شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در جریان معاملات اولین روز هفته منفی بود و ۱۸۰ واحد دیگر افت کرد و در ارتفاع 79 هزار و 285 واحد قرار گرفت. بیشترین تاثیر منفی بر حرکت دماسنج بازار سهام به نام نمادهای فولاد مبارکه اصفهان، ایران خودرو و کشتیرانی ایران ثبت شد و در مقابل نمادهای معاملاتی سرمایه گذاری توسعه ملی، پتروشیمی خلیج فارس و پالایش نفت بندرعباس با رشد خود مانع افت بیشتر شاخص کل شدند.
امروز سهام اکثر شرکت های خودرویی و ساخت قطعات از جمله ایران خودرو، زامیاد، ایران خودرو دیزل، سایپا دیزل و گروه بهمن با روند کاهشی در قیمت پایانی مواجه شدند. در گروه سایر محصولات کانی های غیرفلزی بیش از نیمی از نمادها در قیمت سهام خود روند کاهشی را تجربه کردند و تعدادی نیز با افزایش قیمت مواجه شدند، اما در گروه قند و شکر به جز چهار نماد مابقی با روند رو به رشدی همراه بودند. در گروه فلزات اساسی نیز تعداد زیادی از نمادها روند کاهشی در قیمت آخرین معامله و قیمت پایانی را تجربه کردند و اندک نمادهایی با روند رو به رشد مواجه شدند.
نوسان گیری؛ وجه غالب معاملات
در اولین روز معاملاتی هفته، بازار سهام تا میانه معاملات با روندی متعادل همراه بود اما با عدم حمایت حقوقی ها از نماگر بورس و حضور سهام داران خرد در بازار بدهی بار دیگر به روند منفی روزهای گذشته خود بازگشت و شاخص کل نتوانست سبزپوش باقی بماند. بدین ترتیب اقبال سهام داران کوتاه مدت بورس به سهم های کوچک بازار ادامه پیدا کرد و نوسان گیری وجه غالب معاملات روز شنبه بود. همین مساله باعث شد تا ارزش معاملات روزانه بازار فرابورس 54 هزار میلیارد تومانی از ارزش معاملات روازنه بازار 322 هزار میلیارد تومانی بورس تهران پیشی گیرد.
بر این اساس معاملات مبتی بر سفته بازی در بازار فرابورس منجر به تشکیل صف های خرید در برخی از سهام این بازار شد و به بی انگیزگی سهام داران در بازار بورس دامن زد. در عین حال بازده مؤثر بیش از 25 درصدی اوراق اسناد خزانه اسلامی در کنار ورود دوباره برخی مؤسسات اعتباری و بانک ها به بازار بین بانکی به منظور جذب نقدینگی باعث شده تا این روزها بازار سهام بی رمق تر از گذشته به حیات خود ادامه دهد.
رشد 2.9 درصدی شاخص کل از ابتدای سال
از ابتدای سال 96 تا کنون در مدت 54 روز معاملاتی تعداد 59 میلیارد و 190 میلیون سهم و حق تقدم به ارزش 150 هزار و 217 میلیارد ریال در 3 میلیون و 387 هزار و 238 دفعه مورد معامله قرار گرفته است.
همچنین بررسی معاملات بازار سهام به تفکیک بازار نشان می دهد در این مدت 35 میلیارد و 767 میلیون سهم به ارزش 80 هزار و 175 میلیارد ریال در یک میلیون و 504 هزار و 673 نوبت در بازار اول؛ 21 میلیارد و 800 میلیون سهم به ارزش 50 هزار و 751 میلیارد ریال در یک میلیون و 868 هزار و 799 نوبت در بازار دوم؛ 18 میلیون سهم به ارزش 17 هزار و 511 میلیارد ریال در 4394 نوبت در بازار بدهی؛ 1442 میلیون سهم به ارزش 12 میلیارد ریال در 733 نوبت در بازار مشتقه و 163 میلیون واحد از صندوق های سرمایه گذاری قابل معامله در بورس تهران به ارزش 1768 میلیارد ریال در 8639 نوبت مورد معامله قرار گرفته است.
شاخص کل نیز که معاملات امسال بورس را از ارتفاع 77 ه زار و 230 واحد آغاز کرده است تاکنون با 2236 واحد رشد، افزایش 2.9 درصدی را ثبت کرده و به ارتفاع 79 هزار و 465 واحد رسیده است. شاخص بازار اول نیز در این مدت با 408 واحد و شاخص بازار دوم با 11346 واحد رشد مواجه شده اند.
افت یک و نیم واحدی آیفکس
دادوستد بیش از یک میلیارد ورقه بهادار به ارزش افزون بر یک هزار و 729 میلیارد ریال نتیجه دادوستدهای فرابورس ایران در نخستین روز مبادلاتی آخرین هفته خردادماه بود. روز شنبه 28 خردادماه در حالی شاهد افزایش حجم و ارزش معاملات فرابورس بودیم که آیفکس با حدود یک و نیم واحد افت در ارتفاع 900 واحدی ایستاد.
در بازارهای اول و دوم نزدیک به 111 میلیون سهم به ارزش بالغ بر 251 میلیارد ریال دست به دست شد و در این میان نماد ذوب آهن اصفهان با نقل وانتقال 35 میلیون سهم به ارزش بیش از 26 میلیارد ریال و نماد عمران و توسعه شاهد با دادوستد 18 میلیون سهم به ارزش 36 میلیارد ریال به ترتیب بیشترین حجم و ارزش مبادلاتی را به خود اختصاص دادند.
در 3 تابلو مبادلاتی بازار پایه نیز جابه جایی بیش از 889 میلیون سهم به ارزش بالغ بر یک هزار و 152 میلیارد ریال صورت گرفت و در بازار اوراق با درآمد ثابت نیز حدود 199 میلیون ورقه دست به دست شد که ارزشی بالغ بر 192 میلیارد ریال را رقم زد. در همین حال بیش از 75 هزار ورقه تسهیلات مسکن به ارزش افزون بر 57 میلیارد ریال بین سهام داران تغییر مالکیت یافت و امتیاز تسهیلات مسکن اردیبهشت 96 در حالی بیشترین حجم و ارزش معاملاتی را در میان تسه ها به خود اختصاص داد که روز جاری با بیشترین قیمت معاملاتی معادل 771 هزار ریال خریدوفروش شد.
در نهایت بیشترین افزایش قیمتی را در میان نمادهای فرابورسی، نمادهای بیمه سامان، بازرگانی و توليدی مرجان كار و داروسازي سبحان انكولوژی تا سقف 4.9 درصدی به نام خود ثبت کردند. در حالی که عنوان بیشترین افت قیمت به نام نمادهای صنایع فولاد آلیاژی یزد، شير پاستوريزه پگاه گلستان و سرمايه گذاری مسكن الوند ثبت شد.
ارتباط با نویسنده: sadrolgharavi@journalist.com