زمانی که اولین کامپیوترها در دهه 70 میلادی وارد بازار شدند، خیلی از مردم و حتی کارشناس ها بهتزده بودند. اینکه خیلی از محاسبات پیچیده در کسری از ثانیه توسط دستگاه های هوشمند انجام شود، رویایی بود که حتی دانشمندان بلندپرواز هم در خواب نمی دیدند. احتمالا اگر چنین دانشمندانی در این دوره زندگی می کردند، از حجم نوآوری های فناورانه غافلگیر می شدند؛ چراکه این روزها دستگاه هایی میلیون ها بار پیشرفته تر از کامپیوترهای دهه 70 میلادی در دست مردم است که اتفاقا اندازه بی نهایت کوچک تری هم دارد. درست حدس زدید، منظور ما گوشی های هوشمند یا به زبان خودمانی موبایل است. این روزها از بچه های چهار-پنج ساله گرفته تا سالمندان 80-70 ساله از موبایل استفاده می کنند. از وقتی هم که سیستم عامل اندروید و IOS روانه بازار شده، دیگر اثری از تعاملات واقعی باقی نمانده و همه در شبکه های اجتماعی با هم در ارتباط هستند. در این بین بازاریاب ها مثل شکارچی ای ماهر منتظر فرصتی برای شکار دستگاه های موبایل در راستای اهداف مارکتینگ هستند. نتیجه این عطش سیری ناپذیر برای مارکتینگ هم در استراتژی بازاریابی موبایلی خودش را نشان داده است.
اگرچه موبایل ها در انواع بی نهایت متنوعی عرضه می شوند، اما همه آنها در یک ویژگی مشترکند؛ اینکه طوری دل مردم را برده اند که دیگر هیچ دستگاه هوشمندی به چشم شان نمی آید. از این نظر موبایل وضعیتی مثل تلویزیون در اوایل دهه 50 و 60 میلادی دارد که طوری رادیو و تا حدودی مطبوعات را کنار زد که نگو و نپرس. اگر حرف ما را قبول ندارید، کافی است این بار که از اتوبوس یا مترو استفاده می کنید، کمی به آدم های دور و برتان دقت کنید. آن وقت متوجه می شوید موبایل تا زمان های مرده مردم هم نفوذ کرده است!
بی شک خیلی از کارشناس ها به اعتیاد مردم به گوشی های هوشمند یا استفاده نادرست از آن اعتراض دارند، با این حال ما با این بحث ها کاری نداریم؛ چرا که عینک بازاریابی این چیزها سرش نمی شود. در عوض هدف ما بررسی چرایی اهمیت موبایل مارکتینگ در دنیای امروز است. همانطور که یک تهیه کننده سینما قبل از سرمایه گذاری روی یک پروژه صفر تا صد آن را زیر و رو می کند، شما هم قبل از اینکه با تناب پوسیده چند تا توصیه کلیشه ای وارد دنیای بازاریابی موبایلی شوید، باید مطمئن گردید این استراتژی یک دام خطرناک نیست. وگرنه یک شبه همه اعتبارتان بر باد خواهد رفت.
ما در این مقاله قصد داریم خیلی رُک و پوست کنده مزایای بازاریابی موبایلی را زیر ذره بین ببریم. اگر شما هم تا حالا خودتان را برای استفاده از این استراتژی مجاب نکرده اید، با ما همراه باشید تا یک بار برای همیشه از شر این دغدغه خلاص شوید.
مطلب مرتبط: بازاریابی موبایلی با ترندهای تازه
مزایای بازاریابی موبایلی
دانش آموزی را در نظر بگیرید که در پایان دوران تحصیل باید رشته ای برای دانشگاه انتخاب کند. احتمالا شخصیت اصلی قصه ما اول از همه مزایای رشته های مختلف را کنار هم می گذارد. هرچه باشد بعد از چند سال این آدم باید از رشته اش پول دربیاورد. بنابراین خیلی زود دور رشته های عجیب یا به درد نخور را خط خواهد کشید. در نهایت هم با چاشنی سلیقه اش از بین چندتا رشته باقیمانده یکی را انتخاب خواهد کرد. اینطوری هم آینده مالی اش تضمین می شود، هم اینکه خیلی به علاقه اش بی توجهی نکرده است.
