یك مشكل را میتوان وظیفه و ماموریتی نامید كه باید به شیوهای موثر برای نیل به اهداف مرتبط حل شود. حل یك مشكل، به موثرترین روش ممكن، نیاز به یك سری مهارتهای خاص و یك برنامه كاری مشخص دارد. هر مشكلی به نوبه خود منحصر به فرد است اما در صورت پیروی از یك برنامه كاری واضح و روشن، راههای مبتكرانه مختلفی را برای كشف بهترین راهحل به آسانی میتوان یافت. شما چگونه با یك مشكل برخورد میكنید؟
در زیر مراحل انجام این كار معرفی شده است:
1- تجزیه و تحلیل
ماهیت مشكل را درك كنید. كار را با جمعآوری اطلاعات و دادهها درباره آن شروع كنید. پس از تجزیه و تحلیل هر جزء كوچك از اطلاعات، نكات اصلی و سوالات مطرح شده پیرامون آن را به طور خلاصه بنویسید و با تعیین اهداف به تدوین استراتژیها بپردازید.
2- تدوین و فرمولنویسی
با درك و تعریف واضح مشكل، اهداف مشخص میشوند. حالا دیگر زمان ارائه همه راهحلهای ممكن، صرف نظر از مطابقت آنها با اهداف یا منابع موجود، فرارسیده است. اینجا یك فكر بكر و اندیشه همراه با آن اهمیت بسیار زیادی مییابد. باید افراد را به حضور در فضای تفكر نوآورانه و خلاق تشویق كرد. اشاره به مشكلات گذشته و تكنیكهای مورد استفاده نیز باید لحاظ شود.
3- راهحل
حالا كه همه راهحلهای ممكن روی میز وجود دارد، یك نفر باید قبل از درك بهترین راهحل موجود، با رویكردی كاربردی به یك ایده كوتاه و مختصر درباره منابع در دسترس (زمان، بودجه، نیروی انسانی) و اهداف (هدف پروژه، هدف تیم، هدف سازمان) دست پیدا كند. اجماع جمعی در تصمیمگیری نقش مهمی را دارد كه البته این موضوع نیز در روند اجرای پروژه كمك خواهد كرد.
استدلال و نقطه مقابل آن از اهمیتی برابر در زمینه بررسی یك گزینه از دیدگاهی متفاوت برخوردار هستند و در نهایت بهترین راهحل موجود باید با توجه به فواید، مضرات و ویژگیهای جالب همه راهحلها انتخاب شود. پس از این مرحله، زمان تدوین برنامه كاری و در ادامه اجرای راهحل فرامیرسد. مشكلات بزرگتر برای پردازش سریع و نظارت باید به بخشهای كوچك تقسیم شوند.
4- انعطافپذیری
همه راهحلها و استراتژیها در فضایی راحت تدوین میشوند اما در طول فرآیند اجرا، در موارد ضروری و خطاهای پیشبینی نشده، ممكن است ما مجبور به اصلاح استراتژیها شویم. همه افراد باید با انعطافپذیری خاص خود از آمادگی كافی برای مواجهه با هر چالش و طرح یك راهحل منطقی فوری با هدف پیشرفت سریع در كار برخوردار باشند. لزوم نظارت روی اجرای پروژه و آزمایش نقشههای كوچك برای تشخیص هر گونه مشكل مفهومی در مراحل اولیه حیاتی است. بازخورد مداوم نیز میتواند به روند حل موفقیتآمیز یك مشكل كمك كند.
با توجه به آمار و ارقام موجود میتوان دریافت كه صرف وقت بیشتر برای تجزیه و تحلیل یك مشكل، احتمال ارائه بهترین راهحل و اجرای موفقیت آمیز آن را افزایش میدهد. تلاش برای حل یك مشكل در مدت زمانی بسیار كم یا با اتخاذ رویكردی در مجموع خود محور، منجر به كسب یك نتیجه ناموفق میشود. هیچ راه میانبری به سوی موفقیت وجود ندارد. مواجهه با حجم بیشتری از مشكلات، موجب بالا رفتن تجربه شما و اتخاذ رویكردی بهتر حین تداوم روند ارتقای مهارتهای حل مشكل در خود خواهد شد.