فروش مرورگر کروم بیشتر از اینکه شبیه یک خبر جدی باشد، به شوخی شباهت دارد. با این حال به گزارش رویترز، این مسئله نه تنها شوخی نیست، بلکه پای خریدارهای سفت و سختی هم در میان است. حالا ماجرا از چه قرار است؟ ریشه اصلی مسئله به قانون ضد انحصار در ایالات متحده برمی گردد؛ جایی که دادگاه شرکت آلفابت را به نقض اصول رقابت آزاد و تلاش برای ایجاد انحصار متهم کرده است. اگرچه مدیران ارشد آلفابت این ادعا را رد می کنند، اما نگاهی گذرا به وضعیت گوگل در دنیای موتورهای جستجو تصویر دیگری را نشان می دهد.
بنابر گزارش واشینگتن پست، گوگل با ایجاد اکوسیستمی یکپارچه از خدمات دیجیتال، از مرورگر گرفته تا خدمات ایمیل و تبلیغات آنلاین، یکی از غول های تجارت آنلاین محسوب می شود. با این حال دادگاه واشینگتن گوگل را به ایجاد انحصار عمدی و مانع تراشی در برابر فعالیت رقبا در حوزه تبلیغات آنلاین کرده است. همین مسئله حسابی مدیران آلفابت را به چالش انداخته است و ممکن است به قیمت فروش اجباری کروم تمام شود.
صرف نظر از مشکلات حقوقی آلفابت در دادگاه، هدف ما بررسی تاثیر فروش احتمالی مرورگر کروم بر دنیای فناوری است. بی شک در چنین معامله ای نه تنها پای میلیاردها دلار پول وسط است، بلکه اثرات آن بر دنیای تجارت دیجیتال انکار ناپذیر خواهد بود.
چرا فروش کروم مهم است؟
تجربه اغلب کاربران از دنیای آنلاین با کروم و موتور جستجوی گوگل گره خورده است. چرا که کروم انتخاب اصلی اغلب کاربران محسوب شده و گوگل موتور جستجوی پیش فرض آن است. به همین خاطر گوگل با دو سوم ترافیک مربوط به موتورهای جستجو انحصار انکارناپذیری در این حوزه دارد. در چنین شرایطی فروش کروم به معنای فرصتی طلایی برای رقبای گوگل به منظور صاحب شدن این سهم گسترده از بازار است. با این حساب تب داغ خرید کروم خیلی هم غیرمنطقی نیست!
از آنجایی که کروم میلیاردها کاربر دارد، خرید آن به هر شرکتی امکان تبلیغ بی دردسر محصولات مختلف اش را می دهد. فرض کنید یاهو در نهایت موفق به خرید کروم شود. در این شرایط نه تنها امکان معرفی موتور جستجوی خودش را خواهد داشت، بلکه بازاری بکر برای معرفی سرویس ایمیل و فضای ابری خودش هم پیدا می کند.
قیمت احتمالی و خریداران کروم
حالا که احتمال فروش کروم هر روز پررنگ تر می شود، صحبت درباره قیمت آن چندان بی راه نیست. نکته کلیدی اینکه نتیجه دادگاه احتمالا در کوتاه مدت اعلام نخواهد شد. با این حال بر اساس گزارش وال استریت ژورنال، با توجه به نگرانی های عمیق در میان مدیران ارشد آلفابت احتمالا اوضاع دادگاه چندان به سود گوگل پیش نخواهد رفت.
با داغ شدن تب فروش کروم بازار حدس و گمان درباره قیمت آن هم حسابی رونق گرفته است. در حالی هرکسی قیمت متفاوتی در این رابطه مطرح می کند، مدیرعامل شرکت داک داک گو (Duck Duck Go) ارزش کروم را حدود 50 میلیارد دلار برآورد کرده است. مسئله ای که می تواند رقابت بر سر خرید کروم را حسابی پیچیده کند.
مهم ترین خریدار کروم اوپن ای آی (OpenAI) است. بلند پروازی های این شرکت نه تنها به دنیای هوش مصنوعی محدود نیست، بلکه وارد فاز تازه ای از توسعه موتور جستجو بر پایه هوش مصنوعی شده است. نتیجه اینکه خرید کروم برای پروژه اوپن ای آی گزینه ای وسوه برانگیز است. وقتی توان مالی بالای این شرکت را هم به ماجرا اضافه کنیم، آن وقت احتمال انجام این معامله دوچندان خواهد شد.
در سوی دیگر میدان، یاهو با کلی امید و آرزو ایستاده است. نزدیک به دو دهه از اشتباه تاریخی یاهو در زمینه خرید گوگل می گذرد. اگرچه حالا پای چنین معامله بزرگی در میان نیست، اما خرید کروم هم می تواند کمی اوضاع یاهو را بهبود بخشد. یاهو در طول سال های اخیر بر روی طراحی مرورگر اختصاصی خودش متمرکز شده، اما خرید گوگل آن قدر جذاب هست که مدیران یاهو را دست به جیب کرده و پروژه طراحی مرورگر اختصاصی را وارد فاز تازه ای کند.
تاثیرات فروش کروم بر صنعت فناوری
سوالی که این روزها ذهن علاقه مندان به دنیای تکنولوژی را درگیر کرده، تبعات فروش کروم است. شاید واضح ترین اثر این فروش تغییر موازنه در عرصه موتورهای جستجو باشد. چرا که سلطه بی چون و چرای گوگل تا حد زیادی به لطف کروم پدیدار شده بود. با این حساب از دادن کروم می تواند اولین حلقه از شکست های سریالی گوگل باشد.
اگر اوپن ای آی یا هر شرکت توسعه دهنده هوش مصنوعی در چنین شرایطی کروم را بخرد، احتمالا تجربه گشت و گذار کاربران پیوند هرچه نزدیکتری با هوش مصنوعی برقرار خواهد کرد. این فناوری در طول ند سال اخیر تقریبا همه ابعاد زندگی بشر را تغییر داده و حالا نوبت به موتورهای جستجو رسیده است.
صرف نظر از تغییرات کلی دنیای فناوری، فروش کروم برای گوگل به معنای یک خطر جدی است. در هر صورت با فروش کروم سرنوشت بسیاری از سرویس های این برند به خطر می افتد. بسیاری از کاربران در صورت تغییر تنظیمات پیش فرض کروم با مالک جدید دیگر تمایلی برای ادامه استفاده از سرویس جیمیل، درایو (فضای ابری گوگل) و ده ها سرویس دیگر گوگل نخواهند داشت. با این حساب شکست در دادگاه واشینگتن می تواند به معنای پایان دوران طلایی گوگل باشد.
بازتعریف عرصه فناوری
شرکت آلفابت حتی اگر مجبور به فروش کروم نشود، احتمالا باید به قوانین مربوط به رقابت منصفانه تن دهد. این امر به معنای پایان یکه تازی گوگل در بازار دیجیتال است. از ای منظر پرونده آلفابت امیدهای زیادی در رابطه با تقویت رقابت و نوآوری در حوزه مرورگرها و همچنین دنیای موتورهای جستجو را به همراه داشته است. شاید زمان آن رسیده گوگل بخشی از سهم بازار عمده اش را با رقبای تازه نفس شریک شود!