سال 2020 با غافلگیری های بسیار زیادی برای اهالی کسب و کار شروع شد. شیوع ویروس کرونا وضعیت اغلب کسب و کارها و کارآفرینان را با مشکل مواجه کرد. همین امر عرصه بازاریابی و تبلیغات را در شوک غیرمنتظره ای فرو برد. دفترهای کار و مراکز آموزشی برای ماه های متمادی تعطیل شده اند. چشم انداز وضعیت کرونا نیز به هیچ وجه امیدوار کننده نیست. تمام این شرایط برای کاهش سطح تعامل میان مشتریان و برندها کافی است. بسیاری از کارآفرینان و دانش آموزان در طول چند ماه اخیر تجربه استفاده از سامانه ای آنلاین را داشته اند. این تجربه برای تمام افراد درگیر دنیای کسب و کار تازه و دشوار است. نکته مهم در این میان ناتوانی برای یافتن جایگزین مناسب تر از سامانه های آنلاین در شرایط کنونی است.
بسیاری از برندها برای تاثیرگذاری بر روی مشتریان در بازه زمانی بحران کرونا اقدام به برگزاری مراسم های مهم کاری به صورت آنلاین کرده اند. شاید این امر در نگاه نخست تاثیر بسیار مطلوبی بر روی مشتریان داشته باشد، اما در عمل بهبود قابل توجهی در وضع برندها ایجاد نخواهد کرد. یکی از دلایل اصلی این امر عدم جذابیت کنفرانس های آنلاین و از پیش تعیین شده برای کاربران است. فرآیند برگزاری چنین کنفرانس هایی بسیار ساده و از پیش تعیین شده است. بنابراین باید به دنبال راهکاری جایگزین برای جلب تعامل مخاطب هدف بود.
امروزه برگزاری ویدئوهای لایو در شبکه های اجتماعی طرفدارهای بسیار زیادی دارد. برخی از برندها به دلیل استقبال مداوم کاربران از ویدئوهای لایو اقدام به الگوبرداری از اینفلوئنسرهای حرفه ای کرده اند. مزیت اصلی ویدئوهای لایو امکان تعامل نزدیک با مشتریان و بیان بحث های مختلف در قالبی صمیمانه است. بنابراین اگر برندها در شرایط کرونایی قصد بازاریابی و تعامل با مخاطب هدف را دارند، باید نسبت به استفاده از ظرفیت شبکه های اجتماعی در راستای پخش ویدئوی زنده توجه نشان دهند.
مطلب مرتبط: بازاریابی در شبکه های اجتماعی و بازنشر برنامه های لایو
بارگذاری ویدئوی لایو کار چندان سختی نیست. نکته مهم استفاده از ابزارهای مناسب در راستای افزایش کیفیت ویدئوی لایو است. برخی از برندها به طور مداوم در تلاش برای بارگذاری ویدئوهای لایو و عدم دریافت نتیجه دلخواه شان هستند. این امر انگیزه برندها برای فعالیت و تاثیرگذاری بر روی مخاطب هدف را به شدت کاهش می دهد. در ادامه برخی از مهمترین مزیت های ویدئوهای لایو در عرصه بازاریابی و نحوه اثرگذاری مناسب بر روی مشتریان با ابزارهای مناسب مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
مزیت های پخش ویدئوی زنده
بسیاری از کارشناس های بازاریابی در طول دوران قرنطینه بر روی فعالیت در شبکه های اجتماعی تاکید داشته اند. اگرچه در ماه های نخست سطح استفاده از شبکه های اجتماعی برای اهداف تجاری به شدت کاهش یافته بود، اما بازگشایی دوباره کسب و کارها جان تازه ای به عرصه بازاریابی در شبکه های اجتماعی داده است.
مردم در طول ماه های قرنطینه و دورکاری عادت های غذایی و زندگی متنوعی کسب کرده اند. متاسفانه شمار بالایی از عادت های فوق نادرست و مضر هستند. بنابراین یکی از ایده های ساده برای بازاریابی و جلب نظر مخاطب هدف تاکید بر روی وضعیت سبک زندگی مردم در ماه های اخیر است.
