آنگونه که در برخی خبرها آمده است، شهرداری تهران تصمیم دارد به غیر از اختصاص منابعی به منظور کمک به مساجد و حسینیه ها در ایام محرم، هزینه مداحی ها و سخنرانی های مذهبی بیش از هزار مسجد در تهران طی ایام محرم و صفر را نیز بپردازد. این در حالی است که گفته می شود شهرداری این اقدام را به شکل غیرقانونی و بدون مجوز و مصوبه شورای شهر تهران انجام می دهد.
البته مطابق قانون، شهرداری ها، سازمان ها و ارگان های دیگر می توانند 2درصد از درآمد خودشان را صرف امور فرهنگی کنند، بنابراین یک احتمال این است که شهرداری هم از محل همین 2درصد اقدام به پرداخت هزینه مداحان و سخنرانان مذهبی خواهد کرد.
اما نکته دیگر این است که در مساجد، تکایا و حسینیه ها فرد یا افرادی بانی برپایی مراسم عزاداری ایام محرم و صفر هستند و فرد یا افرادی مسئولیت برگزاری مداحی ها و سخنرانی های مذهبی را بر عهده دارند و معمولا هزینه ها را این افراد پرداخت می کنند و اینطور نیست که از جای دیگری کمک بخواهند یا نیاز به کمک سازمان ها و ارگان های دولتی داشته باشند. اگر کمکی هم از سوی دولت یا سایر ارگان ها و سازمان ها انجام می شود، باید به دور از هر شائبه و تنها در جهت مساعدت به موضوعات فرهنگی باشد.
البته ممکن است گاهی سازمان ها و ارگان هایی مانند شهرداری در تعمیر یا ساخت مساجد مشارکت کنند یا برای اینکه مردم جذب مساجد شوند، کارهای فرهنگی انجام دهند تا مردم رغبت بیشتری برای حضور در مساجد پیدا کنند. اگر کمک شهرداری برای این مسائل باشد، قطعا یک ممر قانونی هم برای آن در نظر گرفته شده است. بعضا شورای شهر تهران مصوباتی را برای کمک به اشخاص و اماکن مذهبی دارد اما شهرداری نمی تواند بدون مصوبه این شورا، مبالغ و ارقام بالایی را به اشخاص و اماکن مذهبی کمک کند و قطعا باید مصوبه ای در این رابطه وجود داشته باشد.
البته مشخص است همان طور که سازمان هایی مانند شهرداری برای کارهای عمرانی و غیره فعالیت می کنند، باید برای کارهای فرهنگی هم فعالیت هایی داشته باشند و برای فرهنگ در کنار اقتصاد اهمیت قائل باشند، زیرا به نوعی می تواند موجب پیشرفت در کشور شود. اما این فعالیت فرهنگی و هزینه برای آن هم باید با مجوز شورای شهر باشد و اگر بدون مجوز این کار را انجام دهد، خلاف قانون است.
این در حالی است که طبق قانون باید وزارت کشور و استانداری ها ناظر بر عملکرد شهرداری ها باشند اما ناظر اصلی شورای شهر است و این شورا می تواند عملکرد شهرداری را زیر سوال ببرد و اگر تخلفی را مشاهده می کند، تذکر لازم را بدهد. همان طور که در مجلس یک نماینده می تواند از یک وزیر سوال کند، از شورای شهر هم این انتظار وجود دارد که نظارت خود را در مورد این موضوعات اعمال کند.
در ضمن موضوع دیگر این است که شهرداری در حالی از پرداخت هزینه مداحان و سخنرانان مذهبی در هزار مسجد صحبت می کند که ممکن است در همین مساجدی که مدنظر شهرداری است، اصلا یک مداح یا سخنران پولی را بابت کاری که انجام می دهد، دریافت نکند و کارهای خود را وقف عزاداری ایام محرم کرده باشد. در عین حال ممکن است مداح یا سخنران دیگری چند صد هزار تومان بابت کاری که انجام می دهد، دریافت کند. بنابراین اگر بخواهیم از این منظر هم به این موضوع نگاه کنیم، اصلا هیچ توجیهی برای اقدام شهرداری در این زمینه وجود ندارد.
اما در مورد شائبه انتخاباتی بودن و سیاسی بودن این اقدام شهرداری هم باید به این موضوع اشاره کنم که شهردار تهران اعلام کرده است که قصد حضور در انتخابات ریاست جمهوری را ندارد. اما چنانچه این هزینه ها برای ورود به انتخابات باشد، از لحاظ اخلاقی و شرعی مشکل دارد و نباید پول بیت المال صرف مسائل انتخاباتی شود.
قطعا فرد دیگری هم که می خواهد وارد عرصه انتخابات ریاست جمهوری شود، در جای دیگری مسئول است و ممکن است آن فرد هم از امکانات دولتی در جهت بهره برداری های انتخاباتی استفاده کند. در حالی که قانون بر این موضوع تاکید دارد که نباید از امکانات دولتی در جهت انتخابات و برای افراد و گروه ها هیچ گونه استفاده ای شود. به هر حال امسال در ایام محرم و صفر که چند ماهی هم به برگزاری انتخابات ریاست جمهوری باقی مانده است، سازمان ها و ارگان های دولتی باید دقت نظر بیشتری در مورد عملکرد خود داشته باشند.
بنابراین در چنین شرایطی روال طبیعی و قانونی این است که اعضای شورای شهر تهران اقدام شهرداری در مورد پرداخت هزینه مداحان و سخنرانان مذهبی را بررسی کنند و در صورتی که مغایرتی با قانون داشته باشد، برخوردهای لازم را انجام دهند.
نماینده مجلس