنند. همچنین تولیدات شلتوک برنج استان حدود یک میلیون و 200 هزار تن و گوشت مرغ حدود ۲۱۰ هزار تن است.

وی با بیان این جملات می افزاید: استان مازندران سالانه حدود 7 میلیون تن محصولات زراعی، باغی، دامی و شیلاتی تولید می کند که در تولید 14 محصول دارای رتبه های برتر کشوری است. این استان همچنین قطب تولید برنج کشور است، به گونه ای که متوسط عملکرد آن 5  تا 5/5 تن در سال است اما کشاورزانی هستند که تا ۱۳ تن محصول برداشت می کنند و این امر نشان دهنده پتانسیل عظیم این استان است.

مهاجر دارابی با بیان اینکه بیش از ۱۰ هزار میلیارد تومان در بخش طیور استان مازندران سرمایه گذاری شده است،  می گوید: این استان ۱۲ درصد گوشت مرغ کشور را تامین می کند به طوری که ظرفیت تولید مرغ این استان 300 هزار تن اعلام شده است.

رشد 7 درصدی گردشگری در سال 95

مهاجر دارابی همچنین در رابطه با ظرفیت های گردشگری این استان می گوید: مازندران به دلیل دارا بودن جذابیت های طبیعی و گردشگری، همواره جزو مقصدهای گردشگران داخلی و خارجی بوده است، چنانچه طی چند سال متوالی به عنوان پربازدید ترین استان در ایام نوروز اعلام شده است و در نوروز 95 شاهد رشد 7 درصدی صنعت گردشگری استان بوده ایم.

وی ادامه می دهد: یکی از برنامه های این حوزه جذب سرمایه گذار داخلی و خارجی به منظور سرمایه گذاری در ساخت هتل های چند ستاره است. بنا بر آمارهای ارائه شده، استان مازندران با وجود ۱۸۷ هتل، متل، هتل آپارتمان و مهمان پذیر به عنوان فضاهای اقامتی رسمی، به شدت از کمبود امکانات زیرساختی اقامتی و تفریحی به رغم ظرفیت های فراوان گردشگری، رنج می برد.

گفتنی است نبود یا کمبود هتل های چهار و پنج ستاره استاندارد، مهیا نبودن مراکز تفریحی، زیرساخت های شهری ضعیف و جاده های پرترافیک، نبود یا کمبود پارک های مجهز جنگلی، ناشناخته بودن مسیرهای گردشگری استان و نیز بسیاری مشکلات دیگر در بخش گردشگری، استان مازندران را در جذب گردشگران خارجی کم توان ساخته است.

رئیس اتاق بازرگانی مازندران در رابطه با صادرات این استان بیان می کند: استان مازندران با تامین 10 درصد گوشت مرغ، 40 درصد برنج و 50 درصد مرکبات کشور، ظرفیت مازادی برای صادرات به خارج از کشور از جمله روسیه دارد که با تامین زیرساخت ها در این راستا، می توان در جهت توسعه بهتر صادرات عمل کرد.

تمام محصولاتی که تولید آنها جزو مزیت های استان مازندران محسوب می شود به عنوان مهم ترین نیازهای بخش کشاورزی کشور روسیه مطرح هستند،  محصولاتی مثل میوه،  لبنیات و مرکبات. اما متاسفانه به دلیل فراهم نبودن زیرساخت های صادرات در سال های گذشته نتوانستیم از مزیت های خود در جهت صادرات به خوبی استفاده کنیم.

وی همچنین با اشاره به ظرفیت صادراتی این استان به کشور قرقیزستان،  می گوید: در سال ۹۴ صادرات ایران به کشور قرقیزستان به بیش از ۵۰ میلیون دلار رسید که با توجه به مزیت های این دو استان خزری، باید ظرفیت های صادراتی ایران و قرقیزستان افزایش یابد.

استان مازندران پس از استان های آذربایجان شرقی، اصفهان، خراسان رضوی، تهران، فارس، گیلان، قزوین و یزد رتبه نهم را از نظر تعداد واحد تولیدی داراست. بیشترین واحدهای تولیدی این استان متعلق به شهرستان آمل با 592 فقره و شهرستان بابل با 518 فقره بوده و همچنین بیشترین صنعت مربوط به صنایع کانی غیر فلزی با 1217 فقره (35 درصد) و صنایع غذایی با 532 فقره (15 درصد) است.