اگر برند شما علاقه مند به اجرای ویدئوی زنده است، باید به نکاتی فراتر از گفت وگو با مشتریان توجه داشته باشید. برخی از برندها ویدئوهای لایو را فرصتی برای شوخی و سرگرمی با مشتریان می دانند. این امر با نحوه بهره برداری برندهای بزرگ از این حوزه به طور کامل متفاوت است. اغلب مردم تجربه کار با سامانه های آنلاین را دارند بنابراین در صورت فقدان جذابیت ویدئوی زنده یک برند شاهد ریزش سریع مخاطب خواهیم بود. امروزه اطلاعات در دسترس برندها نقش مهمی در جلب نظر مشتریان دارد بنابراین ویدئوهای لایو براساس سطح اطلاعات کاربردی و جذابی که در اختیار مشتریان قرار می دهند، ارزیابی خواهند شد.
بدون تردید امکان برگزاری ویدئوهای زنده برای دستیابی به اهداف مختلف در حوزه بازاریابی وجود دارد. تمرکز اصلی در این مقاله بر روی جلوه تبلیغات و بازاریابی برای محصولات خواهد بود. با توجه به شرایط قرنطینه و دورکاری بسیاری از برندها نسبت به فروش هرچه سریع تر و بیشتر محصولات شان نگران هستند.
بسیاری از اینفلوئنسرهای سرشناس در زمینه بازاریابی و تبلیغات کارشان را با انتشار ویدئو در یوتیوب شروع کرده اند. این امر شامل استفاده از یک دوربین ساده برای بیان برخی از مطالب مهم و دعوت از مخاطب هدف برای خرید یا مراجعه به یک سایت مشخص بود. امروزه ابزارهای در دسترس اینفلوئنسرها تغییر کرده است. این امر امکانات بسیار بهتری در اختیار برندها نیز قرار می دهد. اگر یک برند در شرایط کنونی اقدام به استفاده از شیوه های سنتی بازاریابی و ضبط ویدئو نماید، بدون شک با بی توجهی مخاطب هدف رو به رو خواهد شد.
میراندا پینتو، صاحب برند بیبی بوتیک، در زمینه تولید لوازم مربوط به کودکان فعالیت دارد. این برند در طول ماه های اخیر با توجه به شیوع کرونا اقدام به برگزاری جلسات آنلاین به منظور پاسخگویی به پرسش والدین و آموزش نکات مربوط به نگهداری از کودکان کرد. ویدئوهای لایو این برند بارها و بارها در شبکه های اجتماعی بازنشر یافته است. دلیل این امر تاکید بر روی یکی از مهمترین دغدغه های والدین در طول دوران قرنطینه بود. بسیاری از برندها دارای موضوعات جذابی برای بیان و تعامل با مخاطب هدف هستند. نکته مهم در این میان یافتن مزیت اصلی برند و کسب و کار است.
ویدئوهای زنده فرصت مناسب در اختیار برندها برای تعامل نزدیک با مشتریان فراهم می کند. همچنین باید به هزینه بسیار پایین بازاریابی با استفاده از ویدئوهای آنلاین اشاره کرد. بسیاری از برندها حتی نیازی به پرداخت هزینه برای تهیه تجهیزات اولیه این فرآیند نیز ندارند بنابراین در طول دوران کرونایی باید هرچه بیشتر به فعالیت بازاریابی برندمان از طریق ویدئوهای لایو توجه نماییم. این امر فرصت های تازه ای در اختیار کسب و کار برای تعامل با مشتریان و حتی حضور در بازارهای تازه قرار خواهد داد. اگرچه تعداد قابل توجهی از برندها به محض شیوع ویروس کرونا اقدام به استفاده از تکنیک موردنظر کرده اند، اما در بلندمدت امکان اضافه شدن تعداد هرچه بیشتری از برندها به این حوزه وجود دارد.
