در سومین روز معاملات بورس اوراق بهادار تهران در این هفته شاخص کل ۱۰۶ واحد افت کرد و تا رقم 78هزار و 659 واحد افت کرد. بدین ترتیب خودرویی ها، سیمانی ها و تعداد زیادی از نمادهای محصولات شیمیایی روند رو به کاهش را در قیمت پایانی تجربه کردند.
صنایع پتروشیمی خلیج فارس با ۴۸ واحد تأثیر منفی بیشترین نقش کاهنده را در دماسنج بازار سهام گذاشت، پس از این نماد پتروشیمی شیراز، فولاد مبارکه اصفهان و پارس خودرو بیشترین تأثیر کاهنده را روی شاخص ها داشتند.
افت نمادهای پرحجم خودرویی
در معاملات سومین روز هفته اکثر نمادهای پرحجم خودرویی در معامله با روند کاهشی در قیمت پایانی مواجه شدند.، چنان که سهام شرکت پارس خودرو با ۱.۸۸درصد افت در قیمت پایانی روبه رو شد و نمادهای زامیاد، سایپا دیزل و سرمایه گذاری رنا نیز با افت مواجه شدند. باوجود جو منفی گروه، برخی نمادهای قطعه سازی در مدار مثبت بودند که می توان به رشد تا آستانه مثبت کامل نماد تولید محور خودرو در قیمت 222 تومان اشاره کرد. این نماد به همراه لنت ترمز ایران صف خرید بودند. نمادهای آهنگری تراکتورسازی ایران و نیرومحرکه نیز هر دو در حاشیه 2درصد مثبت، با رشد 2.6درصدی قیمت پایانی، معاملات را به پایان بردند.
در گروه محصولات شیمیایی نماد پلی اکریل با نزدیک به ۱۸میلیون حجم سهام معامله شده از جمله نمادهایی بود که در این گروه از حجم بالایی برخوردار بود و توانست ۲.۴۶ درصد در قیمت پایانی رشد کند، اما در کل بیشتر نمادهای این گروه نیز با روند کاهشی در قیمت پایانی مواجه شدند.
همچنین نماد گروه مپنا و ملی صنایع مس ایران به ترتیب با ۲۰ و ۱۳ واحد روی شاخص کل تأثیر مثبت بر جای گذاشتند.در گروه فلزات اساسی نمادهای کالسیمین و سهامی ذوب آهن اصفهان جزو نمادهای پرمعامله بودند که توانستند روند افزایشی را تجربه کنند.
همچنین تک سهم هایی در این گروه با روند کاهشی در قیمت پایانی مواجه شدند، اما بیشتر نمادها شرایط رو به رشد را از خود نشان دادند. سیمانی ها نیز یک دست در قیمت پایانی افت کردند و تنها نماد سیمان صوفیان توانست اندکی نسبت به روز گذشته رشد داشته باشد.
بی انگیزگی سهامداران در فصل مجامع
در سومین روز معاملاتی هفته، بازار سهام در حالی روز کم حجمی را سپری کرد که تک سهم های بازار همچنان میزبان ورود و خروج نوسان گیران بود؛ بازاری که این روزها به اندک بازدهی های سهم های کوچک دلخوش کرده است. در بازارهای جهانی نیز با وجود افزایش قیمت جهانی نفت خام و نوسانی شدن بازارهای جهانی کالاهای اساسی، اغلب نمادهای معاملاتی گروه فلزات اساسی و معدنی های بورس در محدوده صفر تابلو به کار خود پایان دادند.
از سوی دیگر این روزها تنور برگزاری مجامع عمومی شرکت ها و تقسیم سود نقدی آنها همچنان گرم است ولی در شرایطی که شاهد تحولات بنیادی مؤثر نیستیم، واکنش فعالان بازار سهام به وضعیت رکودی فعلی خنثی است و بی انگیزگی در بین سرمایه گذاران دیده می شود. همین مسئله از عمق معاملات کاسته و مانع از رشد پایدار بورس تهران شده است.
کاهش 2 واحدی آیفکس
امروز 12 تیرماه 142 میلیون و 850 میلیون سهم به ارزش بیش از 372 میلیارد ریال در بازارهای اول و دوم دست به دست شد که 45درصد از حجم و ارزش معاملاتی کل دادوستدهای فرابورس امروز را شامل می شود. بیشترین حجم و ارزش مبادلاتی بازارهای اول و دوم به نماد ذوب آهن اصفهان با نقل وانتقال بیش از 41 میلیون سهم به ارزش افزون بر 29 میلیارد ریال اختصاص داشت درحالی که این نماد در صدر پربازدیدترین نمادها نیز قرار گرفت. در تابلوهای الف، ب و ج بازار پایه نیز تغییر مالکیت 166 میلیون و 880 هزار سهم به ارزش افزون بر 182 میلیارد ریال صورت گرفت و در بازار اوراق با درآمد ثابت بیش از 200 هزار سهم به ارزش بالغ بر 194 میلیارد ریال میان سهامداران جابه جا شد.
اسناد خزانه مرحله یازدهم همانند روز یکشنبه صدرنشین این بازار از نظر حجم و ارزش معاملاتی شد. در میانه هفته جاری شاهد توقف پنج نماد و در مقابل بازگشایی دو نماد فرابورسی بودیم. بدین ترتیب نمادهای مهندسی فیروزا، سرمایه گذاری ساختمانی اعتمادگستر، مجتمع معادن مس تكنار، سولیران و سرمایه گذاری تدبیرگران فارس وخوزستان در جریان بازار متوقف و نمادهای صندوق سرمایه گذاری گنجینه آینده روشن و بهمن دیزل بازگشایی شدند. نماد پالایش نفت شیراز با بیش از یک واحد و نماد پالایش نفت لاوان و پتروشیمی زاگرس با کمتر از یک واحد اثر منفی، بیشترین تأثیر را در کاهش 2 واحدی آیفکس رقم زدند تا این نماگر در سطح 897 واحدی مبادلات را خاتمه بخشد.
رصد جداول بیشترین کاهش و افزایش قیمتی در میان نمادهای فرابورسی نشان می دهد نمادهای مواد اولیه دارویی البرز بالك، پاکدیس و سرمایه گذاری تدبیرگران فارس و خوزستان بیشترین افت قیمت را تجربه کرده اند. در سمت مقابل نمادهای پخش البرز، ریل سیر کوثر و توکا رنگ فولاد سپاهان تا سقف 4.8درصدی بیشترین افزایش قیمت را به ثبت رساندند.
ارتباط با نویسنده: sadrolgharavi@yahoo.com