با دستور عبدالرضا رحمانی فضلی ثبت نام داوطلبان انتخابات ریاست جمهوری از ساعت هشت صبح دیروز در محل ستاد انتخابات کشور آغاز شد، روندی که تا روز ۲۶ فروردین ماه به مدت پنج روز ادامه می یابد.
تعاملی مثبت مبتنی بر اخلاق و قانون داشته باشیم
به گزارش ایسنا، عبدالرضا رحمانی فضلی در آغاز روند ثبت نام انتخابات داوطلبان ریاست جمهوری گفت:امیدواریم همه مسئولان اعم از مجریان و ناظران و همه کسانی که در امر برگزاری انتخابات به ما کمک می کنند از جمله رسانه ها، رادیو و تلویزیون، نیروی انتظامی، قوه قضاییه و همه دستگاه های دیگر ضمن حفظ رعایت کامل بی طرفی و مر قانون، در ایجاد نشاط سیاسی و مشارکت بالا و برگزاری انتخابات سالم و قانونی همکاری لازم را انجام دهند.
وی در ادامه در پاسخ به این پرسش که چه کسانی می توانند در انتخابات ثبت نام کنند، اظهار کرد: قانون بیان کرده داوطلبان باید دارای شرایط از جمله رجال مذهبی و سیاسی، ایرانی الاصل، تابعیت کشور جمهوری اسلامی ایران، مدیر و مدبر، دارای حسن سابقه و امانت و تقوا و مومن و معتقد به مبانی جمهوری اسلامی ایران و مذهب رسمی کشور باشد. همه کسانی که خود را مستعد ریاست جمهوری می دانند و شرایط ذکر شده در قانون را دارند می توانند ثبت نام کنند و ثبت نام از آنها انجام می شود.
تبلیغات زود هنگام
وی در مورد تبلیغات زودهنگام نیز اظهار کرد: تبلیغات زودهنگام قطعا تخلف است و همه نامزدها و احزاب و شخصیت ها از جمله رسانه هایی که از بودجه عمومی استفاده می کنند نباید تبلیغات داشته باشند، اما فعالیت در جهت آگاه سازی مردم را تبلیغات زودرس نمی دانیم. همه کسانی که خود را به عنوان نامزد انتخابات ریاست جمهوری معرفی می کنند جزو افراد شناخته شده هستند و تبلیغات زودهنگام آنها یقینا نگرشی در افکار عمومی نسبت به آنها ایجاد کرده و افکار عمومی این تبلیغات را نمی پذیرد. به مصلحت همه است که وارد تبلیغات زودهنگام نشوند.
وی در مورد ادامه روند انتخابات ریاست جمهوری پس از ثبت نام ها نیز گفت: بعد از اتمام ثبت نام ها در روز ۲۶ فروردین ما مدارک داوطلبان را در روز ۲۷ فروردین به شورای نگهبان تحویل می دهیم. شورای نگهبان پنج روز فرصت دارد صلاحیت نامزدها را بررسی کند اما پنج روز دیگر هم می تواند بررسی ها را تمدید کند. به هر حال روز هشتم اردیبهشت تبلیغات شروع می شود و تا پیش از آن یعنی روز ۶ و ۷ اردیبهشت باید اسامی تأیید صلاحیت شدگان اعلام شود.
رسانه ها حق ندارند علیه نامزدهای انتخابات مطلبی بنویسند
سیدسلمان سامانی، سخنگوی وزارت کشور در جمع خبرنگاران گفت: طبق ماده ۷۴ قانون انتخابات ریاست جمهوری، کلیه رسانه های دیداری، شنیداری ، مکتوب و الکترونیک و سایر شبکه مجازی حق ندارند آگاهی یا مطلبی علیه نامزدهای انتخاباتی درج کنند. من از تمامی رسانه ها خواهش می کنم به این ماده قانونی توجه کنند. رسانه ها حق ندارند علیه نامزدها مطلبی بنویسند.
وی در پاسخ به این پرسش که قانون درباره اقدامات تخریبی اخیر برخی جناح ها علیه دولت چه می گوید، تصریح کرد: در قانون مجازات اسلامی برای توهین، افترا و هتک حرمت مجازات تعیین شده است. علاوه بر این، قانون انتخابات ریاست جمهوری می گوید نامزدها و طرفداران آنها باید صرفا برنامه های خود را اعلام کنند و هرگونه هتک حرمت و توهین ممنوع است. ستاد انتخابات کشور از طریق کمیته رصد فضای مجازی و بررسی لحظه ای فضای سیاسی کشور، نسبت به موضوع تخریب ها دقت نظر دارد و نسبت به آن حساس است تا مر قانون رعایت شود.
سامانی در پاسخ به این پرسش که آیا تبلیغات زودرس می تواند موجب ردصلاحیت نامزدها شود، گفت: رسیدگی به صلاحیت نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری به عهده شورای نگهبان است. در قانون انتخابات ریاست جمهوری صراحتا اعلام شده است که فعالیت های انتخاباتی نامزدها از تاریخ اعلام اسامی آنها از طریق وزارت کشور آغاز می شود و تا ۲۴ ساعت قبل از روز رای گیری خاتمه می پذیرد. هرگونه فعالیت انتخاباتی خارج از این روزها قطعا تخلف از قانون است.