***

نمای کلی استان مازندران

استان مازندران در شمال ایران با وسعتی معادل23756/4 كیلومتر مربع حدود 1/461 درصد از مساحت كشور را به خود اختصاص داده است. بررسی وضعیت نیروی انسانی و اشتغال این استان نشان می دهد از کل جمعیت استان 1071463 نفر (معادل40/01 درصد) از لحاظ اقتصادی فعال بوده و به طور تقریبی از هر 2/87 نفر جمعیت استان تنها یک نفر فعال یا در جست وجوی کار است.

نرخ بیکاری استان10/2و نرخ اشتغال 889 درصد است. اقتصاد مازندران کاملا به طبیعت پرنعمتش وابسته است که از راه کشاورزی و مواد غذایی با داشتن بالاترین تولید فرآورده های غذایی دریایی در میان همه مناطق ایران و کشورهای همسایه از جمله خاویار که در دنیا از لحاظ کیفیت بی نظیر است، مورد بهره برداری قرار می گیرد.

تنوع اقلیمی، وجود منابع و ذخایر غنی، امكان ایجاد اشتغال مولد كم هزینه و زودبازده و وجود مزیت نسبی در تولید و صدور محصولات از جمله قابلیت های بخش كشاورزی این استان است. بخش کشاورزی استان مازندران حدود 31درصد صادرات غیر نفتی (بدون میعانات گازی)، 13درصد اشتغال، 14درصد تولید ناخالص ملی را به خود اختصاص داده و تامین کننده حدود 80 درصد نیاز غذایی و 90 درصد نیاز مواد اولیه صنایع کشاورزی کشور است.

این بخش از نظر تولید، اشتغال، صادرات، حفاظت و بهره برداری اصولی از منابع طبیعی و خدادادی، توسعه تحقیقات و فناوری ها و توسعه مشاركت های مردمی، یكی از اركان مهم اقتصاد و امنیت كشور به حساب می آید. بیشترین اشتغال واحدهای تولیدی این استان مربوط به شهرستان آمل با بیش از 18 هزار نفر (22 درصد) سپس شهرستان ساری با بیش از 11 هزار نفر (13/6درصد) است.

همچنین بیشترین اشتغال را حوزه  صنایع غذایی با بیش از 18 هزار نفر (22 درصد) و صنعت فلزات اساسی و ماشین آلات با حدود 17 هزار نفر (20 درصد) به خود اختصاص داده است. بیشترین سرمایه گذاری صورت گرفته در این استان در صنایع غذایی و سپس فلزات اساسی و ماشین آلات است، طوری  که حجم سرمایه گذاری در صنعت یادشده به ترتیب 8653 و 8198 میلیارد ریال است و همچنین کمترین سرمایه گذاری در صنایع برق و الکترونیک و نساجی صورت پذیرفته است.

***

نگاهی به بخش معدن و گردشگری استان

منطقه مازندران به دلیل متصل بودن به البرز مرکزی و دارا بودن توانمندی های بسیار در بخش معدنی، بهشت معادن ایران نام گرفته است. این استان با 13 نوع ماده معدنی در حداقل پنج یا شش مورد حائز رتبه های برتر کشوری است. به طور مثال  از نظر ذخیره فلورین معادن این استان در کشور رتبه اول،  از نظر ذخیره زغال سنگ رتبه دوم کشوری و از نظر ذخیره سنگ گرانیت درکشور رتبه اول را به خود اختصاص داده است.

بسیاری معتقدند معادن مازندران اگرچه در ابتدا در حد یک پتانسیل معدنی بوده، اما در سال های اخیر میزان اکتشافات معدنی این استان افزایش یافته است. موضوعی که در معادن این استان به عنوان یک مشکل عمده مطرح می شود کوچک بودن معادن مازندران است. معادن این استان به دلیل مشکلات زیست محیطی و منابع طبیعی کوچک بوده و همین امر موجب کاهش بهره وری یا عدم انگیزه به منظور سرمایه گذاری می شود.