پلتفرم های پخش ویدئوی لایو
امروزه برندهای بسیار زیادی در زمینه بازاریابی و پخش ویدئوی زنده فعالیت دارند. نکته مهم در این میان موفقیت تعداد اندکی از برندها در میان انبوه رقباست. تحلیل نحوه کسب موفقیت از سوی چنین برندهایی از حوصله مقاله کنونی خارج است. در ادامه برخی از پلتفرم های مناسب برای انتشار ویدئوی لایو مورد بررسی قرار خواهد گرفت. در انتها نیز به بررسی ابزار و لوازم موردنیاز برای برندها به منظور ضبط ویدئوهای زنده خواهیم پرداخت.
فیس بوک لایو
فیس بوک قدیمیترین شبکه اجتماعی فعال در سراسر جهان است. براساس گزارش رسمی تیم فنی فیس بوک این پلتفرم 2.7 میلیارد کاربر فعال روزانه دارد. این امر به معنای امکان بازاریابی برای دامنه وسیعی از مخاطب هدف با استفاده از بخش فیس بوک لایو است.
مطلب مرتبط: چگونه مراسم آنلاین مناسبی برگزار کنیم؟
پلتفرم فیس بوک به کاربران و برندها امکان پخش محتوای آنلاین به صورت نامحدود را می دهد. نکته مهم در این میان ضرورت رعایت قوانین فیس بوک برای انتشار ویدئو است. اگر هرگونه توهین، استفاده از نمادهای تبعیض آمیز نژادی و موارد مشابه در لایو برندها مشاهده شود، اکانت برند موردنظر به سرعت بسته خواهد شد. دلیل این امر دامنه وسیع اعتراض ها نسبت به فعالیت فیس بوک در زمینه مقابله با انتشار محتوای توهین آمیز در پلتفرمش بود.
فیس بوک لایو برای برندها به منظور ارائه اطلاعات جامع و برگزاری سخنرانی های آنلاین کاربرد دارد. بدون تردید مزیت اصلی این پلتفرم دامنه وسیع کاربرانش است. با این حساب شاید گزینه اول بسیاری از برندها بازاریابی در فیس بوک باشد.
یکی از گزارش های غلط در میان بازاریاب ها تلقی فیس بوک به عنوان یک پلتفرم مرده است. بدون شک اینستاگرام یا اسنپ چت در میان نسل جوان طرفدارهای بیشتری دارد، اما تمام مخاطب هدف یک برند را نسل جوان شکل نمی دهد. تعامل با مخاطب میانسال نیز باید در دستور کار برندها قرار گیرد. در غیر این صورت دامنه وسیعی از مشتریان از دسترس برندها خارج خواهند شد.
توییتر و پریسکوپ
پریسکوپ نام اپ انحصاری توییتر برای انتشار ویدئوی لایو است. این اپ در سال 2015 به صورت رسمی برای کاربران سراسر دنیا منتشر شد. از زمان عرضه این اپ در بازارهای رسمی مدت زمان قابل توجهی می گذرد. نکته مهم در این میان بهبود و به روز رسانی مداوم پریسکوپ با توجه به نظرات مختلف کاربران است.
توییتر از مدت ها قبل به عنوان یک اپ کاربردی در زمینه بازاریابی متن محور شناخته شده است. بسیاری از برندها در طول سال های اخیر به دنبال راهکاری برای افزودن محتوای ویدئویی به فرآیند بازاریابی شان بوده اند. این امر با معرفی پریسکوپ در سال 2015 بدل به واقعیت شد.
بدون تردید بسیاری از کاربران توییتر نام پریسکوپ را نشنیده اند. دلیل این امر استفاده از آن برای اهداف تجاری است. کاربران عادی اغلب از درون توییتر اقدام به انتشار ویدئوی لایو می کنند. تفاوت میان این دو شیوه انتشار ویدئوی زنده در ابزارهای و امکانات جانبی است بنابراین هیچ ایرادی در زمینه استفاده از قابلیت درون برنامه ای توییتر برای انتشار ویدئوی لایو وجود ندارد. انتخاب این امر براساس نیاز و اهداف برندها صورت می گیرد.
