آشپزی، شیرینی پزی، قصابی، پاک کردن مرغ و... از جمله آموزش هایی است که در کلاس های آشپزی به افراد آموخته می شود. بخشی با بیان این جملات ادامه می دهد: سال 88 این دوره ها را آغاز کردم و طی سه سال این دوره ها را گذراندم. برای این دوره ها حدود 13میلیون تومان هزینه کرده ام و الان مبلغ پرداختی برای گذراندن این دوره ها و رسیدن به درجه سرآشپزی تا 20میلیون تومان هزینه دارد.
وی در مورد دستمزد یک سرآشپز می گوید: به نظر من چنین فردی می تواند روی حقوقی با پایه 3میلیون تومان حساب کند. وی اضافه می کند که این دستمزد مثلا در هتلی مانند استقلال تا 7میلیون تومان است.
بخشی در مورد میزان ساعاتی که یک سرآشپز در محل کارش صرف می کند به «فرصت امروز» می گوید: به طور معمول روزی 6ساعت زمان کاری یک سرآشپز است که معمولا از ساعات پایانی روز آغاز می شود چون فرهنگ ایرانی به نوعی است که بیشتر برای وعده شام به رستوران می روند تا وعده ناهار. بنابراین سرآشپزهای ماهر معمولا برای پخت شام استخدام می شوند.
تا غذا هست، کار هم هست
این سرآشپز در مورد وجود زمینه های کاری برای افرادی که چنین مهارت هایی دارند، می گوید: از آنجایی که مواد غذایی در هر شرایطی از جمله ارزانی یا گرانی و... نیازی اصلی و حیاتی محسوب می شود، بنابراین همیشه برای چنین افرادی کار وجود دارد.
مثلا رستوران ها، هتل ها، کافه ها، کیترینگ ها و... زمینه های کاری این افراد به شمار می روند. ضمن اینکه چنین فردی می تواند کسب وکار شخصی خود را داشته باشد و دایر کردن هر کدام از موارد یادشده محلی برای درآمدزایی ایجاد کند. راه اندازی آموزشگاه آشپزی نیز از دیگر کسب وکارهایی است که این افراد می توانند انجام دهند.
وی در ادامه و در مورد اینکه چنین افرادی می توانند در حوزه های صنعتی مواد غذایی هم شاغل شوند یا نه می گوید: بیشترین آموزشی که ما می بینیم مربوط به علم پخت است و جنبه صنعتی ندارد، بنابراین حوزه های صنعتی مواد غذایی به چنین تخصصی نیاز ندارند.
هزینه های راه اندازی آموزشگاه آشپزی
مریم بخشی که خودش از سال گذشته آموزشگاه آشپزی دایر کرده است در مورد هزینه های راه اندازی چنین کسب وکاری به «فرصت امروز» می گوید: تهیه مکان نخستین گام است و کمترین متراژی که مکان چنین آموزشگاهی باید داشته باشد 80متر است. همچنین تهیه وسایل و تجهیزات مورد نیاز گام بعدی است که هزینه ای چندصد میلیونی نیاز دارد چون باید همه ملزومات یک آموزشگاه را تهیه کنید.
خرید چندین فر، چندین گاز، ظروف پذیرایی، تهیه مواد اولیه و... از جمله هزینه های اولیه برای راه اندازی یک آموزشگاه است و من خودم برای خرید این ملزومات تا 200میلیون تومان هزینه کرده ام. هر چند هزینه مکان هم باید جداگانه محاسبه شود. وی رونق آموزشگاهش را خوب توصیف کرده و چنین کسب وکاری را دارای آینده خوبی می داند: مردم علاقه زیادی به آشپزی و یادگیری فنون این مهارت نشان می دهند.
به ویژه آشنایی با غذای دیگر ملت ها این کنجکاوی را بیشتر کرده و افرادی که برای آموزش به ما مراجعه می کنند در کنار غذاهای سنتی ایرانی که همچنان از محبوب ترین ها به شمار می روند، معمولا شیوه های پخت غذاهایی را که حتی تلفظ اسم شان هم بسیار سخت است، از ما می خواهند. این مسائل نشان می دهد که این حوزه جذابیت بالایی دارد و طرفدارانش هر روز بیشتر می شوند.
وی در پاسخ به این پرسش که یک سرآشپز به طور معمول شیوه پخت چند نوع غذا را می داند، می گوید: واقعا تاکنون حساب نکرده ام ولی فکر می کنم شیوه پخت بیش از 150نوع غذای ایرانی و بین المللی را می دانم.
وی همچنین پخت هیچ غذایی را تخصص هیچ جنس خاصی نمی داند و داشتن مهارت را بیشتر به قدرت ریسک پذیری افراد مربوط دانسته و می گوید: مثلا شاید پخت کباب تخصصی مردانه به شمار می رود، اما به واقع اینچنین نیست و زنان بسیار ماهری در پخت این غذای محبوب ایرانی داریم.
این مدرس آشپزی صدا و سیما در مورد اشتغال زایی آموزشگاهش نیز می گوید: پنج نفر نیروی ثابت و همچنین مربیانی به صورت درصدی و به صورت ثابت با ما همکاری می کنند.
وی در مورد دستمزد این مربیان نیز اضافه می کند: اگر این مربیان به طور ثابت با ما همکاری داشته باشند تا ماهی 700هزار تومان حقوق می گیرند، اما مربیانی که به صورت درصدی و تک جلسه ای با ما همکاری می کنند معمولا تنها یک دستور پخت در جلسه ای سه ساعته به دانشجویان آموزش می دهند تا یک میلیون تومان دستمزد دریافت می کنند.