نیروی انسانی مهمترین دارایی هر کسب و کار محسوب می شود. شاید فکر کنید مدیرانی مثل ایلان ماسک یا جف بزوس به تنهایی نیز امکان خلق ثروت های حیرت انگیز را دارند. با این حال واقعیت نکته دیگری را نشان می دهد؛ خب تا وقتی پای نیروی کار حرفه ای در میان نباشد، یک نفر به تنهایی هیچ کاری از پیش نخواهد برد. درست به همین خاطر نیروی انسانی خوب به اندازه میلیون ها دلار ارزش دارد.
در دنیای امروز، نیروی انسانی یکی از ارزشمندترین منابع هر سازمانی است. موفقیت در استخدام نیروهای مناسب، می تواند به معنای بهره وری بیشتر، نوآوری و رشد پایدار برای یک شرکت باشد، اما فرآیند جذب و استخدام نیروی انسانی اغلب زمانبر، هزینه بر و پیچیده است. در اینجا مفهوم بهره وری در فرآیند استخدام به میان می آید. بهره وری در استخدام به این معناست که سازمان ها با استفاده از منابع کمتر، زمان کمتری صرف کرده و همچنان بهترین و مناسب ترین افراد را برای موقعیت های شغلی خود جذب کنند.
با این حال، سنجش بهره وری در استخدام به سادگی ممکن نیست. صرفا پر کردن یک جایگاه خالی در شرکت به معنای بهره وری نیست؛ بلکه شرکت ها باید به این فکر باشند که آیا نیرویی که استخدام شده، به طور بلندمدت با فرهنگ و نیازهای سازمان مطابقت دارد؟ آیا فرآیند استخدام به گونه ای انجام شده که کمترین منابع مصرف شود؟
ما در این مقاله به بررسی دقیق مفاهیم و معیارهایی که بهره وری در استخدام را تعریف می کنند خواهیم پرداخت. همچنین نگاهی به چالش های رایج در فرآیندهای استخدام و روش هایی که می تواند به بهبود بهره وری در این زمینه کمک کند، خواهیم داشت.
اگر شما هم در فرآیند استخدام نیروی کار دائما دچار تردید می شوید، این مقاله کاملا مخصوص شماست. ما در ادامه سعی می کنیم برخی از مهمترین نکات در این رابطه را به اتفاق شما مرور کنیم. پس با ما همراه باشید تا برخی از نکات کلیدی در این رابطه را یاد بگیرید.
استخدام نیروی کار تازه اصلا ساده نیست. خب شما هیچ شناخت قبلی از فرد مورد نظر ندارید و قرار است یکی از جایگاه های شرکت را به فرد مورد نظر اختصاص دهید. این مسئله نه تنها دردسرهای زیادی از نظر مسئولیت مدیریتی تان به همراه دارد، بلکه مشکلات بعدی در زمینه اخراج را نیز پررنگ خواهد کرد. به همین خاطر شما باید حواس تان را حسابی جمع کنید.
مطلب مرتبط: راهکارهای استخدام حسابدار مناسب برای شرکت
فرآیند استخدام می تواند شامل مراحل پیچیده ای باشد که اگر به درستی مدیریت نشود، به اتلاف منابع، زمان و حتی از دست دادن استعدادهای برتر منجر شود. برخی از چالش های اصلی در فرآیند استخدام در این بخش مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
مسئله زمان
یکی از چالش های اصلی در فرآیند استخدام، زمان زیادی است که ممکن است برای یافتن نیروی مناسب صرف شود. این امر نه تنها باعث می شود که شرکت ها زمان ارزشمندی را از دست بدهند، بلکه در طولانی مدت نیز بر روی بهره وری تیم های موجود تاثیر منفی می گذارد. وقتی جایگاه های شغلی خالی باقی بماند، تیم ها ممکن است به دلیل نبود نیروی کافی تحت فشار قرار گیرند و بهره وری آنها کاهش یابد.
در بسیاری از موارد، شرکت ها فرآیندهای مصاحبه و انتخاب خود را بیش از حد پیچیده و طولانی می کنند. هر چند که هدف از این پیچیدگی، یافتن بهترین کاندیداهاست، اما طولانی شدن فرآیند باعث می شود تا استعدادهای برتر به راحتی به شرکت های دیگر روی بیاورند. این مشکل به خصوص در بازارهایی که رقابت برای جذب نیروی کار متخصص بالا است، حادتر می شود.
