شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران سومین ماه از سال 96 را با حد.ود 2 هزار و 500 واحد کاهش به پایان رساند و ارزش معاملات در بورس تهران نسبت به ماه قبل نصف شد. بدین ترتیب شاخص کل بورس با 2458 واحد افت معادل 3 درصد کاهش را در ماه گذشته به ثبت رساند و در ارتفاع 78 هزار و 736 واحد قرار گرفت. در آخرین ماه بهار امسال تعداد 13306 میلیون اوراق بهادار به ارزش 37107 میلیارد ریال در بیش از 858 هزار دفعه مورد مبادله قرار گرفت که به ترتیب 59، 55.3 و 40.6 درصد کاهش را نسبت به اردیبهشت ماه نشان می دهد.
خروج سهام داران از گروه های ارزنده بازار
کارنامه بورس تهران در فصل بهار اگرچه مثبت بود و بازدهی بیش از 2.5 درصدی را نشان می دهد اما این رشد بیش از همه در دوماه اول سال و پیش از انتخابات ریاست جمهوری اتفاق افتاده است. بر این اساس بازدهی بورس تهران در دو ماهه اول سال بیش از 5 درصد بوده که در فصل خرداد 2.5 درصد از این بازدهی کاسته شده است.
این افت در خردادماه و ادامه وضعیت رکودی در بورس در شرایطی اتفاق افتاده است که تعداد زیادی سهام ارزنده و زیر ارزش ذاتی در بازار سهام یافت می شود. ولی با افت نماگر بازار سهام اکثر سرمایه گذاران از گروه های ارزنده بازار خارج شدند و شاهد افول نسبی اکثر قیمت ها در بورس هستیم. از سوی دیگر یکی از دلایل افت شاخص های بورسی در خردادماه را باید در فصل برگزاری مجامع شرکت ها جست و جو کرد که به خصوص در دو ماه انتهایی فصل مجامع در خرداد و تیرماه سهام داران با احتیاط بیشتری به معامله می پردازند.
از سوی دیگر به دنبال تقسیم سود سهام در مجامع، نماد معاملاتی شرکت ها در زمان بازگشایی با افتی بیش از سود تقسیمی همراه می شوند. بنابراین سهامداران ترجیح می دهند پیش از برگزاری مجامع شرکت ها اقدام به فروش سهام خود کنند تا از این آسیب در امان باشند. از سوی دیگر فعالان بازار سهام با توجه به فاصله زمانی تا استقرار دولت دوازدهم به عنوان سکاندار اقتصادی در 4 سال آینده به فضای انتظار وارد شده اند و بسیاری از فعالان بازار سهام امیدوارند با استقرار دولت جدید رشد بازار سهام نیز از سر گرفته شود.
در عین حال علیرغم قرار داشتن اکثر گروه ها در سطوح حمایتی و جذاب برای رشدی کوتاه و میان مدت، تعطیلات پیش رو عید فطر مانع حرکت جهشی در بازار شد. با توجه به رویکرد دولت تدبیر و امید، بسیاری از کارشناسان و اقتصاددانان انتظار دارند به زودی شاهد گشایش در فضای کسب و کار و خروج از رکود باشیم. امری که در صورت به وقوع نپیوستن آن، به یک وضعیت بی ثبات کننده در فضای بورس تهران منتهی می شود و از انگیزه های سرمایه گذاران برای سرمایه گذاری در این بخش از فعالیت های اقتصادی می کاهد.
عملکرد سبز آخرین هفته مبادلاتی خرداد
در هفته پایانی فصل بهار شاهد نقل وانتقال 3 هزار و هفت میلیون ورقه بهادار به ارزش 11 هزار و 248 میلیارد ریال طی 140 هزار نوبت دادوستدی در مجموع بازارهای فرابورس ایران بودیم که نشانگر رشد 4 و 66 درصدی تعداد و ارزش مبادلات و کاهش 17 درصدی حجم معاملات هفته جاری در مقایسه با هفته گذشته است.
بیشتر بازارهای فرابورس در هفته گذشته عملکرد مثبتی داشتند به ویژه بازار دوم که به ترتیب رشد 146 و 460 درصدی را در حجم و ارزش مبادلاتی نسبت به هفته ما قبل از آن تجربه کرد. آیفکس نیز با یک واحد رشد در ارتفاع 903 واحدی مبادلات هفته، ماه و فصل جاری را خاتمه بخشید. شاخص کل فرابورس ایران در حالی در خردادماه نسبت به روز پایانی ماه گذشته با افت مواجه شد که بازدهی آن از ابتدای سال همچنان بیش از 3 درصد را نشان می دهد.
در حالی که گروه انبوه سازی بیشترین سهم از ارزش کل معاملات خرد اردیبهشت ماه را در اختیار گرفت و فلزات اساسی در جایگاه دوم این ماه قرار گرفت، در ماهی که پشت سر گذاشتیم گروه فلزات اساسی با 17 درصد از سهم کل در صدر جدول ارزش معاملات خرد بازار سهام (شامل بازارهای اول، دوم، پایه، اختیار معامله و خریدوفروش و SME) و اختیار سهام به تفکیک گروه صنعت قرار گرفت. از این رو صدرنشینی خود از آغاز سال را دوباره به دست آورد.
ارتباط با نویسنده: sadrolgharavi@journalist.com