در جریان داد و ستدهای اولین روز معاملاتی هفته شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران با 83 واحد افت به رقم 78هزار و 652 رسید. شاخص بازار اول و دوم نیز به ترتیب 76 و 79 واحد افت کردند. این در حالی بود که شاخص کل (هم وزن) 50 واحد بالا رفت و شاخص قیمت نیز 39 واحد صعودی شد.
همچنین گروه های خودرو، بانک ها و سایر معادن با بیشترین حجم و ارزش معاملات در صدر برترین گروه های صنعت قرار گرفتند.نمادهای بانک ملت، پالایش نفت بندرعباس، گروه مپنا و پالایش نفت تهران در معاملات روز شنبه با بیشترین تاثیر منفی بر شاخص کل باعث افت این متغیر شدند. این در حالی بود که نمادهای توسعه معادن روی، ایران خودرو و خدمات انفورماتیک با بیشترین تاثیر مثبت بر شاخص کل مانع افت بیشتر این متغیر شدند.
رشد معاملات درون گروهی حقوقی ها
روز شنبه سهام داران حقیقی بورس اوراق بهادار تهران تحت تاثیر معاملات درون گروهی شرکت های حقوقی بار دیگر به روند بورس در روزهای آینده امیدوار شدند. اما با افزایش عرضه سهام در گروه های شاخص ساز در ساعات پایانی معاملات بار دیگر جو نوسان گیری بر بازار سهام سایه افکند.
در این میان و با اقبال سرمایه گذاران تازه نفس به بازار بدهی، نقدینگی از بازار سهام به این بازار کوچ کرده است و سهم های ارزان و جذاب در بازار سهام همچنان مورد توجه سهام داران حقیقی قرار نمی گیرد. در این شرایط روز شنبه گروه خودرو معاملات مثبت و متعادلی را تجربه کرد.
در این روز سهامداران تعداد 54.7 میلیون سهام و حق تقدم از گروه خودرو به ارزش معاملاتی 8 میلیارد تومان در حدود 5 هزار نوبت معاملاتی دست به دست کردند. در جریان معاملات روز شنبه، نماد ایران خودرو دیزل به دلیل تعدیل منفی متوقف شد و به ازای هر سهم ایران خودرو دیزل مبلغ 940 ریال زیان برای سال 95 در نظر گرفته شد. همچنین در این روز ایران خودرو برای دومین بار خبر از فروش بلوک 16 درصدی گسترش سرمایه گذاری ایران خودرو داد که این بار قیمت هر سهم با کاهش 33 تومانی به 667 تومان رسیده است.
ایران خودرو روز شنبه را در حاشیه 1 درصد مثبت با قیمت 265 تومان پشت سر گذاشت، اما نماد گسترش سرمایه گذاری ایران خودرو در حوالی مثبت کامل و در قیمت 339.7 تومان صف خرید بود. پس از آن، نمادهای لنت ترمز ایران در قیمت 352 تومان، چرخشگر 179 تومان و سازه پویا 2,100 تومان جزو سبزترین های گروه با ثبت بیشترین رشد قیمتی بودند.
افت 5 واحدی شاخص کل فرابورس
نخستین روز معاملاتی فرابورس ایران در تیرماه با دادوستد بیش از یک میلیارد ورقه بهادار به ارزش تقریبی یک هزار و 912 میلیارد ریال پایان یافت. روز شنبه سوم تیرماه 96 سهامداران شاهد جابه جایی بیش از 191 میلیون سهم به ارزش 434 میلیارد ریال در مجموع بازارهای اول و دوم بودند. به ترتیب نمادهای «ذوب آهن اصفهان» و «شرکت مواد ویژه لیا» نیز بالاترین حجم و ارزش معاملات را در این دو بازار به خود اختصاص دادند.
در نماد معاملاتی شرکت ذوب آهن سهامداران حقیقی در سمت خرید و فروش بیش از 80 درصد مشارکت داشتند. در نماد معاملاتی شرکت مواد ویژه لیا نیز سهامداران حقیقی مشارکت 60 درصدی در سمت خرید و مشارکت 83 درصدی در سمت فروش این نماد داشتند.
همچنین نماد معاملاتي شركت های كشت و صنعت شهداب ناب خراسان با توجه به اطلاعات دريافتي مبني بر تغيير بااهميت پيش بيني درآمد هر سهم سال مالي 1396، سرمايه گذاري توسعه و عمران استان كرمان با توجه به اطلاعات دريافتي مبني بر تغيير بااهميت در اطلاعات پيش بيني و شركت زرين معدن آسيا با توجه به اطلاعات دريافتي مبني بر تغيير بااهميت در عملکرد واقعی سال مالي 1395(حسابرسي نشده) نسبت به آخرين پيش بينی درآمد هر سهم سال مالي 1395 متوقف شدند.
در عین حال عرضه اولیه سهام شرکت سرمايه گذاري صنعت پتروشيمی ساختمان خليج فارس تا اطلاع ثانوي به تعويق افتاد. از سوی دیگر شاخص کل فرابورس پس از افزایش نسبی در ابتدای معاملات رو به کاهش گذاشت تا در پایان بازار به افت 5 واحدی رضایت دهد.
به ترتیب سه نماد «پتروشیمی مارون»، «فولاد هرمزگان جنوب» و «پتروشیمی زاگرس» بیشترین تاثیر منفی را بر آیفکس تا سطح 4.5 واحد داشتند، در سمت مقابل نمادهای «پالایش نفت شیراز»، «گروه سرمایه گذاری میراث فرهنگی» و «هلدینگ صنایع معدنی خاورمیانه» نیز با رشد قیمتی خود مانع از افت بیشتر شاخص کل شدند.
ارتباط با نویسنده: sadrolgharavi@journalist.com