شکی نیست که دنیای بازاریابی با انتخاب رشته زمین تا آسمان فرق دارد، اما اگر کمی منصفانه به ماجرا نگاه کنیم، شما هم برای استفاده از بازاریابی موبایلی باید چند تا دلیل دست اول داشته باشید. ما در روزنامه فرصت امروز سعی کرده ایم با پیدا کرده چند تا از این دلایل کار شما را ساده کنیم. این شما و این هم مزایای موبایل مارکتینگ.
دسترسی ساده و سریع: یک موبایل برای همه جا!
آیا تا به حال به ابعاد گوشی های موبایل توجه کرده اید؟ این دستگاه های هوشمند علاوه بر ظاهر زیبایی که دارند، به راحتی در موقعیت های مختلف قابل استفاده اند. انگار که موبایل فقط و فقط برای استفاده در بیرون خانه طراحی شده است. البته ماجرا همیشه اینطوری نبوده است. فکر می کنم اغلب شما گوشی های بزرگ نوکیا را به یاد داشته باشید؛ همان گوشی هایی که بیشتر گوشت کوب بود تا دستگاهی دیجیتال!
از زمان گوشی های چند کیلویی تا حالا کلی تغییرات متنوع در دنیای موبایل روی داده است. حالا آخرین نسخه آیفون و گوشی های سامسونگ آنقدر سبک هستند که به راحتی در جیب جا شوند. دقیقا به همین خاطر کلی از مردم عاشق گوشی هوشمند هستند. به طوری که فروش کامپیوترهای شخصی در برابر این دستگاه ها اصلا به چشم نمی آید.
اگر شما بازاریاب باهوشی باشید، خیلی خوب می دانید هر ترندی در این دنیا به کارتان می آید. با این حساب موبایل هم به خاطر سهولت دسترسی بهترین گزینه برای بازاریابی خواهد بود. خب وقتی مردم همیشه و همه جا به موبایل دسترسی دارند، اصلا چرا باید سراغ الگوهای قدیمی و از مد افتاده رفت؟ این سوالی است که ما را به سوی اولین مزیت موبایل مارکتینگ هدایت می کند. اینکه شما مطمئن باشید محتوای تان به دست مخاطب می رسد، اعتماد به نفس عجیبی به شما خواهد داد. اینطوری می توانید بدون حتی یک لحظه دلهره کارتان را پیش ببرید و آخر سر هم با دستی پر کمپین تان را تمام کنید.
یادتان باشد این روزها مردم حوصله دردسر اضافه ندارند. پس اگر انتظار دارید همه با رایانه های شخصی سراغ سایت تان بروند، کاملا دراشتباهید. در عوض سایت های سازگار با گوشی های همراه حسابی در بازار سر و صدا به راه انداخته اند. این سایت ها با سرعت بارگذاری بالا همیشه پاتوق کاربرانی است که دوست دارند اطلاعات دست اولی درباره بازار کسب و کار و برندها داشته باشند.
مطلب مرتبط: بازاریابی موبایلی برای جلب نظر مخاطب هدف
دسترسی به الگوهای بازاریابی متنوع: یک تیر و چند نشان
بازاریابی موبایلی نه یک الگوی خشک و خالی، بلکه نوعی استراتژی بی نهایت وسیع است. در دل این استراتژی جذاب یک عالمه الگوی نوآورانه پنهان شده است. کافی است شما کمی کنجکاوی شرلوک هولمز را داشته باشید تا دروازه ای بزرگ به روی برندتان باز شود.
اجازه دهید قبل از اینکه بحث ما شبیه کلاس های درس بی سر و ته شود، با چند تا مثال جذاب حسابی سرحال تان بیاوریم. یکی از الگوهای پرطرفدار در بازاریابی موبایلی طراحی اپ های کاربردی است. امروزه برندهای بسیار زیادی برای خودشان اپ مخصوص دارند. مثلا نتفلیکس را در نظر بگیرید. این شرکت بزرگ به جای اینکه انتظار داشته باشد همه کاربران به سایتش سر بزنند، اپ ساده و کاربردی برای آنها طراحی کرده است. اینطوری نه دیگر نیازی به باز کردن مرورگر است، نه حتی گم کردن رمز اکانت مسئله ساز می شود. کافی است یکبار اطلاعات تان را در این اپ وارد کنید تا دیگر برای همیشه کارتان راحت شود.