حضور شخصیت های سرشناس برای داوطلبی ریاست جمهوری دوازدهم
مصطفی میرسلیم، رئیس شورای مرکزی حزب موتلفه اسلامی در روز اول ثبت نام از داوطلبان انتخابات ریاست جمهوری، با حضور در ستاد انتخابات کشور ثبت نام کرد.
میرسلیم نخستین چهره سیاسی است که برای انتخابات ریاست جمهوری ثبت نام کرد. این داوطلب انتخابات ریاست جمهوری با پوشیدن لباس کارکنان شرکت ایران خودرو برای ثبت نام در انتخابات ریاست جمهوری به وزارت کشور مراجعه کرد.
رئیس شورای مرکزی حزب موتلفه اسلامی گفت: من نامزد حزب موتلفه برای انتخابات ریاست جمهوری هستم. مصطفی میرسلیم در جمع خبرنگاران در محل ستاد انتخابات کشور افزود: تا آخر انتخابات در صحنه حضور دارم و اطلاعی ندارم بادامچیان برای انتخابات ثبت نام می کند یا خیر. وی درپایان درباره جمنا نیز گفت: جمنا را به لحاظ اخلاقی قبول دارم نه به لحاظ سازوکار.
استقبال شهروندان عادی از رئیس جمهور شدن و حاشیه های جذاب
در نخستین ساعات نام نویسی از داوطلبان انتخابات ریاست جمهوری بیش از ۲۵ نفر از جمله یک زن جهت ثبت نام به ستاد انتخابات کشور مراجعه کردند.
در بین همه آنهایی که در نخستین ساعات ثبت نام برای رئیس جمهور شدن به وزارت کشور مراجعه کردند، فردی سالمند با تن پوشی منقش به پرچم ایران و همچنین نوشته ای با مضمون نوکر ملت ایران، قرآن در دست بیش از دیگران جلب توجه می کرد.
در نخستین ساعت ثبت نام انتخابات ریاست جمهوری دوازدهم یک زن نیز جهت ثبت نام در ستاد انتخابات حضور پیدا کرد.
از جمله نکات جالب دیگر در ساعت اول ثبت نام های دیروز حضور فردی بود که حتی کفش نیز به پا نداشت و با دمپایی برای ثبت نام جهت رئیس جمهور شدن به وزارت کشور مراجعه کرد و علت را بزرگ بودن پای خود بیان و درحالی که می گفت نگهبان یک کارخانه کاشی سازی است از قصدش برای شنا با ترامپ رئیس جمهور آمریکا در اقیانوس هند برای خبرنگاران حاضر سخن می گفت.
حدود ساعت 10صبح مصطفی میرسلیم کاندیدای حزب موتلفه اسلامی به همراه جمعی از هواداران خود در ستاد انتخابات کشور حضور پیدا کرد که می توان او را نخستین گزینه احتمالی شناخته شده برای ثبت نام در انتخابات ریاست جمهوری دوازدهم به حساب آورد.
از حواشی دیگر ثبت نام کاندیداها در نخستین روز، حضور افرادی با کراوات برای کاندیداتوری در انتخابات ریاست جمهوری بود. در عین حال قاسم شعله روی نیز که سابقه نمایندگی دوره سوم و چهارم مجلس شورای اسلامی را در کارنامه دارد و پس از حوادث سال 88نیز به سه سال زندان محکوم شده بود برای انتخابات ریاست جمهوری دوازدهم ثبت نام کرد.
حضور شعله سعدی در ستاد انتخابات با حواشی همراه بود و در ابتدا از ورود او به سالن وزارت کشور ممانعت می شد. در عین حال میکروفن ها در سالن نشست خبری برای سخنرانی اش باز نشد که البته او در جمع خبرنگاران به ارائه سخنانی پرداخت و گفت که با شعار نجات ایران به صحنه انتخابات آمده و وابستگی به هیچ حزب و گروهی ندارد.
خبرنگاری نیز در خصوص حضور او با کراوات برای ثبت نام در انتخابات ریاست جمهوری پرسید و او گفت که در هیچ جای قانون گفته نشده که نباید کراوات پوشید یا رئیس جمهور نباید کراوات داشته باشد.
یک کارشناس ارشد تربیت بدنی فاقد شغل نیز در انتخابات ریاست جمهوری ثبت نام و هدف خود را حل مشکل بیکاری و تورم اعلام کرد و گفت که در صورت انتخاب به مردم 300 هزار تومان یارانه خواهد داد.
از حواشی جالب دیگر روز اول ثبت نام ها حضور «حسن وحسین» دوقلوهایی بودند که قصد کاندیداتوری در انتخابات ریاست جمهوری را داشتند.
فرد معلمی نیز برای کاندیداتوری در ستاد انتخابات کشور حضور یافت و گفت که در صورت تأیید صلاحیت با شعار آموزش ملی، اقتدار ملی و اخلاق ملی در تبلیغات انتخاباتی حضور پیدا می کند.
از طرفی خانمی متولد ١٣٦١ مراحل ثبت نام خود را تکمیل کرد و گفت که در انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا نیز نام نویسی کرده است. او گفت: آنقدر می آیم و ثبت نام می کنم تا یاد بگیرند خانم ها هم باید وارد عرصه انتخابات شوند.