3 درصد از مجموع هزینههای گردشگری برای دیدن کوسهنهنگها سهم کشور مالدیو است. کوسهنهنگ بزرگترین ماهی جهان است. این ماهی در آبهای گرمسیری زندگی میکند و از پلانکتونها تغذیه میکند. طول این حیوان به 15 متر میرسد و وزنش نیز میتواند از 10 تن فراتر رود. تاثیر این حیوان بر اقتصاد مالدیو یکی از موضوعاتی است که عوامل برنامه تحقیقاتی کوسهنهنگهای مالدیو (MWSRP) به آن میپردازند. بررسیها نشان داده است گلهای کوچک از کوسهنهنگها که در سواحل مالدیو زندگی میکنند توانستهاند 3 درصد از کل گردشگران طبیعت گرد را به خود جذب کنند که این میزان 50 درصد از کل درآمد حاصل مالدیو از گردشگری را شامل میشود.
صنعت پررونق
«جیمز هنکاک» یکی از مدیرانMWSRP بیان میکند: «جمهوری مالدیو یکی از معدود زیستگاههای دائمی کوسهنهنگ است. ما میدانستیم آنها یکی از جاذبههای مهم توریستی در جنوب جزیره مرجانیآری هستند، اما انتظار نداشتیم حضور و جذابیت آنها تا این حد چشمگیر باشد.» منطقه حفاظت شده جزیره مرجانیآری (SAMPA) در سال 2013 توانست 7هزار و 700 گردشگر را به مالدیو بکشاند. فقط راهنماهایی که به گردشگران برای دیدن این حیوان کمک میکردند، توانستند به درآمد خالص 9.4 میلیون دلاری دست یابند. دیدن این حیوان یکی از آن مناظری است که هرکسی قبل از مرگ باید آن را درک کند.
این نخستین دادهها و اطلاعاتی است که نشان میدهد این یک صنعت پررونق در مالدیو است. همچنین این نخستین بار است که بررسی آمار گردشگری طبیعی در حیات وحش منحصرا از مطالعات مشاهدهای محاسبه میشود. نیل کالینز یکی از محققان IUCN (اتحادیه بینالمللی حفاظت از طبیعت) و یکی از نویسندگان این پژوهش بیان میکنند: «به جای پرسش از گردشگران و استنباط نتایج، تصمیم گرفتیم مستقیما تعداد قایقها و کسانی را که در آب به جستوجوی کوسهنهنگها میپرداختند در نظر بگیریم.» فرناندو کاگوآ یکی دیگر از عوامل این پژوهش اظهار میکند: «ما نه تنها تعداد گردشگرانی را که برای دیدن کوسهنهنگها به مالدیو میآیند ارزیابی میکنیم، بلکه میتوانیم محل دقیقی که آنها کوسهنهنگ را دیدهاند نیز تجزیه و تحلیل کنیم.»
ترویج حفاظت
فرناندو کاگوآ میگوید: «وقتی جزیره مرجانیآری را به تحقیقات خود اضافه کردیم، توانستیم تخمین بزنیم که درآمد سالانه مالدیو از کوسهنهنگها حدود 12 تا 20 میلیون دلار است. هنوز رازهای ناشناخته زیادی در مورد کوسهنهنگها وجود دارد. ما هنوز نمیدانیم چرا آنها به اینجا میآیند و مدت زیادی میمانند. ولی سودآور بودن آنها برای کشور یکی از مسائلی است که حفظ و مراقبت از آنها را در اولویت دولت و مردم قرار میدهد.»
باوجود اینکه این منطقه حفاظت شده یکی از زیستگاههای مهم کوسهنهنگ در مالدیو است، ولی با این حال هنوز نظم و امنیت مطلوبی بر آن حاکم نیست. هدف این پژوهش این است که با ارائه روش مدیریت و حفاظتی دیگرگون، کاری کند تا از اثرات منفی گردشگری بر این حیوانات کاسته شود زیرا اضطراب قرارگیری در مناطق پرجمعیت و پرازدحام بهزودی کوسهنهنگها را از این جزیره فراری خواهد داد. اتحادیه بینالمللی حفاظت از طبیعت در سال2000 کوسهنهنگ را در طبقهبندی «آسیبپذیر» قرار داد.