اطمینان بیش از حد و غیر واقعی به توانایی های شخصی، به ریسک پذیری غیر منطقی و تصمیم گیری های مخربی می انجامد که آثار سوء و غیر قابل برگشتی خواهند داشت.
به گزارش زومیت،اگر گشتی در دنیای اینترنت بزنید، با انبوه مقالاتی روبرو می شوید که راه های مختلف افزایش اعتماد به نفس را توضیح می دهند. این مقالات ممکن است درباره ی عادات افراد موفق صحبت کنند یا اینکه به شما بگویند چطور می توانید قدم به قدم اعتمادبه نفس خود را تقویت کنید. ولی تابه حال فکر کرده اید که ممکن است اعتمادبه نفسی بیش از حد داشته باشید؟
به عنوان مثال، تابه حال با چالشی مواجه شده اید که فائق شدن بر آن بیش از تصور شما سخت باشد؟ مطالعات نشان می دهند که آدمی ممکن است توانایی خود را در زمینه های مختلفی، مثل نیروی بدنی، هوش، حافظه یا مهارت های خاص بیش از حد واقعی برآورد کند.
درست است که ما اغلب اعتمادبه نفس بالا را ویژگی مثبتی می دانیم؛ ولی اعتمادبه نفس کاذب می تواند اثرات مخربی داشته باشد: اگر در تشخیص توانایی های خود دچار اشتباه شوید، به احتمال زیاد در تصمیمات مالی خود اشتباه کرده و متضرر می شوید، اعتماد افراد معتمد خود را از دست می دهید یا وقت زیادی روی ایده ای می گذارید که هرگز عملی نخواهد شد.
معمولاً دانش کم، بی خردی و ناآگاهی باعث می شود افراد در تشخیص توانایی های خود دچار توهم شوند و تا وقتی هم که به مشکلی برنخورند، متوجه واقعیت نمی شوند. دیوید دانینگ، پژوهشگر، این مشکل را « آنوسوگنوزیای زندگی روزمره» می نامد که به شرایطی اطلاق می شود که یک فرد، از ناتوانی خود ادراکی ندارد. دانینگ در تحقیقات خود متوجه شده است که ناآگاهی افراد از سطح توانایی هایشان، باعث می شود نسبت به صلاحیت و شایستگی خود در کارها، متوهم شوند.
ولی اگر ما نقصان دانش و مهارت خود را تشخیص ندهیم، چطور می توانیم خودمان را از حوادث ناگوار پیش رو نجات دهیم؟ برای اجتناب از اعتمادبه نفس کاذب، می توانید به این سه روش رجوع کنید:
مدام بازخورد بگیرید
روی تاریک ماجرا وقتی است که شما یادگیری یک مهارت را شروع می کنید و بعد فکر می کنید در آن زمینه متخصص شده اید. یک شریک یا دوست خوب با بازخوردهای صادقانه اش می تواند به شما کمک کند اعتمادبه نفس خود را در سطح متعادلی نگه دارید. بعلاوه پیش از اینکه اجازه دهید یک ایده ی جالب شما را وسوسه کند، تمام ضعف های خود را بررسی کنید و عواقب بالقوه ی تصمیم گیری اشتباه را از نظرتان بگذرانید.
دوراندیشی بیشتری داشته باشید
خیلی اوقات کاری را شروع می کنیم که فکر می کنیم فقط نیم ساعت از وقتمان را خواهد گرفت و بعد متوجه می شویم که بیشتر روزمان را با آن درگیر بوده ایم. اگر باید کاری را در سررسید خاصی تحویل دهید، در برنامه ریزی خود، زمان بیشتری برای اتفاقات غیرمنتظره بگذارید. در بودجه بندی، برنامه ریزی و تصمیم گیری برای سرمایه گذاری هم می توانید به همین روش عمل کنید.
در چیزهایی که نمی دانید، تأمل کنید
وقتی شما یک هدف جدید پیش رو دارید، خیلی راحت هیجان زده می شوید و ممکن است پیش خودتان خیال پردازی کنید که جریانات به چه منوالی پیش خواهند رفت. درست است که این احساسات ما را ترغیب می کنند در مسیر تازه ای قدم بگذاریم، ولی واقعیاتی که از قلم می افتند، می توانند تمام رؤیاهای ما را به باد دهند.
مثلاً اکثر مردم با دیده ی تحسین به مدال طلای المپیک نگاه می کنند؛ اما عده ی کمی برای رسیدن به چنین نقطه ی اوجی به خود زحمت می دهند و تلاش می کنند. اگر می خواهید کاری را انجام دهید، اول فکر کنید چه پیش نیازهایی دارد و برای رسیدن به این هدف باید چه قدم هایی بردارید. منظور این نیست که از همین لحظه شروع به برنامه ریزی کنید. ولی این مرور پیشاپیش، به شما کمک می کند تصویری واقع گرایانه و عقلایی از انتظارات و تصورات خود به دست آورید.
اعتمادبه نفس یک موازنه ی ظریف است
همان طور که مشاهده کردید، تشخیص توانایی های فردی کار آسانی نیست و درعین حال، ناآگاهی می تواند عواقب جبران ناپذیری به دنبال داشته باشد. اولین قدم برای مبارزه با چنین مشکلاتی، این است که تشخیص بدهیم اعتمادبه نفس کاذبی داریم. شناخت و تصدیق این موضوع، به ما کمک می کند که در مورد شرایط کنونی و قدم هایی که باید در آینده برداریم، به دیدگاه بهتری برسیم. اعتمادبه نفس مانند یک ترازو است. اگر بیش از حد به خودتان مطمئن باشید، در معرض تصمیمات نادرستی قرار می گیرید که عواقب ناگواری دارند. اگر هم خودتان را دست کم بگیرید، هرگز جرئت نمی کنید کار جدیدی را امتحان کنید.
ولی اگر برای رویدادهای غیر منتظره برنامه ریزی کنیم و با خوش بینی محتاطانه ای تصمیم گیری کنیم، می توانیم سطح مناسب آن را برای پیشرفت در زندگی پیدا کنیم.