شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در جریان معاملات روز یکشنبه بازار سهام منفی بود و ۳۴ واحد افت کرد و بدین ترتیب تا ارتفاع 78 هزار و 765 واحد سقوط کرد. در دومین روز معاملاتی هفته تالار شیشه ای شاهد قرمزپوشی شاخص های منتخب بود، به طوری که شاخص قیمت (وزنی-ارزشی) با افت 11 واحدی به رقم 26 هزار و 515 واحد رسید. شاخص کل هم وزن نیز با 20 واحد کاهش، عدد 17هزار و 160واحد را به نمایش گذاشت. شاخص قیمت (هم وزن) نیز 18 واحد افت داشت و به عدد 13هزار و 222 واحد رسید.
همچنین شاخص سهام آزاد شناور با کاهش 108 واحدی به رقم 85 هزار و 880 واحد دست یافت. شاخص بازار اول با افت 20 واحدی به رقم 54 هزار و 323 واحد رسید و شاخص بازار دوم در پایان روز کاری با کاهش 95 واحدی، عدد 176 هزار و 494 واحد را به نمایش گذاشت.
همچنین نماد پالایش نفت اصفهان با 17 واحد، نماد گروه مپنا با 16 واحد و نماد توسعه معدنی و صنعتی صبانور با 14 واحد افزایش، بیشترین تأثیر مثبت را بر محاسبه شاخص کل بورس به نام خود ثبت کردند. از سوی دیگر نماد فولاد مباركه اصفهان با 16 واحد، نماد صنایع پتروشیمی خلیج فارس با 9 واحد، نماد سرمایه گذاری غدیر با 8 واحد و نماد كشتیرانی ایران با 8 واحد کاهش بیشترین تأثیر منفی را در افت شاخص کل بورس داشتند.
فروشنده ها پرقدرت نبودند
روز یکشنبه بورس اوراق بهادار تهران در حالی معاملاتی متعادل و کم حجم را در اغلب نمادهای معاملاتی به نظاره نشست که با وجود تداوم نوسان قیمت دلار در بازار آزاد و در عین حال خودنمایی قیمت کالاهای اساسی در بازارهای جهانی، بسیاری از سهامداران شرایط فعلی را فرصتی برای عرضه سهام و جابه جایی دارایی های مالی در پرتفوی خود می دانستند. این روزها قیمت دلار از رکود شش ماهه خارج شده و سیر صعودی خود را شروع کرده است.
از سوی دیگر با لغو و بازنگری تحریم های جدید ایران توسط مجلس نمایندگان آمریکا و همچنین افزایش قیمت مواد اولیه و کامودیتی ها در بازارهای جهانی و داخلی نظیر سنگ آهن، فولاد، سرب و روی، مس و... این امید در بسیاری از سهامداران زنده شد که صنایع صادرات محور بتوانند رشد پایداری را تجربه کنند. اما تجمعات اعتراضی سهامداران کنتورسازی در تالار حافظ بیش از پیش بر بدگمانی سرمایه گذاران به بازار سهام دامن زده است.
گرچه پیش بینی می شود با فروکش کردن هیجانات موجود در تالار شیشه ای، بار دیگر بورس تهران روندی متعادل را تجربه کند، چراکه بازار با فروشنده های پرقدرتی مواجه نیست اما وضعیت کنونی تالار شیشه ای نشان می دهد که همچنان نمی توان حتی پیش بینی کوتاه مدت از روند آتی بازار سهام داشت. گرچه برخی تک سهم ها همچنان میزبان فعالیت های سفته بازی از سوی اندک معامله گران نوسان گیر خود هستند و شرایط فوق بازار سهام را بیش از پیش بازاری کوتاه مدت کرده است.
افت 3.6 واحدی آیفکس
بازار فرابورس ایران در دومین روز کاری هفته میزبان دادوستد نزدیک به 407 میلیون ورقه بهادار به ارزش یک هزار و 186 میلیارد ریال قرار گرفت که نسبت به روز گذشته از افزایش حجم و کاهش ارزش معاملات حکایت داشت. در جریان بازار یکشنبه 11 تیرماه در کنار معاملات سهام و اوراق بهادار در بازارهای فرابورس همچنین شاهد توقف و بازگشایی شش نماد بودیم.
معاملات فرابورس در مجموع بازارهای اول و دوم نیز با دادوستد 256 میلیون سهم به ارزش بیش از 529 میلیارد ریال پایان یافت. نمادهای معاملاتی ذوب آهن اصفهان و گسترش سرمایه گذاری ایرانیان روز یکشنبه بالاترین حجم و ارزش معاملاتی را در این دو بازار تجربه کردند. سهامداران در نماد شرکت ذوب آهن نزدیک به 22 میلیون سهم به ارزش 15 میلیارد ریال و در نماد شرکت گسترش سرمایه گذاری ایرانیان حدود 12 میلیون سهم به ارزش بیش از 33 میلیارد ریال را دست به دست کردند.
در نماد ذوب آهن اصفهان که پربازدیدترین نماد معاملاتی نیز شناخته شد، تنها سهامداران حقیقی 21 میلیون و 710 هزار سهم این شرکت را بین خود خریدوفروش کردند و سهامداران حقوقی مشارکتی در معاملات این نماد نداشتند. نگاهی به تابلوی بیشترین رشد و افت قیمت سهام نیز نشان می دهد نماد شرکت های افرانت، بیمه کوثر و پخش البرز در حالی بر سکوی بیشترین رشد قیمت پایانی تا سطح 5 درصد تکیه زده اند که نماد شرکت های بیمه سامان، شرکت مواد ویژه لیا و شیر پاستوریزه پگاه فارس بیشترین افت قیمتی را ثبت کردند. در دومین روز معاملاتی هفته همچنین شاخص کل فرابورس نیز روندی کاهشی را تجربه کرد تا در پایان بازار آیفکس افت 3.6 واحدی را تجربه کرده و در ارتفاع 900 واحدی بایستد.
ارتباط با نویسنده: sadrolgharavi@yahoo.com