لایو اینستاگرام
اینستاگرام در طول یک دهه اخیر به عنوان محبوب ترین پلتفرم اجتماعی رکوردهای بسیار زیادی از خود برجای گذاشته است. این پلتفرم در سال 2020 همزمان با دهمین سالگرد تاسیس اش به رکورد یک میلیارد کاربر فعال در ماه رسید. این پلتفرم در طول چند سال اخیر با رقیب سرسختی به نام تیک تاک مواجه بوده است. همین امر موجب انتشار آپدیت های مداوم از این اپ و تعامل بهینه با مخاطب هدف شده است. بسیاری از برندها دارای اکانت رسمی در این پلتفرم هستند. همچنین کاربران نیز تمایل بالایی برای مشاهده محتوای مربوط به برندها دارد.
استفاده از قابلیت لایو در اینستاگرام بسیار ساده است. برندها نیازی به نصب هیچ گونه ابزار اضافی ندارند. فقط با استفاده از یک گوشی هوشمند امکان ضبط و انتشار آنلاین ویدئو فراهم خواهد شد. مزیت اصلی انتشار ویدئوی لایو در اینستاگرام امکان اضافه کردنش به بخش IGTV است. این مزیت مهم امکان دسترسی مداوم کاربران به ویدئوهای لایو برند را فراهم می کند. اغلب پلتفرم های اجتماعی دارای این دسترسی نیستند بنابراین ویدئوی برندها پس از توقف اجراناپدیر خواهد شد.
امروزه شبکه های اجتماعی بسیار زیادی در دسترس برندها قرار دارد. نکته مهم در این میان انتخاب شبکه های اجتماعی مناسب برای بازاریابی و جلب نظر مخاطب هدف است. حضور در تمام شبکه های اجتماعی امری پرهزینه محسوب می شود بنابراین باید از میان گزینه های موجود دست به انتخاب بهترین زد. در غیر این صورت وضعیت برند به طور مداوم بدتر خواهد شد. انتخاب از میان فیس بوک، توییتر و اینستاگرام منطقی ترین گزینه پیش روی برندها محسوب می شود. اگر یک برند اقدام به انتخاب پلتفرم دیگری نماید، در عمل دامنه وسیعی از مخاطب هدفش را از دست می دهد بنابراین منطقیترین کار جلب تعامل و نظر بیشتر مخاطب هدف با استفاده از شبکه های اجتماعی مشهور است.
مطلب مرتبط: چرا کمپین های بازاریابی در فضای آنلاین شکست می خورند؟
برترین ابزارهای ضبط ویدئوی لایو
پس از آشنایی با وضعیت بازاریابی در شبکه های اجتماعی و اهمیت ویدئوهای لایو باید به سراغ ابزارهای مناسب برای ضبط ویدئو رفت. بدون تردید مهمترین ابزار برای برندها داشتن یک گوشی هوشمند است. نکته مهم در این میان عدم کفایت این امر برای موفقیت همه جانبه برندهاست بنابراین برخی دیگر از ابزارها و امکانات جانبی دیگر نیز باید مدنظر قرار گیرد.
شاید در نگاه نخست استفاده از شمار بالایی از تجهیزات بازاریابی همراه با هزینه بسیار زیادی باشد. منظور ما در بخش کنونی از ابزارهای موردنیاز نمونه های پرهزینه نیست بنابراین برندها امکان بازاریابی و جلب نظر مخاطب هدف به بهترین شکل را خواهند داشت.
ویدئوهای لایو نیازی به رعایت نکات ویرایشی ویدئوهای از پیش ضبط شده ندارد. با این حال باید برخی از استانداردهای حداقلی در این زمینه رعایت شود. در ادامه برخی از مهمترین نکات، توصیه ها و از همه مهمتر ابزارهای موردنیار برای انتشار ویدئوهای لایو مناسب و بازاریابی را مورد ارزیابی قرار خواهیم داد.
