سرمای سال گذشته در شمال کشور تاثیر زیادی روی درختان گذاشته است؛ زیرا باغهای مرکبات از باغات حساسی هستند که نسبت به سرما و گرما؛ سریع واکنش نشان میدهند، بنابراین کمبود مرکبات در شش ماهه دوم سال جاری اجتنابناپذیر است و این کمبود طبعا بر قیمتها نیز تاثیرگذار است.
در همین رابطه حسین مهاجران، رییس اتحادیه میوه و سبزیفروشان تهران در ابتدای سال اعلام کرده بود که به دلیل سرمازدگی باغها در سال گذشته، احتمال کمبود پرتقال در بازار وجود دارد.
حسین مهاجران با اعلام اینکه به دلیل عدم ذخیرهسازی پرتقال احتمال کمبود آن وجود دارد، خبر داده بود که متاسفانه مسئولان تمام پرتقالهای ذخیره شده در انبارها را توزیع کرده و برای سال آینده نیز ذخیرهسازی انجام ندادهاند.
کمتر از این هم احتمالش میرود
در همین رابطه حمید محمودی یکی از باغداران مرکبات در شهرستان ساری به «فرصت امروز» گفت: امسال درختان نسبت به سال گذشته 40تا50درصد کمتر محصول دادهاند و اگر مشکلی برای درختان به وجود نیاید و زودتر محصولات را بچینند، تا این مقدار کاهش قابل کنترل خواهد بود، ولی اگر سرما زودتر شروع شود ممکن است محصولات از این هم کمتر شود.
بارفروشان چه میگویند؟
رییس اتحادیه بارفروشان تهران درخصوص محصول مرکبات با تایید سرمازدگی درختان به «فرصت امروز» میگوید: سال گذشته یک میلیون و 800هزار تن محصول داشتیم، ولی امسال احتمالا یک میلیون تن مرکبات خواهیم داشت، بنابراین افزایش قیمت مرکبات در شش ماه دوم سال حتمی خواهد بود. مصطفی دارایینژاد اظهار کرد: سلفخرها، پرتقال را تقریبا 1500 تا 1700 تومان از باغداران خریداری میکنند و با توجه به هزینههایی چون کرایه حمل، بستهبندی، نگهداری درسردخانه و دستمزد کارگران باید بین 700 تا 900 تومان به این قیمت اضافه کرد.
بنابراین در شش ماهه دوم با نگاهی خوشبینانه پرتقال کیلویی 2200 تا 2500 تومان معامله میشود. تازه اگر واسطهها و قیمتی را که آنها بر مرکبات اضافه میکنند، در نظر بگیریم، قطعا نسبت به سال گذشته افزایش چشمگیری خواهیم داشت.
حواس دولت به شب عید هست
وی در مورد ذخیره شب عید مرکبات اظهار کرد: دولت برنامههایی در دست اجرا دارد تا فقط اتحادیه میوه و تربار و تعاونی روستایی اقدام به ذخیرهسازی کند این مسئله سبب کنترل قیمت خواهد شد و حرکت مناسبی خواهد بود. در همین رابطه، نورایی از اعضای اتحادیه میوه و تربار در رابطه با میزان خسارت دیدگی باغات در سال جاری، گفته است: تولید سال جاری مرکبات در شمال کشور نگرانکننده است، چراکه سرمازدگی خسارت قابل توجهی به این بخش وارد کرده و این امر موجب کاهش بار درختان شده است.
نورایی با تاکید بر اینکه در میزان تولید نارنگی مشکل خاصی گزارش نشده است، میافزاید: نارنگی در مقایسه با پرتقال اوضاع مناسبتری دارد و مقابل سرمازدگی دوام آورده و مشکل کمبود نارنگی را در سال جاری نخواهیم داشت.
پرتقال جنوب، جوابگو نیست
وی درخصوص اینکه آیا پرتقال جنوب میتواند کمبود بازار را جبران کند یا خیر بیان میدارد: برداشت پرتقال جنوب که از گزند سرما در امان مانده است از ماه مهر آغاز میشود، اما میزان تولید و شرایط ماندگاری آن طوری نیست که تا شب عید دوام بیاورد، بنابر این باز هم نگاهمان به پرتقال شمال است که متاسفانه در سال جاری تولید آن بهصورت چشمگیری کاهش داشته است.
اما باید به این نکته مهم اشاره کرد که باغداران در سال ۹۲، سال پرمحصولی داشتهاند، به طوری که بخش قابل توجهی از محصولاتشان تا مدتها در انبار مانده که همین مسئله موجب پایین آمدن ناعادلانه قیمت مرکبات و ضرر باغدار شده است، حال مسئله اصلی خسارتدیدگی باغات در سال جاری است که موجب نگرانی باغداران شده، تا جایی که باغداران قادر به تامین هزینههای اولیه باغات خود نیستند. مطابق اخباری که در خبرگزاریها منعکس شده، پرتقال تولید شده در منطقه نوشهر و شهسوار به مراتب کمتر از باغات بابل، ساری و بهشهر است.
محمدکیازاده که از تولیدکنندگان پرتقال در شمال کشور است، میافزاید: اگر بخواهیم بهصورت جمعبندی شده در رابطه با مقدار تولید سال جاری مرکبات آماری اعلام کنیم، باید بگوییم حدود ۸۰درصد کاهش تولید نسبت به سال گذشته خواهیم داشت که این رقم نسبت به سال گذشته حدود۴۰درصد کاهش تولید دارد. بحث خسارتدیدگی باغات مرکبات در شمال کشور در شرق مازندران بیشتر از غرب مازندران بوده است، به طوری که طبق گفته تولیدکنندگان، باغات در شرق مازندران بهگونهای آسیب دیدهاند که یک دهم محصول سال گذشته هم مرکبات ندارد.
صرفنظر از میزان خسارت دیدگی باغات شمال کشور که امری نگرانکننده درخصوص تامین هزینههای اولیه زندگی باغداران است، کمبود مرکبات در سال جاری نیز مستلزم برنامهای کامل برای کنترل بازار است، زیرا با این کمبود مرکباتی که وقوعش حتمی خواهد بود، احتمال ایجاد بازارهای سیاه و سودجویی دلالان همیشگی بازار میوه صددرصد است. در این میان باز هم این باغداران و مردم عادی هستند که متضرر میشوند. تا دیر نشده باید فکری برای این کمبودها کرد.