یکی از مهم ترین کارهایی که در شرایط اضطراری و خطرناک به ذهن بسیاری از مردم جهان خطور می کند، تماس گرفتن با آتش نشانی است. در واقع آتش نشانان در کنار نیروی های امدادی و اورژانس بیمارستان ها، نقشی حیاتی در حمایت از جوامع انسانی در هنگام بروز فاجعه دارند.
آتش سوزی ساختما ن ها، شهرها، جنگل ها، اتومبیل ها و. . . همچنین انجام فعالیت های حیاتی مهمی، از ارائه خدمات اولیه پزشکی گرفته تا نجات حیوانات خانگی نیز از دیگر خدماتی است که آتش نشانان به جوامع خود ارائه می دهند.
به طور کلی آتش نشان ها بیشتر به استخدام شهرداری ها، شهرستان ها و بخش های مختلف شهرهای بزرگ در می آیند، ضمن اینکه برخی سازمان های بزرگ دولتی یا خصوصی نیز به استخدام این نیروهای امدادی مبادرت کرده و یک کادر آتش نشانی برای خود دارند تا در مواقع بروز حوادث غیرمنتظره آماده خدمت باشند.
شرایط احراز این شغل خطیر
از آنجایی که شغل آتش نشانی شغلی است که به حفظ جان و مال عموم مردم و حفاظت از منابع ملی جوامع مربوط می شود، افرادی که به دنبال این شغل هستند نیز باید شرایط ویژه ای را داشته باشند و آزمون های مختلفی را پشت سر بگذارند.
اگرچه برای احراز شغل آتش نشانی به داشتن مدرک تحصیلی بالای چندانی نیاز نیست و داشتن دیپلم دبیرستان برای این شغل کافی است، اما در کنار آن داشتن شرایط ویژه بدنی و سلامت جسمی بسیار ضروری است، به طوری که این افراد باید در امتحان تناسب اندام قبول شوند. همچنین نداشتن اعتیاد به مواد مخدر و انجام آزمایشات مختلف پزشکی نیز برای این شغل ضروری است تا درجه صحت و سلامتی افراد آتش نشان را تایید کند.
از جمله دیگر شرایط که افراد داوطلب برای آتش نشانی باید داشته باشند، آشنایی با کامپیوتر و برنامه های کاربردی آن است، چراکه بسیاری از فعالیت های امروزین آتش نشان ها از طریق برنامه های کامپیوتری و سیستم های رایانه ها پیگیری می شود بنابراین برای احراز این شغل خطیر، آشنا بودن با برنامه های مذکور نیز ضروری است. از دیگر فعالیت هایی که افراد آتش نشان باید در آن خبره باشند، رانندگی است، به طوری که داشتن گواهینامه های معتبر رانندگی و داشتن سابق رانندگی درست و در عین حال بدون خطر نیز از دیگر ضروریات احراز این شغل به شمار می رود.
داشتن رفتار درست و برقراری ارتباط مناسب با دیگر اعضای جامعه نیز برای آتش نشان بسیاری ضروری است، چراکه این افراد مسئول حفظ جامعه از خطرات هستند بنابراین به عنوان الگوی کودکان در بسیاری از همایش های فرهنگی ممکن است حضور داشته باشند و در نتیجه باید رفتار اجتماعی مناسبی را نشان دهند.
از آنجایی که سازمان های آتش نشانی باید به صورت 24 ساعته آماده باشند، افراد این سازمان ها نیز باید توانایی کار در یک محیط تیمی را داشته باشند و به لحاظ رفتاری بسیار انعطاف پذیر باشند، زیرا قرار گرفتن در شرایط استرس زا و پرتنش از بدیهیات این شغل است بنابراین آتش نشانان باید بتوانند در شرایط مذکور خونسردی خود را حفظ کرده و از همه مهم تر قادر باشند با افرادی که در خطر افتادند، یک ارتباط دوستانه برقرار کرده و بتوانند آنها را به لحاظ روحی آرام کنند.
آتش نشان؛ دستمزد و مزایا
حقوق و دستمزد یک آتش نشان در کشورهای غربی با توجه به نوع سازمانی که برای آن کار می کند و همچنین نوع فعالیتی که انجام می دهد، متفاوت است، اما میانگین دستمزد این افراد به صورت ساعتی بین 10 تا 26دلار محاسبه می شود. همچنین مبلغ اضافه کاری برای این آتش نشان نیز برای هر ساعت بین 14 تا 29دلار در نظر گرفته شده است.
از آنجایی که آتش نشانی شغلی پرخطر محسوب می شود، میزان پاداشی که برای این شغل در نظر گرفته شده است نیز با توجه به فعالیت هایی که این افراد دارند، بالاتر بوده و بین 580 تا 8000دلار تخمین زده شده است. همچنین یک آتش نشان می تواند تا 5000دلار نیز در سود کلی این شغل سهیم شود.
در نهایت نیز باید گفت مجموع پرداخت سالانه ای که به آتش نشان تعلق می گیرد و شامل پایه حقوق، دستمزد ساعتی یا سالانه، پاداش، مشارکت در سود، اضافه کاری، حق کمیسیون و... می شود نیز بین 26 تا 75هزار دلار در نظر گرفته شده است.