اجازه دهید برای روشن شدن بحث در این بخش از یک مثال ساده استفاده کنیم. اگر قرار باشد شما برای یافتن استعدادی تازه در دنیای فوتبال با باشگاه بارسلونا همکاری کنید، یک از چالش های اصلی پیش روی تان زیادی مته به خشخاش گذاشتن خواهد بود. خب تیم های بزرگ دنیا استعدادهای تازه را در سریع ترین زمان ممکن نیاز دارند. پس اگر خیلی کار را طول دهید، کاملا از شما ناامید خواهند شد.
هزینه بالای استخدام
هزینه های استخدام تنها به تبلیغات و ثبت آگهی های شغلی محدود نمی شود. فرآیند استخدام شامل هزینه های متعددی از جمله برگزاری جلسات مصاحبه، ارزیابی های روانشناختی و تخصصی و حتی آموزش و تربیت نیروهای جدید است. اگر این هزینه ها به درستی مدیریت نشوند، می تواند باعث شود که فرآیند استخدام به یک بار مالی سنگین برای شرکت ها تبدیل شود.
یکی از راهکارهای کاهش این هزینه ها، استفاده از ابزارهای تکنولوژیک مانند سیستم های مدیریت استخدام است. این سیستم ها می توانند فرآیند جذب نیرو را بهینه کنند و بسیاری از مراحل را خودکار سازند. با این حال، حتی با استفاده از این ابزارها نیز نیاز به مدیریت منابع و زمان برای جلوگیری از اتلاف هزینه وجود دارد.
یادتان باشد، شما باید از تمام امکانات و ابزارهای موجود برای ساده سازی فرآیند مورد نظر استفاده کنید. پس اصلا نباید گاردی در برابر این مسئله داشته باشید. چرا در نهایت حسابی کار دست تان خواهد داد.
جذب نیروی نامناسب
یکی دیگر از چالش های رایج در فرآیند استخدام، جذب نیرویی است که با نیازهای واقعی شرکت تطابق ندارد. این اشتباه ممکن است به دلیل شناسایی نادرست مهارت ها، ارزیابی نادرست یا حتی دروغ های رایج در رزومه کارجویان رخ دهد. وقتی نیروی نامناسبی استخدام شود، شرکت ها باید زمان و هزینه زیادی برای آموزش و ارتقای مهارت های او صرف کنند و اگر این تلاش ها بی نتیجه باشد، ممکن است دوباره به فرآیند استخدام برگردند.
مطلب مرتبط: سوالات کلیدی که قبل از استخدام نیروی کار باید پرسید
این چالش به وضوح نشان می دهد که کیفیت فرآیند استخدام به مراتب از سرعت یا کاهش هزینه ها مهمتر است. شرکت ها باید از ابزارها و روش های بهینه تری برای شناسایی نیروهای مناسب استفاده کنند. استفاده از مصاحبه های چند مرحله ای، آزمون های تخصصی و حتی تحلیل های روانشناختی می تواند در شناسایی بهترین افراد کمک کننده باشد.
ما در دنیایی زندگی می کنیم که خیلی از افراد در آن کمیت را بر کیفیت ترجیح می دهند. با این حال شاید بد نباشد دستکم شما به عنوان یک کارآفرین یا مدیر خلاف این جهت شنا کنید. اینطوری نتیجه بهتری در انتظار شما و برندتان خواهد بود.
نرخ بالای ترک نیروی کار
نرخ بالای ترک نیروی کار یکی دیگر از چالش های اساسی است که می تواند نشانه ای از ضعف در فرآیند استخدام باشد. وقتی نیروهایی که به تازگی استخدام شده اند، خیلی زود شرکت را ترک می کنند، این نه تنها باعث اتلاف منابع و هزینه های بیشتر می شود، بلکه نشان دهنده مشکلاتی در جذب نیروهای مناسب است. دلایل زیادی ممکن است باعث این ترک ها شود؛ از جمله عدم تطابق فرهنگی با سازمان، نبود فرصت های پیشرفت، یا حتی شفاف نبودن شرایط کار در هنگام مصاحبه همگی از جمله این دلایل به حساب می آید.
برای مقابله با این مشکل، شرکت ها باید قبل از استخدام نیروها، به دقت شرایط کاری و فرهنگ سازمانی خود را برای کارجویان توضیح دهند و همچنین تلاش کنند که نیروهایی را جذب کنند که با این فرهنگ و نیازها هماهنگ باشند. خب اگر شما نتوانید اوضاع را به طور مناسب مدیریت کنید، خیلی زود حتی بهترین نیروی کار دنیا را نیز از دست خواهید داد و آن وقت دیگر هیچ شانسی برای تعامل درست و حسابی با مخاطب تان نخواهید داشت.
