درپی تشدید تنش میان واشنگتن و پیونگ یانگ بر سر برنامه هسته ای موشکی کره شمالی، روابط میان این کشور با چین نیز به تیرگی گراییده است. کره شمالی، سازمان سیا را به اجرای طرح «کشتن رهبر این کشور با مواد بیوشیمیایی» متهم کرد.
آزمایش های اتمی موشکی کره شمالی بر تشنج روابط میان پیونگ یانگ و کشورهای همسایه، همچنین اوضاع منطقه افزوده است. یوکیا آمانو، مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی IAEA روز جمعه (پنج مه) در گفت وگو با روزنامه آلمانی، نگرانی شدید خود را از برنامه هسته ای کره شمالی و بحرانی شدن شرایط حاکم ابراز کرد و گفت، عکس های ماهواره ای نشان می دهند که این کشور همچنان به آزمایش های موشکی خود ادامه می دهد.
آمانو با اشاره به اینکه کره شمالی به رهبری کیم جونگ اون در سال گذشته دو آزمایش هسته ای انجام داده، یادآور شد که پیامدهای «تأمل برانگیز این آزمایش ها برای امنیت منطقه» نگران کننده است.
بی اعتنایی به پیمان های بین المللی
کره شمالی از سال ۲۰۰۳ که خروج خود را از پیمان منع گسترش تسلیحات هسته ای (ان پی تی) اعلام کرد، از صدور اجازه ورود به بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی به پیونگ یانگ خودداری کرده است. کره شمالی با وجود هشدارها و قطعنامه های متعدد سازمان ملل، همچنان به گسترش برنامه اتمی و انجام آزمایش های موشکی خود ادامه می دهد.
گفته می شود که موشک های جدید پیونگ یانگ در حال حاضر می توانند نه تنها کره جنوبی و ژاپن، بلکه سواحل آمریکا را نیز هدف قرار دهند. این امر به ویژه در رابطه با آزمایش نافرجام موشکی کره شمالی که روز ۲۹ آوریل، در یک صدمین روز ریاست جمهوری دونالد ترامپ صورت گرفت، نگرانی شدید آمریکا را به همراه داشته و روابط دو کشور را تیره تر کرده است.
ترامپ روز پیش از انجام این آزمایش به رهبری کره شمالی هشدار داده و از آن به عنوان «فاجعه ای بسیار بسیار بزرگ» سخن گفته بود. با این حال کیم جونگ اون، به هشدار ترامپ توجه نکرده و آزمایش را به مرحله اجرا درآورد که با شکست روبه رو شد. آمریکا بارها اعلام کرده که در صورت لزوم به تنهایی علیه کره شمالی اقدام خواهد کرد.
بحران در روابط چین و کره شمالی
روزنامه ها همچنین از تیره شدن روابط میان چین و کره شمالی خبر می دهند. بنا به گزارش روزنامه «گلوبال تایمز» وابسته به ارگان رسمی حزب کمونیست چین، رهبری این کشور در نظر دارد «به گونه ای بی سابقه» در برابر آزمایش های هسته ای کره شمالی واکنش نشان دهد. مفسر این روزنامه در مقاله ای که روز جمعه (پنج مه) به چاپ رسید، یادآور شد که برنامه اتمی پیونگ یانگ «فاقد منطق» است.
گفته می شود که انتقاد پکن در پی درخواست آمریکا از رهبری چین مبنی بر اعمال فشار بر کره شمالی برای پایان دادن به آزمایش های هسته ای و موشکی این کشور صورت گرفته است. بنا به گفته رکس تیلرسون، وزیر خارجه آمریکا پکن به روشنی به رهبری کره شمالی گفته است که اگر این کشور بار دیگر دست به آزمایش هسته ای بزند، پکن تحریم هایی یک جانبه علیه کره شمالی اعمال خواهد کرد.
مخمصه پیونگ یانگ
در این راستا خبرگزاری رسمی کره شمالی KCNA واکنش چین را «پرخاشگری بیش از حد» خواند و اعلام کرد که برای پیونگ یانگ نگرانی عمیق پکن در رابطه با پیامدهای احتمالی آزمایش های هسته ای این کشور قابل درک نیست. در این نوشته همچنین تأکید شده که آزمایش های کره شمالی، خطری برای مردم شمال چین ایجاد نمی کند.
مفسر گلوبال تایمز همچنین در پایان مقاله خود می نویسد که تنها مذاکره مستقیم میان مقامات ارشد چین و کره شمالی می تواند پیونگ یانگ را از مخمصه نجات دهد.
توطئه علیه کیم جونگ اون
همزمان کره شمالی روز جمعه (پنج مه) سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) و رهبران کره جنوبی را به «طرح نقشه ای» برای کشتن کیم جونگ اون به قصد دامن زدن به تنش های منطقه متهم کرد. بنا به گزارش خبرگزاری فرانسه به نقل از وزارت امنیت کره شمالی، این سوء قصد قرار بود با استفاده از «مواد بیوشیمیایی» در یک مراسم رسمی در پیونگ یانگ صورت گیرد.