سازمان ملل متحد روز دوشنبه اعلام کرد جنگ و قحطی بیش از 2میلیون کودک در سودان جنوبی را از خانه های شان رانده و نگران کننده ترین بحران پناهجویی در آفریقا را ایجاد کرده است.
به نقل از خبرگزاری آسوشیتدپرس، جنگ داخلی این سرزمین تولیدکننده نفت، دو سال پیش پس از استقلال از سودان و در شرایطی ایجاد شد که سالوا کر، رئیس جمهوری سودان جنوبی در سال ۲۰۱۳ معاون خود را برکنار کرد.
درگیری ها موجب شد اختلافات قومی بار دیگر بالا بگیرد، تورم اوج گرفته و بخش هایی از این کشور در قحطی فرو رود و بزرگ ترین بحران پناهجویی آفریقا از زمان نسل کشی روآندا در سال ۱۹۹۴ شکل بگیرد.
والنتین تاپسوبا، مدیر آژانس آوارگان سازمان ملل متحد در آفریقا در بیانیه ای اعلام کرد هیچ کدام از بحران های پناهجویی اخیر به اندازه سودان جنوبی من را نگران نمی کند. این مقام سازمان ملل متحد تأکید کرد در کشوری با ۱۲ میلیون جمعیت، حدود سه کودک از هر چهار کودک به مدرسه نمی روند.
بیش از یک میلیون کودک به خارج از سودان جنوبی فرار کرده اند و یک میلیون تن دیگر هم جزو آوارگان داخلی هستند.
به گفته این آژانس، بیش از هزار کودک حین درگیری ها کشته شدند.ممکن است آمار واقعی بیش از اینها باشد چرا که آمار دقیق از میزان تلفات درگیری های سودان جنوبی به عنوان نوپاترین کشور جهان وجود ندارد.
بسیاری از آوارگان سودان جنوبی به کشورهای همسایه شامل اوگاندا، کنیا، سودان یا اتیوپی گریخته اند اما همین کشورها هم با بحران هایی از جمله کمبود مواد غذایی و منابع برای مردم خودشان دست و پنجه نرم می کنند.
به گزارش آژانس کودکان سازمان یونیسف و کمیسیون عالی پناهندگان سازمان ملل در این کشور 12 میلیونی، نزدیک به سه چهارم کودکان این کشور نمی توانند به مدرسه بروند. بیش از یک میلیون کودک بالاجبار سودان جنوبی را ترک کردند و یک میلیون کودک دیگر نیز در داخل این کشور آواره شده اند.
به گزارش این آژانس، بیش از یک میلیون کودک در این کشور در اثر جنگ کشته شده اند.
با این وجود گمانه زنی ها حاکی از آن است که ارقام دقیق از تعداد کشته شدگان می تواند بیش از اینها باشد چرا که امکانات مناسبی برای ارائه دقیق آمار کشته ها در دسترس نیست.
به گزارش روزنامه «سودان تریبیون» سودان از نیویورک، 15 عضو این شورا در این بیانیه از تلاش صلح بانان سازمان ملل تشکر کرده و مهاجمان را با توجه به وابستگی به گروه های خاص شورشی در سودان جنوبی مستحق تحریم های سیاسی و اقتصادی خواندند.
این بیانیه از احزاب سیاسی و به طور عمده شورشیان سودان جنوبی خواست از خشونت ها پرهیز کرده و به مصوبات شورای امنیت برای برقراری آتش بس پایبند باشند تا از این طریق صلح و ثبات هرچه سریع تر به آن کشور بازگردد.
چهارشنبه گذشته بود که شورشیان سودان جنوبی به کاروان صلح بان سازمان ملل که بیشتر شامل صلح بانان آفریقایی از کشور غنا بودند حمله کرده و با واکنش نیروهای سازمان ملل مجبور به عقب نشینی شدند.
زید بن رعد الحسین، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل نیز روز جمعه با صدور بیانیه ای خواستار توقف درگیری های نظامی در سودان جنوبی شد.
وی از همه طرف های درگیر خواست فورا درگیری های نظامی را متوقف و نسبت به حل سیاسی بحران در این کشور و محافظت از جان غیرنظامیان، اقدامات لازم را به انجام رسانند.
مهم ترین دلیل شیوع گرسنگی در سودان جنوبی، عملیات نظامی ارتش این کشور در استان الوحده واقع در جنوب این کشور است که باعث شده ورود کمک های بشردوستانه به سودان جنوبی متوقف شود.
براساس این گزارش، اگرچه سودان جنوبی در سال 2011 از سودان واحد جدا شد، اما از سال 2013 به دلیل برکناری «ریگ ماشار» معاون «سالوا کی یر» معاون رئیس جمهور کشور دچار جنگ های داخلی است و یک چهارم جمعیت این کشور تاکنون از منازل خود کوچ کرده اند.