حالا دیگر نوبتی هم باشد باید سراغ برخی از معیارهای کلیدی برای ارزیابی و سنجش بهره وری در فرآیند استخدام برویم. این دقیقا همان بخشی است که عیار کار شما را به بهترین شکل ممکن روشن خواهد کرد. پس بهتر است در ادامه با ما همراه باشید تا نکات کلیدی در این رابطه را کشف کنیم.
برای سنجش میزان بهره وری در استخدام، معیارهای متعددی وجود دارد که شرکت ها می توانند از آنها استفاده کنند. این معیارها به آنها کمک می کنند تا بهتر ارزیابی کنند که فرآیندهای آنها تا چه حد موثر و بهینه هستند. در ادامه به برخی از مهمترین معیارهای بهره وری در استخدام می پردازیم.
زمان مورد نیاز استخدام
این معیار یکی از مهمترین شاخص هایی است که نشان می دهد یک شرکت تا چه حد در فرآیند استخدام سریع عمل می کند. زمان استخدام به مدت زمانی اشاره دارد که از انتشار آگهی شغلی تا انتخاب نهایی نیروی کار جدید طول می کشد. هرچه این زمان کوتاه تر باشد، نشان دهنده بهره وری بالاتر در فرآیند استخدام است. با این حال، باید توجه داشت که سرعت نباید به قیمت افت کیفیت نیروی استخدامی تمام شود.
مطلب مرتبط: چگونه هوش مصنوعی به استخدام، ارتقا و آموزش کارکنان کمک می کند
یکی از راهکارهای کاهش زمان استخدام، استفاده از ابزارهای دیجیتال برای مدیریت درخواست ها و ارزیابی اولیه کارجویان است. بسیاری از سیستم های استخدام به شرکت ها این امکان را می دهند که به سرعت رزومه ها را بررسی کرده و کارجویان مناسب را برای مصاحبه های بعدی انتخاب کنند.
بی شک کمتر کسی دوست دارد خودش را در فرآیند دست و پاگیر ارزیابی رزومه ها گرفتار کند. به همین خاطر استفاده از یک سیستم جامع برای مدیریت استخدام ایده خوبی خواهد بود. این مسئله به شما کمک خواهد کرد تا فرآیند ساده تری برای پیشبرد کارها داشته باشید.
هزینه هر استخدام
این معیار به میزان هزینه هایی که برای هر نیروی جدید صرف می شود اشاره دارد. این هزینه ها شامل تمامی مراحل استخدام از تبلیغات شغلی گرفته تا مصاحبه ها و ارزیابی ها و حتی هزینه های آموزش نیروی جدید می شود. کاهش هزینه ها بدون افت کیفیت در استخدام، یکی از مهمترین اهدافی است که شرکت ها در پی آن هستند.
اگر هزینه استخدام بسیار زیاد باشد، خیلی از کسب و کارها اصلا به سوی استخدام نیروی تازه نخواهند رفت. این مسئله در بلندمدت موجب ناتوانی از نظر اثرگذاری درست و حسابی بر روی مخاطب هدف خواهد شد. به طوری که سازمان مورد نظر با هر نیروی کاری که دارد، حتی با کیفیتی بی نهایت پایین، به کارش ادامه خواهد داد.
برای کاهش هزینه ها، شرکت ها باید به دنبال بهینه سازی فرآیندهای استخدامی خود باشند. مثلاً استفاده از منابع داخلی برای جذب نیرو، جایگزین کردن تبلیغات پرهزینه با روش های ارزان تر یا حتی استفاده از شبکه های اجتماعی و حرفه ای مانند لینکدین می تواند به کاهش هزینه های استخدام کمک کند.
کیفیت استخدام
کیفیت استخدام به معنای ارزیابی عملکرد نیروی جدید پس از ورود به سازمان است. این معیار نشان می دهد که آیا نیروی جذب شده توانسته است به اهداف تعیین شده دست یابد و به تیم و سازمان ارزشی افزوده است یا خیر. ارزیابی کیفیت استخدام یکی از مهمترین بخش های بهره وری است، زیرا نشان می دهد که فرآیند استخدام نه تنها سریع و کم هزینه بوده، بلکه به نتیجه مثبتی هم منجر شده است.
خیلی از برندهای بزرگ دنیا از نکاتی مثل روزی 8 ساعت کار عبور کرده اند. شاید فکر کنید این نوعی تبلیغات برای استخدام نیروی در برندهای بزرگ است، اما راستش را بخواهید، نشان دهنده اهمیت کیفیت بر کمیت است. خب اگر نیروی کار حتی در 30 دقیقه نیز توانایی انجام کار 8 ساعت را داشته باشد، عالی خواهد بود. در نقطه مقابل شاید برخی از پروژه ها نیاز به روزی 10 تا 12 ساعت کار داشته باشد. به همین خاطر کمی آزادی عمل هیچ وقت بد نخواهد بود.
