شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در آخرین روز معاملاتی خردادماه سال 96 با افت 131 واحدی تا رقم 78 هزار و 736 واحد افت کرد. بیشترین تاثیر منفی بر حرکت دماسنج بازار سهام امروز به نام نمادهای پالایش نفت اصفهان، سرمایه گذاری غدیر و بانک ملت ثبت شد و در مقابل نمادهای معاملاتی نفت بهران، بانک خاورمیانه و پتروشیمی جم با رشد خود مانع از افت بیشتر شاخص کل شدند.
شاخص های اصلی بازار سهام هم روزی منفی را پشت سر گذاشتند به طوری که شاخص قیمت (وزنی ــ ارزشی) ۴۴ واحد، کل (هموزن) ۰.۲ واحد، قیمت (هموزن) ۰.۱ واحد، آزاد شناور ۱۰۸ واحد و شاخص های اول و دوم به ترتیب ۱۲۶ و ۸۵ واحد افت کردند. همچنین در پایان معاملات امروز نماد شرکت های گروه صنعتی قطعات اتومبیل ایران و داده پردازی ایران پس از برگزاری مجمع عمومی عادی سالیانه مبنی بر تقسیم سود نقدی و شرکت مهندسی تکنوتار پس از برگزاری مجامع عمومی عادی سالیانه بدون تقسیم سود نقدی به تالار شیشه ای بازگشتند.
همچنین نماد معاملاتی شرکت های سیمان شمال جهت برگزاری مجمع عمومی فوق العاده به منظور تصمیم گیری در خصوص افزایش سرمایه، حق تقدم شرکت سایپا آذین با توجه به پایان مهلت پذیره نویسی، ملی صنایع مس ایران با توجه به تعدیل پیش بینی درآمد هر سهم و شرکت کارخانجات نساجی بروجرد با توجه به تعدیل پیش بینی درآمد هر سهم نیز متوقف شدند.
تعمیق رکود در بورس
در آخرین روز معاملاتی هفته شاخص کل بورس بار دیگر در بازه منفی قرار گرفت و نشان داد که نیاز به حمایت بیشتر دارد. کم اهمیتی فعالان بازار سهام به نمادهای ارزنده و زیر ارزش ذاتی باعث تشدید جو منفی در بورس تهران شده است. در عین حال کارنامه بورس تهران و وضعیت شرکت های حاضر در آن نشان می دهد که در سال 94 شرکت های بورسی کمتر از 41 هزار میلیارد تومان سود ساخته بودند.
با این که در سال 95 سود شرکت های بورسی در گروه های فولادی، معدنی، فلزی، متانولی، پالایشی، خودرویی، مخابراتی، قندی و انفورماتیک صعودی بوده اما در شرکت های پتروشیمی اوره محور، گروه تجهیزاتی، مسکن و بانکی سوددهی ضعیف بوده است. بدین ترتیب در سال 95 شرکت های بور سی در مجموع بالغ بر42.5 هزار میلیارد تومان سود اعلام کرده بودند. این در حالی است که نرخ بازدهی اوراق خزانه در طی سال 95 بین 23 الی 25 درصد بوده و بعضی بانک ها نیز برای سپرده های بالای 1 میلیارد ریالی بیش از 22 درصد سود می دهند.
بر این اساس و با توجه به وضعیت بازارهای موازی، اکثر سرمایه گذاران ترجیح می دهند از سرمایه گذاری در بازار سهام در شرایط فعلی خودداری کنند. در مجموع ریسک های سیستماتیک و نوسانات بازارهای جهانی به علاوه ریسک پایین بازار پول نسبت به بازار سهام باعث تعمیق هر چه بیشتر رکود در بورس شده است.
رشد 3 و نیم واحدی شاخص کل فرابورس
شاخص کل فرابورس ایران با 3 و نیم واحد رشد در روز پایانی خردادماه، مبادلات این ماه را در کانال 903 واحدی خاتمه بخشید. رشد آیفکس تحت تاثیر مثبت از جانب نمادهایی همچون «سرچشمه»، «زاگرس» و «میدکو» بود و در مقابل نماد مارون مانع از صعود بیشتر شاخص کل شد. دادوستد بیش از 657 میلیون ورقه بهادار در 28 هزار و 587 نوبت معاملاتی به ارزش بالغ بر 4 هزار و 171 میلیارد ریال، نتیجه مبادلات فرابورس ایران در آخرین روز بهار 1396 بود. این در حالی است که بیش از 80 درصد از حجم و 70 درصد از ارزش این مبادلات در بازارهای اول و دوم انجام شد.
بدین ترتیب افزون بر 553 میلیون سهم به ارزش بیش از 3 هزار میلیارد ریال در بازارهای اول و دوم دست به دست شد در حالی که نمادهای «ارفع» و «لیا» متعلق به شرکت های آهن و فولاد ارفع و مواد ویژه لیا به ترتیب بالاترین میزان حجم و ارزش معاملاتی را در این میان به خود اختصاص دادند. در همین حال نماد «فالوم» با دادوستد نزدیک به 27 میلیون سهم به ارزش حدود 32 میلیارد ریال در صدر تابلوهای معاملاتی بازار پایه قرار گرفت.
در بازار پایه مجموعا بیش از 100 میلیون سهم به ارزش حدود 143 میلیارد ریال نقل وانتقال یافت. روز چهارشنبه نمادهای «سمگا»، «کمرجان» و «کرمان» عنوان بیشترین افزایش قیمت را به نام خود ثبت کردند در حالی که نمادهای «سبزوا»، «ثعمرا» و «شلیا» بیشترین کاهش قیمت را در میان نمادهای فرابورسی به دوش کشیدند.
ارتباط با نویسنده: sadrolgharavi@journalist.com