رشد جمعیت مسلمانان در سطح جهان باعث شکل گرفتن بازار مواد غذایی خاصی شده است که به غذای حلال در سطح جهان شناخته می شود، از آنجایی که غذای حلال به عنوان یکی از بخش های مهم بازار جهانی مواد غذایی در سطح جهان رشد قابل توجهی داشته و انتظار می رود که این رشد در سال های آتی نیز ادامه یابد، در این گزارش به جایگاه مواد غذایی حلال در سطح جهان پرداخته و موقعیت آن را به لحاظ جغرافیایی و درآمدی بررسی خواهیم کرد.
با توجه به رشد سریعی که در جمعیت جهان اسلام اتفاق می افتد، همچنین توسعه اقتصادی و افزایش درآمد قابل تصرف این جمعیت، بازار جهانی غذای حلال رشد قابل توجهی در صنعت غذایی جهان پیدا کرده است به طوری که هم اکنون بخش مهمی از صنعت غذایی جهان را غذای حلال تشکیل می دهد.
از طرفی با توجه به رشد روزافزون جمعیت مسلمان در سطح جهان، بازار جهانی غذا و نوشیدنی حلال نیز دارای رشد قابل توجهی بوده و در حال حاضر به ارزش 1.4تریلیون دلار تخمین زده شده است. با این وصف، مسلمانان جهان به عنوان یکی از بزرگ ترین گروه های مصرف کننده نوع خاصی از مواد غذایی، سهم قابل توجهی در این بازار پیدا کرده اند.
سهم 20 درصدی غذای حلال در صنعت جهانی مواد غذایی
با توجه به گرایشی که در سطح جهان از سوی مسلمانان به سوی مصرف غذای حلال دیده می شود، محققان اقتصادی معتقدند که سهم این نوع غذا در کل صنعت غذایی جهان، به سرعت در حال رشد بوده و از طرفی در حال حاضر نیز غذای حلال 16درصد از کل بازار جهانی صنعت غذایی را از آن خود کرده است و این درحالی است که محققان اقتصادی معتقدند با توجه به رشد سریعی که این بازار دارد، انتظار می رود در سال های آینده نیز سهم غذای حلال از صنعت جهانی غذا تا سقف 20درصد نیز افزایش یابد.
پراکندگی جغرافیایی غذای حلال
دین اسلام دینی است که در تمام نقاط جهان پیروان خود را دارد، بنابراین بازار مواد غذایی حلال نیز تقریبا در تمام مناطق جهان رشد پیدا کرده است و مصرف کنندگان مواد غذایی و نوشیدنی های حلال تقریبا در بسیاری از کشورهای جهان زندگی می کنند و در این میان، میزان جمعیت این گروه در بعضی مناطق جهانی بیشتر و در برخی مناطق کمتر است.
طبق آمار ارائه شد از سوی محققان اقتصادی، آسیا، آفریقا و اروپا بیشترین سهم را در بازار جهانی غذای حلال به خود اختصاص داده اند، به طوری که 63درصد از این بازار از آن آسیا، 24درصد از آن آفریقا و 10درصد از آن اروپا محسوب می شود.
بازار مصرف گوشت حلال در سال های اخیر
از جمله غذاهای مهمی که مسمانان ترجیح می دهند آن را به صورت حلال مصرف کنند، گوشت حلال است که مطابق شرع اسلام ذبح شده باشد. این گرایش به حدی است که در کشورهای اروپایی و آمریکایی نیز مسلمانان به مصرف گوشت حلال گرایش زیادی نشان داده اند، به طوری که طبق آمار موجود، 75درصد از مسلمانان ساکن ایالات متحده آمریکا و 84درصد از مسلمانان ساکن فرانسه همیشه گوشت حلال مصرف می کنند.
از طرفی تمایل مسلمانان به مصرف گوشت حلال، باعث رونق گرفتن بازار گوشت تازه در این کشورها شده است، به طوری که در فاصله سال های 2009 تا 2014، رشد مصرف گوشت تازه در برخی کشورهای مسلمان نشین به این صورت گزارش شده است: امارات متحده عربی: 33درصد؛ مصرف: 28درصد و مراکش: 19درصد رشد را در بازار گوشت تازه داشته اند. آسیاپاسیفیک، اندونزی، پاکستان و مالزی نیز رشد قابل توجهی در بازار گوشت تازه در این سال ها داشته اند و فروش گوشت در بازار این کشورها تا 54.2درصد رسیده بود.
خدمات غذایی حلال در کشورهای دارای اقلیت مسلمان
در کشورهایی که تا 10درصد از جمعیت محلی آنها را مسلمانان تشکیل دهند، یک اقلیت مهم محسوب می شوند، به عنوان مثال آلمان، فرانسه و انگلستان از جمله کشورهایی هستند که یکی از اقلیت های مهم مذهبی آنان را مسلمانان تشکیل می دهند. خدمات و سرویس هایی که در این کشورها به مسلمانان در زمینه صنایع غذایی ارائه می شود جالب توجه است.رستوران هایی که منوی غذای حلال دارند، ذبح گوشت حلال و... از جمله این خدمات محسوب می شوند.
به عنوان مثال، آلمان با تدارک دادن خدمات مخصوص مسلمانان، ارزش خرده فروشی خود را در غذای حلال تا سال 2014 به ارزشی برابر با 2.3میلیارد یورو رسانده بود که این مبلغ نشان دهنده رشدی است که خدمات رستوران های این کشور در رابطه با سرو غذای حلال دارند. کشور انگلستان نیز به عنوان یکی از رهبران عمده غذای حلال و ارائه فست فود حلال در بین کشورهای اروپایی محسوب می شود که ارزش فروش آن در این بازار در سال 2014 تا 3.7میلیارد یورو برآورد شده است.