یکی دیگر از الگوهای جالب برای بازاریابی موبایلی استفاده از پیامک است. قبول دارم این الگو سال هاست در بازار مورد استفاده قرار می گیرد، اما هنوز هم که هنوز است چیزی از جذابیتش کم نشده است. هرچه باشد اینجا پای سرویسی بی نهایت کاربردی که نوتیفیکیشن واضحی هم دارد، وسط است. پس اگر پیش خودتان فکر کرده اید بازاریابی پیامکی عمرش را کرده، باید بگوییم ماجرا تازه اول راه است.
آخرین الگوی بازاریابی موبایلی که ما برای تان سوال کرده ایم، جذاب ترین موردش است. اگر شما هم تا به حال حوصله تان در طول روز سر رفته باشد، احتمالا موبایل تان پر بازی های گوناگون است. در این بین بازاریاب ها ذهن شان حسابی کار کرده و تبلیغات درون برنامه ای را به دنیای بازی ها نیز کشانده اند. اینطوری شما می توانید مطمئن باشید کاربران صفر تا صد پیام بازاریابی تان را با پوست و استخوان درک خواهند کرد. هرچه باشد آدم وقتی پای گیم می نشیند، حواسش حسابی جمع خواهد بود. خب چه فرصتی بهتر از این برای انتقال پیام بازاریابی؟
بازاریابی مکان محور: اوج دقت در هنر مارکتینگ
هر کسی در این دنیا یکسری از ورزش ها را دوست دارد. مثلا من فوتبال را به والیبال یا بسکتبال ترجیح می دهم. البته این اصلا دلیل خوبی برای قضاوت همه نیست؛ چراکه در این دنیا مردم سر مسائل مهم هم با هم اتفاق نظر ندارند، چه برسد به یک ورزش ساده!
حالا فرض کنید یک طرفدار دو آتیشه فوتبال شب قبل از مسابقه فینال جام جهانی ایمیلی از سوی یک تیم بسکتبال دریافت کند که پیشنهاد تخفیف 50 درصدی دارد. بی شک طرفدار قصه ما طوری عصبانی می شود که دیگر حتی به آن ورزش فکر هم نکند. خب وقتی بازاریاب ها مطمئن نیستند مخاطب شان چه سلیقه ای دارد، اصلا چرا باید مزاحمش شوند؟ این ماجرا درباره بازاریابی محلی هم مصداق دارد. اگر شما در یک شهر خاص فعالیت دارید، طراحی کمپین های گسترده و ایجاد مزاحمت برای مردم بقیه شهرها اصلا منطقی نیست. هرچه باشد تا نتوانید خدمات تان را به شهرهای دیگر توسعه دهید، بازاریابی برای آنها فقط یک مزاحمت محض خواهد بود؛ نه چیزی بیشتر.
مطلب مرتبط: بازاریابی موبایلی / چگونه به مشتریان دارای مشغله زیاد دسترسی پیداکنیم؟
بی شک تبدیل شدن به یک برند مزاحم برای هر بازاریابی کابوسی تمام عیار خواهد بود. ما در روزنامه فرصت امروز معتقدیم اگر برندی به این مرحله برسد، دیگر باید فاتحه اش را خواند؛ چراکه مشتریان به این سادگی ها تجربه منفی از یک کسب و کار را فراموش نمی کنند.
بازاریابی موبایلی در چنین شرایط حساسی مثل یک دوست صمیمی به کمک بازاریاب ها می آید. شما با بازاریابی موبایلی می توانید دامنه مخاطب هدف تان را با معیار موقعیت مکانی محدود کنید. این طوری دیگر فقط برای کسانی که دور و برتان هستند پیام بازاریابی ارسال خواهید کرد. نتیجه کار هم مثل روز روشن است؛ تعامل بهتر کاربران با کمپین و اعتراضات بی نهایت کمتر. پس منتظر چه هستید؟ همین امروز کارتان در این حوزه را شروع کنید و از شر برچسب «برند مزاحم» خلاص شوید.
