برای رسیدن قطار توسعه خراسان شمالی به استانهای دیگر، احصای ظرفیتهای استان و سپس ریلگذاری متناسب با آن لازم است و خراسان شمالی سرزمین ظرفیتهاست؛ ظرفیتهایی که با استفاده از آنها میتوان شاخصهای توسعه آن را از قعر جدول به صدر آن رساند. وضعیت جغرافیایی و سیاسی آن بهگونهای است که سالانه بیش از 6 میلیون مسافر از آن عبور میکنند و از سویی سکونت 48 درصد از جمعیت آن در روستاها فرصتی است که در دیگر استانها دیده نمیشود و باید مغتنم شمرده شود.
در سند توسعه خراسان شمالی از کشاورزی بهعنوان مهمترین محور توسعه اقتصادی و اشتغالزایی و سپس از گردشگری و صنعت بهعنوان دو محور دیگر نام برده شده است. مساحت اراضی کشاورزی و باغی در خراسان شمالی ۳۴۴ هزار هکتار است و در این سطح، ۷۶ نوع محصول زراعی و باغی تولید میشود. همچنین نیمی از جمعیت ۹۱۱هزار نفری این استان به کشاورزی و مشاغل وابسته به آن اشتغال دارند.
قابلیتهای صادراتی بخش کشاورزی
رییس سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی با اشاره به تولید انواع محصولات باغی و زراعی که ظرفیت ویژهای در این بخش فراهم آورده است، میگوید: افزون بر ۱۸ درصد کل صادرات سالانه این استان مربوط به انواع محصولات کشاورزی است و از ابتدای سال جاری تاکنون نیز افزون بر ۳۶ میلیون دلار انواع محصولات کشاورزی از خراسان شمالی به کشورهای خارجی صادر شده است. محصولات کشاورزی صادراتی در سال جاری شامل سیب، انگور، پیاز، سیبزمینی، غلات و محصولات فرآوری شده و خشکبار بود که به کشورهای افغانستان، هندوستان، پاکستان و ترکمنستان صادرشده است.
کمبود کارخانههای فرآوردههای لبنی
وی با اشاره به اینکه خراسان شمالی یکی از قطبهای تولید گوشت قرمز و شیر است، عنوان میکند: متوسط میزان تولید سالانه شیر در خراسان شمالی بیش از ۲۰۰ هزار تن است اما حدود ۵۰ درصد از شیر تولیدی به استانهای همجوار صادر میشود و یکی از علل صدور این حجم از شیر تولیدی به دیگر استانها، کمبود کارخانههای فرآوردههای لبنی است.
اگر زیرمجموعهها راهاندازی شود
رییس سازمان صنعت، معدن وتجارت خراسان شمالی نیز با بیان اینکه محصولات پتروشیمی 62 درصد صادرات استان را به خود اختصاص داده است، بیان میکند: تولیدات پتروشیمی خراسان به کشورهایی همچون افغانستان، عراق، ترکیه و هند صادر میشود و اگر زیرمجموعههای این مجتمع راهاندازی شود این رقم افزایش دهها برابری پیدا میکند. وی در مورد صادرات دیگر بخشها نیز بیان میکند: در سال جاری 28.6 میلیون دلار کالای صادراتی از استان به وزن 104 هزارتن کالا از بخش صنعت، پتروشیمی و حوزه کشاورزی وصنایع غذایی به 20 کشور جهان صادر شده است. یحیی نیکدل میگوید: در خراسان شمالی 250 نقطه معدنی وجود دارد که از این تعداد فقط برای 180معدن و 70 واحد سنگشکن پروانه بهرهبرداری صادر شده است.
عبور میلیونها مسافر از خراسان شمالی
تنوع اقوام، تنوع فرهنگ و هنر و صنایعدستی را به دنبال دارد که ظرفیتی استثنایی برای رونق اقتصادی و فرهنگی استان فراهم کرده است. مدیر کل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری خراسان شمالی با بیان این مطلب میگوید: خراسان شمالی گنجینهای از آثار تاریخی عظیم و معروفی چون ارگ نادری شیروان، شهر باستانی بلقیس اسفراین، آتشکده اسپاخو در مانه و سملقان، قلعه تاریخی جلالالدین و کاروانسراهای مسیر جاده ابریشم را در خود دارد که همه و همه ظرفیت فوقالعادهای برای توسعه گردشگری استان خراسان شمالی را فراهم میکند.
آدینه محمد سویدانلویی بیان میکند: شرایط و امکانات موجود حوزه گردشگری استان نتوانسته است به خوبی این همه ثروت فرهنگی و طبیعی را به بالفعل تبدیل کند و در حال حاضر از نظر امکانات اقامتی و خدمات گردشگری دارای هفت هتل و متل یک تا سه ستاره، 12 میهمانپذیر و 51 واحد پذیرایی هستیم و این در حالی است که سالانه میلیونها مسافر و زائر و گردشگر طول غربی- شرقی استان را میپیمایند و از استان خارج میشوند. وی عنوان میکند: خراسان شمالی دارای 24 منطقه نمونه و روستای هدف گردشگری، 55 رشته صنایعدستی فعال و هزار و 200 اثر تاریخی شناسایی شده که 545 اثر از این تعداد ثبت ملی
شده است. وی همچنین با بیان اینکه مجموعه قابلتوجهی از هنرها و صنایعدستی خراسان شمالی ثبت میراث ملی شده و بسیاری نیز در نوبت ثبت هستند، میگوید: صنایعدستی خراسان شمالی، ثروتی بیپایان و مجموعهای از زیباییهاست.