نورپردازی
نور طبیعی بر روی صورت شخصیت اصلی ویدئوی لایو اهمیت بسیار زیادی دارد. این امر به وضوح چهره و جلب نظر مخاطب هدف کمک می کند. گاهی اوقات نور طبیعی در محیط ضبط ویدئوی لایو مناسب نیست. در این صورت باید از نور غیرطبیعی مانند لامپ های LED استفاده کرد. نکته مهم در این میان توجه به وضعیت افراد حاضر در ویدئوی زنده است. گاهی اوقات افراد دارای پوست روشن با نورپردازی بیش از اندازه چهره عجیبی پیدا می کنند. این امر باید در مورد انتشار ویدئو در مرحله آزمایشی مورد توجه قرار گیرد. در غیر این صورت ویدئوی زنده برندها ترسناک خواهد شد.
امروزه استفاده از لامپ های LED حلقه ای طرفدارهای زیادی در عرصه بازاریابی دارد. چنین لامپ هایی امکان جلب تعامل مخاطب هدف و بهره مندی از چهره های طبیعی افراد را فراهم می کند. نحوه نورپردازی در زمینه معرفی محصولات نیز اهمیت دارد. امروزه یکی از اعتراض های همیشگی مشتریان تفاوت میان محصولات در ویدئوهای تبلیغاتی و جلوه واقعی شان است. این امر باید با نورپردازی منطقی رفع شود. در غیر این صورت تعداد بالایی از محصولات فروخته شده برند مرجوع خواهد شد.
استفاده از نور در ضبط ویدئو همراه با تصمیم گیری برای تغییر وضعیت دو نوع نور است. نورهای طیف گرم و سرد همیشه تاثیر مستقیمی بر روی کیفیت نهایی کار دارد. اگر محیط موردنظر یک برند برای ضبط ویدئو همراه با طیف رنگ گرم و روشن است، باید اندکی از نورهای سرد مصنوعی استفاده کرد. این امر در حالت برعکس نیز باید مدنظر قرار گیرد.
خوشبختانه امروزه گوشی های هوشمند امکان ارزیابی کیفیت نور صحنه را دارند. بنابراین در صورت نیاز امکان استفاده از توصیه های اساسی و ابتدایی دوربین گوشی های هوشمند نیز وجود دارد. اگر یکی از اعضای تیم بازاریابی شرکت در زمینه عکاسی فعالیت داشته باشد، فرآیند نورپردازی برای برندها بسیار ساده خواهد شد.
صدا
مخاطب هدف در ویدئوهای زنده پس از مشاهده تصویر نیاز به شنیدن صدا نیز دارد. ویدئوهای زنده باکیفیت بالا و نورپردازی مناسب بدون صدای درست هیچ تاثیری بر روی مخاطب هدف نخواهد داشت. اعتماد به میکروفون گوشی های هوشمند برای ضبط ویدئوهای لایو مناسب کافی نیست بنابراین برندها باید نسبت به تهیه میکروفون و تجهیزات صوتی مطلوب اقدام نمایند. نکته مهم در این بخش عدم نیاز به سرمایه گذاری گسترده در این بخش است. مهمترین مسئله انتقال صدا به صورت مطلوب برای مخاطب هدف است. هر تجهیزاتی که چنین هدفی را تامین نماید، مناسب خواهد بود.
برخی از برندها برای کاهش نیازشان برای استفاده از تجهیزات صوتی اقدام به اسفاده از لپ تاپ یا سیستم های مختلف می کنند. این امر اطمینان بیشتری به بازاریاب ها می دهد. همچنین کنترل شرایط برای آنها نیز ساده تر خواهد شد. نکته مهم در این میان عدم پشتیبانی برخی از پلتفرم های اجتماعی از سیستم های رایانه ای است. مهمترین نمونه در این میان اینستاگرام است. برندها برای بازاریابی و جلب نظر مخاطب هدف باید نسبت به استفاده از گوشی های هوشمند مناسب اقدام نمایند. در غیر این صورت، دست کم، در اینستاگرام امکان بازاریابی با استفاده از ویدئوی لایو را نخواهند داشت.
