پس از فوت شخص اموال وی بین وراث تقسیم می شود، ترتیب این تقسیم برای وراث به صورت همسر، پدر و مادر و سپس فرزندان خواهد بود، یعنی اگر پدری فوت کند و همسر او در قید حیات باشد یک هشتم اموال غیرمنقول به او و سپس سهم ارث پدر و مادر در صورت حیات و پس از آن سهم فرزندان داده خواهد شد. درباره نحوه تقسیم ارث از زبان وکیل ارث بخوانید.
دو امر سبب و نسب موجب ارث است:
به طور کلی خویشان به سه طبقه تقسیم می شوند و نزدیکان سببی و نسبی با توجه به این طبقات از یکدیگر ارث می برند، نزدیکان نسبی رابطه ی خونی با متوفی دارند که با توجه به نسبتشان با متوفی در سه طبقه جای می گیرند. تا زمان وجود وارثی از طبقه ی بالا به طبقه ی پایین ارثی نخواهد رسید.
در هر طبقه، درجاتی وجود دارد که اگر وارث درجه 1 وجود داشته باشد افراد درجه 2 ارثی از فرد متوفی نخواهند برد.
در طبقه اول:
در طبقه دوم:
در طبقه سوم:
بیشتر بخوانید: هر آنچه باید در رابطه با وکیل کلاهبرداری بدانید.
ارث زن از شوهر (سهم الارث زوجه)
اگر متوفی صاحب فرزند باشد، یک هشتم و اگر فرزندی نداشته باشد، یک چهارم از ارث متوفی به همسر او می رسد.
ارث شوهر از زن (سهم الارث زوج)
اگر متوفی صاحب فرزند باشد، یک چهارم و اگر فرزندی نداشته باشد، نصف ارث به شوهر می رسد.
ارث اولاد از پدر
برای این مورد چند حالت گوناگون وجود دارد:
در صورتی که متوفی هم فرزند و هم نوه داشته باشد، هیچ یک از نوادگان ارثی نمی برند، در واقع حتی اگر یکی از فرزندان متوفی زنده باشد و دیگران همه قبل از متوفی از دنیا رفته باشند، نوادگان برجای مانده از انها هیچ ارثی نخواهند برد.
در صورتی که متوفی خویشاوند دیگری به جز همسر خود نداشته باشد، یک چهارم اموال به همسرش به ارث رسیده و مابقی اموالِ وی به نفع دولت ضبط خواهد شد.
در صورتی که تعداد همسران یک مرد متوفی بیش از یکی باشد، یک چهارم اموال به میزان مساوی بین تمام زن ها تقسیم شده و مابقی آن توسط دولت ضبط می گردد.
وکیل ارث یا انحصار وراثت شخصی است که مراحل انحصار وراثت برای صدور گواهی را با آگاهی کامل به قانون امور حسبی، انجام می دهد. این شخص باید تمام مسائل و جزئیات این کار را بداند و کوتاه ترین راه برای دریافت گواهی انحصار وراثت را طی کند.