شاخص کل بورس اوراق بهادرا تهران در هفته ای که گذشت برای سومین هفته پیاپی منفی بود و ۲۹۳ واحد افت کرد. بدین ترتیب در پایان معاملات هفته منتهی به 26 خرداد ماه جاری کاهش معادل 0.4 درصد افت را به ثبت رساند و به رقم 79466 واحد رسید.
شاخص بازار اول نیز در این مدت با 200 واحد کاهش به رقم 54867 واحد و شاخص بازار دوم با 665 واحد کاهش به عدد 177716 واحد رسیدند که به ترتیب با 0.364 و 0.37 درصد کاهش مواجه شدند. در هفته ای که گذشت تعداد 2541 میلیون انواع اوراق بهادار به ارزش 6842 میلیارد ریال در بیش از 170 هزار دفعه مورد معامله قرار گرفت که به ترتیب 69 درصد کاهش، 78 درصد افزایش و 36 درصد کاهش را نشان می دهد.
این درحالی است که تعداد 15میلیون واحد از صندوق های سرمایه گذاری قابل معامله نیز در این مدت در بورس تهران به ارزش کل بیش از 165 میلیارد ریال مورد معامله قرار گرفت که به ترتیب با 16 و 932 درصد کاهش همراه شد.
عوامل رکود بازار سهام
طی هفته های گذشته شاخص کل بورس با مقاومت در کانال 80 هزار واحدی مواجه شد و در کانال 79 هزار واحدی در حال نوسان است. بسیاری از فعالان بازار سهام برگزاری فصل مجامع و سودهای بالای بانکی را از عوامل رکود بورس عنوان می کنند. در عین حال بسیاری از سهامداران کارمزد بالای کارگزاری ها را نیز به عنوان عاملی که رغبت فعالان بازار را گرفته است، از جمله موارد قابل توجه در رکود بازار سهام می شمارند.
در معاملات اوراق بهادار کارگزاری ها، سازمان بورس، شرکت مدیریت فناوری بورس، شرکت سپرده گذاری مرکزی و بورس ها کارمزدی را از خریداران و فروشندگان اخذ می کنند. بر این اساس در شرایط رکودی بازار سهام این موضوع باعث می شود که این کارگزاری ها باشند که به عنوان واسطه معاملات سود اصلی را از آن خود کنند. از سوی دیگر با برگزاری فصل مجامع در سه ماه اول سال و ادامه آن تا تیرماه، بازار سهام با عدم استقبال سرمایه گذاران برای رفتن به مجامع مواجه شده است.
همچنین با وجود نرخ سود کنونی بانک ها که رقم بالایی بوده و معاف از مالیات است، بازار سهام نمی تواند توان رقابت با این بازار را داشته باشد. با وجود موارد فوق طی هفته گذشته سهامداران به گروه خودرویی اقبال نشان دادند و باعث مثبت شدن شاخص کل در روزهای پایانی هفته گذشته شدند.
بدین ترتیب وضعیت بنیادی شرکت های زیر مجموعه گروه خودرو پس از برجام رو به بهبود بوده و ریزش های قیمتی اخیر خودرویی ها و احتمال بازگشایی نماد سایپا موجب ایجاد موج مثبت در گروه خودرویی شده است. شرایط فوق بیانگر این نکته است که آثار برجام بر بورس به صورت آرام و در درازمدت قابل رویت است.
رشد نماگرهای اصلی بازار فرابورس ایران
سومین هفته کاری فرابورس ایران در خردادماه با سبزپوشی و رشد نماگرهای اصلی بازار شامل شاخص کل، حجم، ارزش و تعداد دفعات معاملات همراه شد ضمن آنکه گروه فلزات اساسی نیز بالاترین ارزش معاملات را در میان صنایع فرابورسی کسب کرد. در هفته معاملاتی منتهی به 26 خردادماه تعداد 3 هزار و 630 میلیون ورقه در 134 هزار دفعه دادوستد شد که ارزش آن 6 هزار و 777میلیارد ریال بود.
به این ترتیب حجم معاملات در مقایسه با هفته پیشین با رشد 272 درصدی و تعداد دفعات معاملات و ارزش آن افزایش 34 و 46 درصدی را تجربه کردند. نگاهی به روزهای معاملاتی هفته گذشته نشان می دهد روز چهارشنبه 24 خردادماه بالاترین حجم و ارزش معاملاتی روزانه به میزان یک هزار و 686 میلیون ورقه به ارزش یک هزار و 970 میلیارد ریال رقم خورده است. در این روز معامله یکجای 99.99 درصد از سهام کنترلی شرکت توسعه صنایع معدنی امید در بازار سوم فرابورس ایران به ارزش یک هزار و 411 میلیارد ریال قطعیت یافت.
در میان بازارهای فرابورس ایران نیز بازارهای اول، پایه و ابزارهای نوین مالی با افزایش حجم معاملات تا سقف حداکثر 259 درصد روبه رو شدند، رشد ارزش معاملات را نیز بازارهای اول، دوم و پایه تا سطح حداکثر 220 درصد کسب کردند. در این میان بازار ابزارهای نوین مالی در حالی معامله 22 میلیون ورقه به ارزش 2 هزار و 344 میلیارد ریال را تجربه کرد که اوراق بدهی افت 35 درصدی حجم و ارزش معامله را در این بازار شاهد بود و در مقابل صندوق های سرمایه گذاری قابل معامله و اوراق تسهیلات مسکن با رشد قابل ملاحظه معاملات روبه رو شدند.
اوراق بدهی به تعداد 1.9 میلیون ورقه به ارزش یک هزار و 852 میلیارد ریال، صندوق های سرمایه گذاری قابل معامله به میزان 20 میلیون ورقه به ارزش 180 میلیارد ریال و در نهایت اوراق تسه به تعداد 400 هزار ورقه به ارزش 312 میلیارد ریال در هفته گذشته معامله شدند. به ترتیب اوراق بدهی افت 35 درصدی حجم و ارزش معاملات و در مقابل ETFها و اوراق تسه افزایش بیش از 75 درصدی حجم و ارزش دادوستدها را تجربه کردند.
از سوی دیگر ارزش معاملات خرد بازار سهام شامل معاملات بازارهای اول، دوم، پایه، مشتقه و SME به یک هزارو 986 میلیارد ریال رسید که از این میزان گروه فلزات اساسی سهم 14 درصدی معادل 287 میلیارد ریالی را از آن خود کرد. پس از آن گروه انبوه سازی و محصولات شیمیایی با ارزش معاملاتی به میزان 266 و 178 میلیارد ریال به ترتیب سهم 13 و 9 درصدی را از ارزش کل معاملات به دست آوردند و در جایگاه دوم و سوم ایستادند.
در نهایت پایان هفته معاملاتی گذشته شاخص کل فرابورس ایران نیز با رشد محدود 0.2 درصدی همراه شد و آیفکس روز چهارشنبه در ارتفاع 902.4 واحدی قرار گرفت. در حال حاضر از ابتدای سال تاکنون بازدهی آیفکس به 3.1 درصد رسیده است.
ارتباط با نویسنده: sadrolgharavi@journalist.com