صرفه جویی در هزینه ها: وقتی همه چیز حساب و کتاب دارد
اگر همین الان از شما بپرسیم چقدر حاضرید برای بازاریابی هزینه کنید، چه جوابی خواهید داشت؟ بی شک هر بازاریابی رقم خاص خودش را دارد و شاید حتی از آن کوتاه هم نیاید. با این حال نکته ای که کاملا روشن است تفسیر اغلب بازاریاب ها از بودجه مناسب به مثابه یک پول هنگفت است. انگار که در بازار بدون پول های کلان اصلا کاری از پیش نمی رود. قبول دارم وضعیت قیمت ها در بازارهای جهانی این ایده را تقویت می کند، اما راستش را بخواهید شما لازم نیست همیشه برای جلب توجه مشتریان دست به جیب شوید.
گاهی اوقات فیلم های بی نام و نشانی که اتفاقا بودجه کمی هم داشته اند، طوری در مراسم های هنری می درخشند که حتی آثار چند صد میلیون دلاری در خواب هم نمی دیدند. اشتباه نکنید؛ ما اینجا کلاس سینما نداریم، در عوض همه حرف مان باور این نکته است که بازاریابی بدون بودجه های کلان هم امکان پذیر است. موبایل مارکتینگ یکی از همین شیوه هاست که به شما برای بازاریابی بهتر با چاشنی صرفه جویی های کلان کمک می کند. به زبان خودمانی، شما با این استراتژی دیگر لازم نیست نگران تمام شدن منابع مالی و غُرهای بی پایان سرمایه گذارها باشید. در عوض حساب های تان روز به روز پرپول تر می شود و مشتریان هم عاشق کارتان خواهند ماند؛ به همین سادگی.
از آنجایی که ما در روزنامه فرصت امروز همیشه کارمان را براساس آمارهای دقیق پیش می بریم، اینجا هم سری به دنیای آمار و ارقام زده ایم. براساس گزارش موسسه لوکالی کیو (LOCALIQ)، بازاریابی موبایلی در مقایسه با بقیه استراتژی ها تا 24 درصد ارزان تر تمام می شود. البته اگر شما کارتان را خوب بلد باشید، این میزان تا 50 درصد هم پیش می رود. آن وقت شما می مانید و کمپین هایی که با نصف هزینه همیشگی طوری گرد و خاک می کنند که انگار صدها هزار دلار خرج شان کرده اید.
دسترسی ساده به آمارها: آینده نگری در یک نگاه!
هیچ چیزی در این دنیا بی عیب نیست. حتی پیشرفته ترین گوشی های هوشمند هم عیب های خاص خودشان را دارند. وگرنه لازم نبود هر سال با کلی سر و صدا اپل یا سامسونگ پرچمدارهای جدیدشان را روانه بازار کنند. ما در روزنامه فرصت امروز معتقدیم کمپین بازاریابی بی عیب اصلا وجود خارجی ندارد. در عوض این بازاریاب ها هستند که مثل آنالیزورهای حرفه ای هر بار از شکست ها یا اشتباهات قبلی درس می گیرند. نتیجه کار هم کمپین های بهتر برای سری های بعدی است. البته به شرط اینکه اطلاعات دقیق درباره هر کمپین در دسترس باشد. وگرنه کلاه تان پس معرکه خواهد بود.
مطلب مرتبط: 4 شیوه برای موفقیت در بازاریابی موبایل محور
آخرین مزیت بازاریابی موبایلی که ما روی آن دست گذاشته ایم، دسترسی ساده و بی دردسر به اطلاعات مهم است. اینکه کاربران چقدر با محتوای تان تعامل داشته، چه تعداد آن را رد کرده اند و اینکه نظرات کلی کاربران درباره اش چیست، تنها بخشی از اطلاعات مهمی است که شما تنها با چند کلیک به آن دسترسی خواهید داشت. نکته جالب اینکه اغلب اوقات این اطلاعات به طور کاملا رایگان در دسترس شما قرار می گیرد. پس لازم نیست در این مورد هیچ نگرانی مالی داشته باشید. برای اینکه خیال تان راحت شود، کافی است به تبلیغات موبایلی در گوگل نگاه کنید. اگر از این شیوه بازاریابی استفاده کنید، گوگل بدون هیچ هزینه اضافه ای نتایج کمپین را در لحظه پیش روی تان قرار می دهد. آن وقت شما می توانید کمپین های بعدی تان را خیلی بهتر روانه بازار کنید.
منابع: