شیوع بیماری آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان در استان مازندران که یکی از قطبهای اصلی تولید مرغ در کشور است، تأثیر نامطلوبی بر بازار مصرف این ماده پروتئینی پر مصرف گذاشته است. ترس و واهمه مردم از مصرف گوشت مرغ با انتشار اخبار شیوع آنفلوآنزا در غرب مازندران، تقاضای مرغ تولیدی این استان را در کشور کاهش داد و از سوی دیگر منجر به کاهش قیمتها نیز شد. این در حالی بود که مرغداران کشور تا پیش از این اتفاق، خواستار تعیین قیمت منطقی مرغ از سوی وزارت جهاد کشاورزی بودند و از قیمتهای بازار اظهار نارضایتی میکردند.
به هر روی شرایط و وضعیت کنونی بازار مرغ با وجود بیماری آنفلوآنزا و واسطههایی که از این برکه گلآلود ماهی که نه، مرغ میگیرند، مطلوب نیست. هم مرغداران از قیمتها ناراضی هستند و هم مردم مصرف مرغ را کم کردهاند و از خوردن مرغ واهمه دارند. البته روزنامه «فرصت امروز» چندی پیش گزارشی بر همین اساس منتشر کرد. امروز میخواهیم درباره زوایای دیگری از این بیماری با شما صحبت کنیم.
تأثیر منفی آنفلوآنزا بر صنعت مرغداری
رحمان یزدانمهر، مرغدار پیشکسوت مازندرانی و عضو هیأت رییسه تعاونی مرغداران ساری، به «فرصت امروز» میگوید: وضعیت مرغداران مازندران بسیار خراب است. بیماری شایع شده در استان گرچه به مرغداریهای صنعتی سرایت نکرده و تنها در بخش سنتی و مرغهای خانگی بوده اما تأثیرهای منفی خود را بر صنعت مرغداری گذاشته است. وی تأکید میکند: همه مرغداریها از نظر اقتصادی و مالی بههم ریختهاند و ضررهای هنگفتی متحمل شدهاند. با اینکه سازمان جهاد کشاورزی و دامپزشکی با کمک اتحادیه مرغداران، در پیشگیری و کنترل بیماری، همکاریهای زیادی با مرغداران کردهاند اما کسی نتوانست جلوی ضرر و زیان مالی مرغداران را بگیرد.
بازار مرغ داغ است
یزدانمهر، بازار دلالان مرغ در هفتههای اخیر را داغ توصیف و اظهار میکند: در این میان واسطهها تا میتوانستند سوءاستفاده کردند و به مرغداران رحم نکردند. تولیدکنندگان مرغ گوشتی مازندران ضررهای سنگینی متحمل شدهاند و دولت نیز جبران خسارت نمیکند. بیشتر مرغداران به سیستمهای بانکی کشور بدهکارند و دولت باید دستکم در این زمینه به کمک مرغداران بیاید. این مرغدار پیشکسوت، برای مساعدت و کمک به مرغداران مازندران، پیشنهاد میکند: دولت باید در این زمینه تمهیداتی بیندیشد و دستکم بدهی مرغداران به بانکها را استمهال کند. در غیراین صورت مرغداران نمیتوانند از بحران به وجود آمده بیرون بیایند و وضعیت را سروسامان دهند.
کاهش قیمت 800 تومانی مرغ
عضو هیأت رییسه تعاونی مرغداران ساری، قیمت مرغ زنده از مرغداریهای مازندران را با کاهش زیاد اعلام و اظهار میکند: قیمت مرغ زنده تا پیش از این اتفاق، کیلویی 4100 تا 4300 تومان بود اما اکنون به 3400 تا 3500 تومان رسیده است و در این میان بازهم دلالان سود میبرند. درحالیکه مرغداران مازندران با شروع فصل تابستان برای مصرف بالا که با ورود توریست به این استان همراه است، جوجهریزی بیشتری کرده بودند و برنامهریزی تولید انجام داده بودند. یزدانمهر میافزاید: با این شرایط، مرغداران مازندران بهویژه غرب مازندران خسارتهای سنگینی متحمل شدهاند. گویا سال 94 سال مرغداران نیست. البته تاکنون سازمان جهاد کشاورزی و دامپزشکی استان و مسئولان استانداری مازندران برای خروج مرغداران از بحران به وجود آمده، همکاری و مساعدتهای زیادی کردهاند.
آلودگی مرغ صنعتی را تکذیب میکنیم
کانون بیماری آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان که در مازندران شیوع یافته در یکی از روستاهای بابل بوده و بیشتر مرغ و ماکیان سنتی را درگیر کرده است. با اینکه مرغداران و مسئولان اعلام کردهاند این بیماری در مرغداریهای صنعتی مازندران شیوع نیافته اما شنیدهها حاکی است یکی دو مرغداری درگیر شدهاند که با کمک سازمان دامپزشکی امحا و کنترل شد. دلاور حیدرپور، رییس سازمان جهاد کشاورزی مازندران در گفتوگو با «فرصت امروز»، البته این خبر را تکذیب کرده و میگوید: مرغداریهای صنعتی استان اصلاً درگیر این بیماری نشدند و تمامی مرغهای تولید شده مازندران سالم و بهداشتی هستند. ما به مردم اطمینان میدهیم که برای مصرف مرغهای صنعتی هیچ نگرانی نداشته باشند. وی میافزاید: تنها نگرانی ما از مرغهای سنتی است که مردم در صورت خرید باید موارد و توصیههای بهداشتی را کاملاً رعایت کنند و هیچ تماس پوستی با گوشت یا خون مرغ (سنتی) نداشته باشند. برای طبخ هم تا 70 درجه حرارت هیچ مشکلی برای مصرفکننده ایجاد نمیکند. البته کانون بیماری توسط سازمان دامپزشکی کاملاً پاکسازی شده است.
وضعیت عادی است
رییس سازمان جهاد کشاورزی استان مازندران، وضعیت مرغداریهای استان را رو به بهبود و عادی اعلام و اظهار میکند: با تمهیدات و پیگیریهایی که با کمک استانداری انجام شده، تمامی مرغهای تولید شده در استان کشتار و با مجوز سازمان دامپزشکی به استانهای تهران و سمنان فرستاده میشوند. خوشبختانه وضعیت عادی حاکم شده و قیمتها نیز به روال قبل برگشته است. حیدرپور با اشاره به قیمت مرغ، میگوید: شرکت پشتیبانی امور دام مرغهای با وزن (لاشه) 1100 تا 1800 گرم را کیلوگرمی 6500 تا 6800 تومان خریداری میکند. مرغ زنده با وزن 2تا 200/2 کیلوگرم هم از مرغداریها 4000 تا 4150 خریداری میشود. همچنین قیمت مرغ با وزن بالا نیز از در مرغداریها هر کیلوگرم (زنده) 3800 تا 3900 است و در کشتارگاهها 5700 تا 5800 تومان است.