تریپاد (پایه نگهدارنده)
انتشار ویدئوهای زنده لرزان و فاقد ثبات جایگاه دوربین نقش مهمی در کاهش انگیزه کاربران دارد. بسیاری از بازاریاب ها نسبت به استفاده از تریپاد برای نصب دوربین در جایگاهی ثابت اقدام نمی کنند. نتیجه این امر کیفیت بسیار پایین ویدئوی زنده علی رغم استفاده از ابزارهای مناسب است.
امروزه ابزارهای بسیار زیادی در دسترس برندها برای کاهش لرزش دوربین قرار دارد. نکته مهم در این میان فناوری کاهش لرزش دست در گوشی های هوشمند جدید است. تنها نقطه ضعف این امر عدم دسترسی تمام برندها به گوشی های جدید و همچنین ناتوانی برای ثبت نمای باز است بنابراین استفاده از پایه نگهدارنده باید در دستور کار تمام برندها قرار داشته باشد.
وقتی دوربین در زاویه مناسبی نصب شود، امکان نمایش تمام جزییات محصولات فراهم می شود. بسیار از برندها در این زمینه تجربه مناسبی دارند بنابراین مشاهده تجربه برخی از برندهای بزرگ در این زمینه ایده مناسبی خواهد بود. این امر سطح نگرانی برندها نسبت به انتشار ویدئوی بی عیب و نقص را به شدت کاهش می دهد. متاسفانه شمار بالایی از برندها در این زمینه با مشکل مواجه هستند بنابراین بررسی دقیق این موضوع اهمیت بالایی خواهد داشت.
حفظ اعتماد به نفس جلوی دوربین
پس از انتخاب پلتفرم، نورپردازی و اطمینان از صدا و زاویه مناسب دوربین باید به دنبال حفظ اعتماد به نفش جلوی دوربین بود. این امر اهمیت بسیار زیادی دارد. گاهی اوقات افراد در جلوی دوربین توان بیان درست مطالب را پیدا نمی کنند. بدون شک حضور در ویدئو لایو برای افراد تازه کار دشوار خواهد بود. نکته مهم در این میان توجه به طبیعی بودن چنین امری است.
امروزه تمرین های بسیار زیادی برای حفظ اعتماد به نفس در فرآیند بیان مطالب در ویدئوهای زنده وجود دارد. این امر نوعی ترس از دوربین محسوب می شود. اگر بازاریابها دارای چنین مشکلی هستند، با استفاده از تمرین های مداوم و مراجعه به روانشناس امکان بهبود وضعیت وجود دارد.
مطلب مرتبط: تکنیک های بازاریابی ویدئویی در صنعت خرده فروشی آنلاین
توجه به مشکلات مربوط به حضور در برابر دوربین باید پیش از ضبط نهایی صورت گیرد. در غیر این صورت تمام زحمات برندها بر باد خواهد رفت. متاسفانه بسیاری از برندها در عمل به این نکته مهم توجه ندارند بنابراین در لحظه آخر با ناتوانی مجری ویدئو برای بیان درست مطالب و حتی ارتباط با مخاطب هدف مواجه می شوند. این امر نقش به شدت مخربی بر روی توانایی تاثیرگذاری برندها بر روی مخاطب هدف دارد.
امروزه بازاریابی در شبکه های اجتماعی کار ساده ای نیست. بسیاری از برندها با بودجه های فراوان در تلاش برای جلب توجه مخاطب هدف هستند. استفاده از توانایی شبکه های اجتماعی برای تاثیرگذاری بر روی مخاطب هدف یکی از نکات مهم برای بازه زمانی کرونایی است. با این حساب از همین امروز باید برای حضور مناسب در این حوزه سرمایه گذاری کرد.