برخی معدن داران این استان معتقدند هرکدام از محصولات معدنی استان مازندران که به صورت خام خارج می شوند قابلیت تبدیل شدن به سه تا چهار محصول را دارند که در این صورت ارزش افزوده آن چندین برابر خواهد شد.

در بخش فلورین، این ارزش افزوده می تواند 700 درصد باشد و در بخش سیلیس، زغال سنگ و سنگ های تزیینی نیز می توان ارزش افزوده بسیاری تولید کرد که عدم وجود تکنولوژی در استان باعث شده ذخایر فوق به صورت خام فروشی به استان های دیگر صادر شوند.

همچنین گفتنی است استان مازندران به لحاظ موقعیت طبیعی و جغرافیایی در بخش طبیعت گردی جزو استان های برتر و قطب گردشگری كشور محسوب می شود. سالانه نزدیك به 12میلیون نفر گردشگر داخلی و ده ها هزار توریست خارجی به منظور گذراندن اوقات فراغت از این استان دیدن می كنند.

وجود دریای مازندران (كاسپین) با ساحل زیبا و مناسب به همراه برخورداری از دامنه ها و پارک های جنگلی و كوهستانی، وجود قله دماوند با 5670 متر ارتفاع معروف به بام ایران، غارها، آبشارها، رودخانه ها، آب های متعدد سرد و گرم معدنی، چشمه ها، تالاب ها به ویژه شبه جزیره میانکاله در بهشهر بیش از 800 آثار تاریخی شناسایی شده نظیر مجموعه تاریخی شهرهای آمل، چالوس و ساری، این استان را به مجموعه ای متنوع برای استفاده گردشگران با انگیزه مختلف تبدیل کرده است.

ارتباط با نویسنده: leilashirzad69@gmail.com

لینک کوتاه صفحه : www.forsatnet.ir/u/VD8Jk5ev
به اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی :
نظرات :
مازیار کلارستاقی :
6 سال پیش
چرا نقشه استان مازندران را تحریف می کنید. بنده چالوسی هستم و به مازندرانی بودنم افتخار میکنم.
قیمت های روز
پیشنهاد سردبیر
آخرین مطالب
محبوب ترین ها
وبگردی
سفارش سئو سایتقیمت ورق گالوانیزهخرید از چینخرید فالوور فیکدوره رایگان Network+MEXCتبلیغات در گوگلقصه صوتیریل جرثقیلخرید لایک اینستاگرامواردات و صادرات تجارتگرامچاپ فوری کاتالوگ حرفه ای و ارزانلوازم یدکی تویوتاتولید کننده پالت پلاستیکیهارد باکستالار ختمبهترین آزمون ساز آنلایننرم افزار ارسال صورتحساب الکترونیکیقرص لاغری پلاتینirspeedyیاراپلاس پلتفرم تبلیغات در تلگرام و اینستاگرامگیفت کارت استیم اوکراینمحصول ارگانیکبهترین وکیل شیرازخرید سی پی کالاف دیوتی موبایلقیمت ملک در قبرس شمالیچوب پلاستضد یخ پارس سهندخرید آیفون 15 پرو مکسمشاور مالیاتیقیمت تترمشاوره منابع انسانیخدمات پرداخت ارزی نوین پرداختاکستریم VXدانلود آهنگ جدیدلمبهخرید جم فری فایرتخت خواب دو نفرهکابینت و کمد دیواری اقساطیکفپوش پی وی سیتماشای سریال زخم کاری 4تخت خوابخرید کتاب استخدامیقیمت کمد دیواریکاشت ابرو طبیعیپارتیشنتاسیس کلینیک زیباییریفرال مارکتینگ چیست؟ماشین ظرفشویی بوشکوچینگ چیستتور سنگاپورخرید PS5
تبلیغات
  • تبلیغات بنری : 09031706847 (واتس آپ)
  • رپرتاژ و بک لینک: 09945612833

كلیه حقوق مادی و معنوی این سایت محفوظ است و هرگونه بهره ‌برداری غیرتجاری از مطالب و تصاویر با ذكر نام و لینک منبع، آزاد است. © 1393/2014
بازگشت به بالای صفحه