برای ارزیابی کیفیت استخدام، شرکت ها می توانند از شاخص هایی مانند ارزیابی های دوره ای عملکرد، رضایت همکاران و مدیران و حتی نرخ ارتقای نیروی جدید در سازمان استفاده کنند.
نرخ پذیرش پیشنهاد شغلی
نرخ پذیرش پیشنهاد شغلی نشان دهنده این است که چه درصدی از کارجویانی که پیشنهاد شغلی دریافت کرده اند، آن را پذیرفته اند. اگر این نرخ پایین باشد، ممکن است دلایل مختلفی مانند جذاب نبودن پیشنهادات شغلی یا عدم شفافیت در فرآیند مذاکره وجود داشته باشد.
شرکت ها برای افزایش این نرخ باید به عواملی مانند شفافیت در فرآیندهای مصاحبه، ارائه پیشنهادات جذاب و رقابتی و همچنین بهبود تجربه کارجویان توجه کنند. خب کسب و کارهایی که به طور مداوم درگیر رد پیشنهادات شان از سوی نیروی کار هستند، حتما یک جای کارشان ایراد دارد. به همین خاطر باید ارزیابی دقیقی از نحوه کارشان داشته باشند. وگرنه اصلا بعید نیست با مشکلات اساسی در زمینه مدیریت کسب و کار رو به رو شوند. آن وقت بعید نیست شهرت شان در بازار حسابی خدشه دار شود.
نرخ ماندگاری نیروی کار
نرخ ماندگاری نیروی کار یکی دیگر از معیارهای مهم در سنجش بهره وری استخدام است. این معیار نشان دهنده میزان رضایت و هماهنگی نیروی جدید با فرهنگ و ساختار سازمانی است. اگر نیروهای جدید پس از مدت کوتاهی شرکت را ترک کنند، این مسئله می تواند نشانه ای از ضعف در فرآیند استخدام باشد.
مطلب مرتبط: چگونه استخدامی بدون ریسک داشته باشیم؟
نرخ ماندگاری نیروی کار در واقع به عمر مفید هر نیروی استخدامی در سازمان اشاره دارد. معمولا کسب و کارها دوست ندارند به این زودی نیروی کارشان را از دست بدهند. این مسئله به ویژه در مواردی که با نیروی کار متخصص رو به رو هستیم، مصداق دارد. البته یک سناریوی دیگر نیز در این میان در جریان خواهد بود. مسئله مورد نظر نیروی کاری است که پس از استخدام در شرکت مهارت های تازه زیادی به دست آورده است. بی شک نیروی مورد نظر دیگر نباید پس از مدتی کوتاه و کسب مهارت شرکت را ترک کند. این مسئله می تواند اوضاع شما را به طور قابل ملاحظه ای دشوار سازد.
هنر شما به عنوان یک مدیر در حفظ نیروی کارتان نهفته است. خب اگر قرار باشد به طور مداوم فرآیند استخدام را تکرار کنید، تمام توان و بودجه برند مستهلک خواهد شد. شاید یکی از تفاوت های اصلی برندهای موفق و شکست خورده در همین نکته نهفته باشد. خب سازمان های بزرگ و کارآمد همیشه از توان شان برای توسعه کسب و کار استفاده می کنند، نه استخدام مداوم نیروی کار تازه!
سخن پایانی
استخدام نیروی کار امر بی نهایت مهمی محسوب می شود. نکته کلیدی در این میان تلاش برای رعایت نکات نظارتی است. این بدان معناست که فرآیند استخدام نیروی کار را با دقتی مثال زدنی زیر ذره بین ببریم. اینطوری فرصت خوبی برای ارزیابی انتقادی فراهم شده و حتی امکان بهبود کیفیت استخدام در بلندمدت فراهم می شود.
بی شک هر برندی برای شروع به کار نیاز به راهنمایی جامع برای فرآیند فعالیتش دارد. ما در این مقاله سعی کردیم نکته موردنظر برای ارزیابی فرآیند استخدام را در کانون توجه قرار دهیم. حالا شما اطلاعات لازم برای شروع به کار در این حوزه را دارید. پس منتظر چه هستید؟
همین حالا دست به کار شده و فعالیت تان را شروع کنید. هرجا هم به مشکل خوردید، کارشناس های ما در روزنامه فرصت امروز آماده کمک به شما و کسب و کارتان هستند.
منابع: