تنهایی از آن دست احساساتی است که همه مردم در طول زندگی شان بارها و بارها تجربه می کنند. فرقی هم ندارد دورتان پر از آدم باشد یا اینکه صبح تا شب را تنهایی سر کنید. در هر صورت وقتی حرفی برای گفتن با بقیه نداشته باشید، تنهایی سر و کله اش پیدا می شود. کابوس تنهایی برای کارآفرینان تا همین دو سال قبل خیلی جدی نبود؛ چراکه در هر صورت همکاران در محل کار کمی گپ و گفت با هم داشتند تا ساعت های کاری هر طور شده تمام شود. البته این معادله با ورود غول کرونا به کلی باطل شد. حالا نه دیگر دفتر کاری باز بود، نه حتی همکارانی که تنهایی شان را هر طور شده با هم تقسیم کنند. قبول دارم این سناریو بیشتر شبیه فیلمنامه آثار آخرالزمانی است، اما ترکش های آن هنوز هم کارآفرینان را اذیت می کند.
آیا تا به حال برای تان پیش آمده آنقدر کار سرتان ریخته باشد که حتی گذر زمان را هم حس نکنید؟ شاید خیلی از کسانی که به اصطلاح خاک صحنه کارآفرینی را خورده اند، چنین اتفاقی را به فال نیک بگیرند، اما ما در روزنامه فرصت امروز اصلا این طوری فکر نمی کنیم؛ چراکه نه شما شباهتی به ربات های خستگی ناپذیر دارید، نه کل زندگی در کار بی وقفه خلاصه می شود. شما را نمی دانم، ولی من که آخر هفته ها بدون یک استراحت حسابی دیگر دست و دلم به کار نمی رود. به علاوه، حتی فکر کردن به کار بی نهایت زیاد هم برای فرار کردن از در پشتی شرکت کافی است!
اگر شما از آن دست کارآفرینانی هستید که تنهایی را جزئی از فرآیند کسب و کارآفرینی می دانید، این مقاله کاملا مخصوص شماست. اشتباه نکنید، ما قصد نداریم فرمولی جادویی برای رفع دلتنگی یا تنهایی جلوی شما قرار دهیم. البته این بدان معنا نیست که کاملا دست خالی سراغ تان آمده ایم؛ چراکه یکسری تکنیک درجه یک برای کم کردن از بار تنهایی و فراموشی این کابوس وحشتناک در چنته داریم. اگر شما هم از احساس تنهایی به عنوان یک کارآفرین خسته شده اید، هیچ جوره این مقاله را از دست ندهید؛ چراکه آخر این مقاله دیگر هیچ وقت از غول تنهایی شکست نخواهید خورد.
مطلب مرتبط: ۷ گام اساسی و کاربردی برای ایجاد ذهنیت کارآفرینی
مدیریت تنهایی: هر آنچه کارآفرینان باید بدانند
مردم معمولا عادت دارند تنهایی و افسردگی را کنار هم قرار دهند. بعد هم برای اینکه آش شان خیلی شور نشود، یک روانشناس را هم چاشنی سناریو می کنند تا دیگر مو لای درز کارشان نرود. از آنجایی که در دنیای دیجیتالی امروز وقت حتی از طلا هم باارزش تر است، کارآفرینان معمولا وقتی برای مراجعه به روانشناس ها ندارند. به علاوه، مشکل تنهایی هم هیچ وقت در قالب بحران برای کارآفرینان مطرح نمی شود. دقیقا به همین خاطر خیلی از کارآفرینان حتی بعد از دوران بازنشستگی هم آن را مشکل قلمداد نمی کنند.
ما در روزنامه فرصت امروز معتقدیم تنهایی در بهترین حالت نیمی از توانایی شما را مختل می کند. اگر شما هم بارها و بارها با تعجب افت کیفیت کاری تان را تماشا کرده اید، دلیلش در تنهایی بیش از حد نهفته است. به قول ارسطو، انسان موجودی اجتماعی است. پس اگر فکر کرده اید مثل یک ابرقهرمان یکه و تنها در بازار موفق می شوید، سخت دراشتباهید. ما در ادامه به شما کمک می کنیم تا بین روابط اجتماعی و موفقیت کاری تعادلی بی نظیر ایجاد کنید. اجازه دهید دور مقدمه چینی های کلیشه ای را خط بکشیم و یک راست برویم سراغ اصل مطلب. این شما و این هم مدیریت تنهایی در دنیای کارآفرینی.
خودتان را در دفتر کار حبس نکنید!
کارآفرینان معمولا در دفترهای مجزا مسئولیت های روزمره شان را دنبال می کنند. حتی اگر شما در برندی مثل گوگل هم کار کنید، احتمالا یک دفتر کار نقلی برای خودتان دارید که در طول روز حتی یک نفر هم اطرافش آفتابی نمی شود. بی شک اوایل کار این نکته که دیگر کسی مزاحم آدم نیست، حسابی جذاب خواهد بود. با این حال هفته اول را که سر کنید، دیگر حتی صدای تیک تاک ساعت هم روی مغزتان خواهد رفت. درست در همین شرایط است که آدم دلتنگ دوستان و کلی همکار شلوغش می شود.
اولین تکنیک ما برای مدیریت تنهایی تا حدودی شبیه سریال فرار از زندان است. همانطور که در این سریال پرطرفدار شخصیت های اصلی دائما به فکر فرار از زندان بودند، شما هم باید این کار را انجام دهید. البته اینجا خبری از زندان فاکس ریور نیست، بلکه شما باید از دفتر کارتان فرار کنید!
مطلب مرتبط: کارآفرینی با چاشنی اعتماد به نفس
وقتی کسی دائما در دفتر کوچکش کار می کند، کم کم مهارت های اجتماعی اش را فراموش خواهد کرد. آن وقت کافی است شغلش را از دست بدهد تا دیگر حتی قدرت یک کلمه صحبت کردن در جلسات استخدامی را هم نداشته باشد. اگر از ما می شنوید، کارهایی مثل ارسال ایمیل، صرف وعده غذایی یا حتی اندکی استراحت بین کارها را در دفترتان انجام ندهید. هرچه باشد شما کل روز در آن دفتر کوچک زندانی هستید. پس دست کم یکی دو ساعت هم که شده جاهای دیگر را زیر و رو کنید. قول می دهم این ماجراجویی طوری روحیه تان را عوض کند که نگو و نپرس.
قبول دارم زنگ تفریح هایی مثل ساعت ناهار خیلی کوتاه تر از آنی است که آدم وقت سر خاراندن داشته باشد، اما همیشه کافه نزدیک محل کار یا بوستان سر کوچه گزینه های خوبی هستند. یادتان باشد شما قرار نیست برنامه یک پیک نیک را طراحی کنید. در عوض فقط کمی به خودتان استراحت دهید تا ذهن تان با جاهایی به غیر چهاردیواری دفترتان آشنا شود؛ همین و بس.
عضویت در انجمن های هزار رنگ
این روزها هر حرفه ای چندین و چند انجمن مخصوص خودش را دارد. از نقاش ها گرفته تا بازیگران و حتی تولیدکنندگان لوازم خانگی، همه و همه انجمن های خاص خودشان را دارند. شاید در نگاه اول چنین گردهمایی هایی خیلی بی معنا باشد. به هر حال زمان مهمترین دارایی کارآفرینان است و نباید همینطور الکی هدرش داد. راستش را بخواهید در این مورد تا حدودی حق با شماست، اما قبل از قضاوت نهایی باید آن روی سکه را هم دید. وقتی آدم حسابی احساس تنهایی می کند، حضور در بین کارآفرینانی که اهداف و مهارت های مشابه خودش را دارند، دلگرمی مهمی خواهد بود. اینطوری دیگر لازم نیست خودمان را تافته جدابافته در نظر بگیریم. به علاوه، گفت وگو با کسانی که به نوعی همکارمان محسوب می شوند، بی نهایت لذت بخش تر از گپ های بی سر و ته با آدم های معمولی خواهد بود.
توصیه ما در این بخش بی نهایت ساده است؛ شما باید هر طور شده انجمن های مرتبط با حوزه کاری تان را پیدا کنید. این انجمن ها معمولا حق عضویت بسیار اندکی دارند که اصلا فشار اضافه ای روی دوش تان نخواهد بود. در ازای این مبالغ ناچیز انواع دورهمی ها و همایش های کاربردی در این انجمن ها پیدا می شود. شاید پیش خودتان فکر کنید این روزها دیگر کسی نیاز به همایش های کلاسیک ندارد؛ چراکه تقریبا هر دوره آموزشی در یوتیوب پیدا می شود. در این مورد ما هم با شما هم عقیده ایم، اما گاهی اوقات شرکت در همایش ها طوری شما را از تنهایی درمی آورد که حتی باورتان هم نخواهد شد. پس منتظر چه هستید؟ همین حالا دست به کار شده و سراغ انجمن های کاری بروید.
ناهار فقط یک وعده غذایی نیست!
مهاجم فوتبالی را در نظر بگیرید که همین تازگی ها با یک انتقال پر سر و صدا به منچستر سیتی پیوسته است. احتمالا فرهنگ انگلیسی همراه با آب و هوای عجیب این کشور حسابی قهرمان قصه مان را تحت تاثیر قرار خواهد داد. در این بین اگر قرار باشد او ارتباط خوبی با همبازی های جدیدش برقرار نکند، کلاهش پس معرکه خواهد بود. هرچه باشد فوتبال یک بازی گروهی است و تا با هم تیمی ها گرم نگیریم حتی یک گل هم به اسم مان ثبت نخواهد شد.
اگر در جوانی سابقه عضویت در تیم های پایه فوتبال را داشته باشید، خیلی خوب می دانید ناهار برای خودش برو بیایی دارد. صندلی های گروهی در کنار حضور پرشور مربی ها در سالن حسابی به این وعده غذایی اعتبار می بخشد. انگار که صرف غذا فقط بهانه ای برای کنار هم بودن بازیکنان است. اجازه دهید با هم روراست باشیم؛ هر بازیکن می تواند به راحتی ناهارش را یک گوشه تک و تنها میل کند. با این حال حضور در غذاخوری با آن صندلی های گروهی اش نه اتفاقی، بلکه برای هل دادن آدم ها به سمت همدیگر است. اینطوری به بهانه ناهار هم که شده گپی بین هم تیمی ها شکل می گیرد. اگر نظر ما را بخواهید، همین جرقه برای بهترشدن اوضاع رختکن کافی است.
مطلب مرتبط: درس های کارآفرینی از زبان حرفه ای ها: کلاس درسی با کیفیت جهانی
قبول دارم کم کم از مسیر بحث اصلی مان دور شدیم، اما کافی است به جای فوتبالیست بالا یک کارآفرین را قرار دهید تا متوجه منظور ما شوید. کارآفرینان هم مثل بازیکنان فوتبال لازم دارند کمی وقت با هم بگذرانند. چه بهانه ای هم بهتر از ناهار که همه سر کار میل می کنند؟ ما در روزنامه فرصت امروز همیشه ناهار را یک رویداد مهم برای دورهم جمع شدن تیم های کاری می دانیم. اگر شما هم دوست دارید از دست غول تنهایی فرار کنید، بد نیست با همکاران یا دوستان تان یک میز در رستوران کنار شرکت رزرو کنید. به علاوه، همیشه حیاط خلوت شرکت محل مناسبی برای گردهمایی های مهم تحت عنوان ناهار است! پس گوشه چشمی به این فرصت طلایی هم داشته باشید.
همین امروز در باشگاه ثبت نام کنید
محال است شما مدرسه رفته باشید و برای یک بار هم که شده ضربالمثل قدیمی «عقل سالم در بدن سالم» به گوش تان نخورده باشد. انگار که ورزش مثل یک فرمول جادویی از آدم یک قهرمان همه فن حریف می سازد. اشتباه نکنید، ما اینجا قصد نداریم از شما یک پا قهرمان المپیک بسازیم. در عوض همه حرف مان شرکت در کلاس های ورزشی یا باشگاه های مختلف برای خلاص شدن از شر فکر و خیال های عجیب است.
خیلی از کارآفرینان فکر می کنند هرچه بیشتر خودشان را در اتاق کار حبس کنند، آخر ماه رکورد بهتری برجای می گذارند. اگر شما هم اینطور فکر می کنید، باید از شما بخواهیم پای تان را محکم روی ترمز فشار دهید؛ چراکه نه شما قهرمان فرمول یک هستید، نه موفقیت در عرصه کارآفرینی این همه دنگ و فنگ دارد. پس به خاطر سلامتی خودتان هم که شده در باشگاهی نزدیک خانه یا محل کارتان ثبت نام کنید. اینطوری با یک تیر دو نشان خواهید زد. اول اینکه سلامتی تان حفظ می شود. دوم هم آشنایی با چند تا دوست ورزشکار است. باور کنید یا نه، گاهی اوقات گپ زدن با کسانی که هیچ ارتباطی با کارتان ندارند، طوری آدم را سرحال می آورد که نگو!
معمولا کسانی که ساعات طولانی از روز را پشت میزشان هستند، بیشتر از بقیه مورد هجوم افکار منفی قرار می گیرند. وقتی هم پای افکار منفی وسط باشد، حتی ساده ترین کارهای دنیا هم بدل به چالشی شبیه عبور از هفت خان رستم می شود. پس یک لطفی به خودتان کرده و به جای خیال بافی های تمام نشدنی، کمی از وقت تان را در باشگاه های ورزشی کنار دوستان ورزشکارتان بگذرانید.
ثبت نام در کلاس های مختلف
اجازه دهید این بخش را با یک سوال جذاب شروع کنیم؛ آیا شما حاضرید سوار هواپیمایی شوید که خلبانش سال هاست در کلاس مهارت افزایی شرکت نکرده است؟ بی شک هر جوابی به غیر از یک «نه» قاطعانه عجیب به نظر می رسد. هرچه باشد آدم جانش را از سر راه نیاورده که همینطور الکی به باد دهد. به علاوه، خطوط هوایی هم سختگیرتر از این حرف ها هستند که همینطور راحت به خلبانان اجازه پرواز بدهند. نتیجه این مدل استدلال انواع کلاس های مهارت افزایی برای خلبانان در طول سال است. خب اگر یک خلبان برای هدایت هواپیما نیاز به کلی کلاس دارد، چرا کارآفرینان در کلاس های مرتبط ثبت نام نکنند؟
اگر شما هم مثل من از آن دست آدم هایی هستید که خاطرات دوران مدرسه تان در استرس امتحانات خلاصه می شود، احتمالا با توصیه این بخش اصلا کنار نخواهید آمد. خب آدم چرا باید با دستان خودش دوباره کلی استرس را به جان بخرد؟ اجازه دهید همین اول کاری خیال تان را راحت کنیم؛ چراکه امروزه در کلاس های آموزشی دیگر خبری از امتحانات سفت و سخت نیست. در عوض شما می توانید با خیال راحت مهارت های مورد نیازتان را یاد گرفته و از همه مهمتر کلی دوست جدید پیدا کنید. ماجرا جالب شد، نه؟
مطلب مرتبط: موفقیت کارآفرینی و سهیم شدن آن با کارمندان
دوستان جدید به شما کمک می کنند تا برای چند دقیقه هم که شده از دست تنهایی فرار کنید. ما اصلا دوست نداریم شبیه مربی های انگیزشی صحبت کنیم، اما گاهی اوقات دوست پیدا کردن کار بی نهایت مفیدتری نسبت به خیالبافی های بی انتها در تنهایی است. پس هر وقت احساس تنهایی کردید، سریع در یک کلاس آموزشی ثبت نام کنید. اگر هم خیلی خودتان را دست بالا می گیرید، می توانید به عنوان مربی در یک کلاس شرکت کنید. اینطوری هم دانش تان را به دیگران منتقل می کنید، هم اینکه کلی استعداد درجه یک برای شرکت تان پیدا خواهید کرد. پس منتظر چه هستید، همین امروز دست به کار شده و به جنگ غول تنهایی بروید!
منابع: