علی صالح آبادی ضمن بیان ناگفتههای فعالیت 10 ساله خود در سازمان بورس، دلایل افت بورس را اعلام کرد. به گزارش مهر، صالحآبادی درباره ناگفتههای بازار سهام گفت: در حال حاضـر نگرانی از کاهش قیمت نفت بر بازار سایه افکنده و طبیعتا سهامداران برخی صنایع از این موضوع نگران هستند. طبیعی است در چنین شرایطی بازار سرمایه واکنش نشان میدهد. یا بهعنوان مثال، بحث رکود اقتصادی از عوامل موثـر بر افت بازار است.
اگر به تجربه چند سال اخیر بورس نگاه کنیم، بازار سرمایـه تاکنون بارها، چه بعد از بروز بحران مالی در سال 2007، چه بعد از وضع تحریمهای غرب و چه در شرایط حاضر که کشور در شرایط رکود اقتصادی به سر میبرد، با تجربه افت و خیز دستوپنجه نرم کرده ولی در یک روند بلندمدت، تعادل خود را بازیافته و توانسته است از شرایط سخت عبور کند. اعتقاد دارم بخش عمده علل افت بورس در شرایط کنونی را باید در عوامل بنیادین جستوجو کرد، کمااینکه اعتقاد دارم به محض بهبود عوامل بنیادین و انتشار اخبار مثبت در حوزههای اثرگذار بر صنایع، شاهد بهبود سریع روند بازار خواهیم بود. شرکتهای حقوقی نیز در شرایط تنگنای اعتباری ناشی از رکود اقتصادی، با محدودیتهایی برای تامین و تزریق نقدینگی به بازار مواجه هستند و باید شرایط آنها را درک کرد.
صالحآبادی در ادامه درباره رویکرد رسانهای سازمان بورس گفت: همیشه یک رویکرد فعالانه و نه منفعلانه بوده است، حتی مدیران سازمان نیز عمدتا ارتباط خوب و نزدیکی با دوستان رسانهای دارند. درخصوص منع کارگزاریها از مصاحبه، به هیچ وجه چنین موضوعی صحت ندارد و سازمان هیچگاه چنین محدودیتی ایجاد نکرده است. درخصوص سایتهای تحلیلی، توجه داشته باشید که براساس قانون اقداماتی همچون ارائه مشاوره خریدوفروش سهام، تعیین هدف قیمتی برای سهام و... مستلزم اخذ مجوز از سازمان است و این اقدام قانونگذار نیز در راستای صیانت از منافع سرمایهگذاران بوده است.
فرض کنید هر روز، یک سایت تحت عنوان سایت تحلیلی ایجاد شود و با ادعای تحلیلگری در بورس، مردم را به خرید یا فروش سهامی خاص تشویق کند. قطعا تصدیق میکنید که اگر این موضوع نظاممند نشود، نهتنها حقوق سرمایهگذاران تضییع خواهد شد، بلکه زمینه سوءاستفاده برخی افراد فرصتطلب از طریق جهتدهی به سمت خرید یا فروش سهام نیز فراهم میشود. از اینرو، سازمان بنا به وظیفه قانونی خود در تعامل با وزارت ارشاد، از سایتهایی که در زمینه ارائه تحلیل شرکتها و سایر حوزههایی که نیازمند اخذ مجوز هستند، فعالیت میکنند درخواست کرد تا نسبت به اخذ مجوز از سازمان اقدام کنند.
اما طبیعتا هیچگونه محدودیتی برای فعالیت سایتهای خبری از سوی سازمان ایجاد نشده و اینگونه سایتها، صرفا تحت ضوابط وزارت ارشاد میتوانند به فعالیت خود ادامه دهند. لازم است این نکته را هم ذکر کنم که ساماندهی پایگاههای تحلیلی، خواسته فعالان بازار سرمایه و سرمایهگذاران هم بوده و به دفعات، رسما از سازمان چنین درخواستی داشتهاند.