فارس- رئیس سازمان بورس از تصویب کلیات راهاندازی بازار آتی ارز در شورای عالی بورس خبر داد و گفت: تامین مالی بخشهای مختلف اقتصاد از طریق ابزارهای مختلف در بازار سرمایه به رقم50 هزار میلیارد تومان در سال جاری خواهد رسید. محمد فطانتفرد با اعلام تصویب کلیات راهاندازی بازار مشتقه ارز در آخرین جلسه شورای عالی بورس عنوان کرد: با توجه به پیگیری مفصل موضوع اوراق مشتقه ارز در کمیسیون تخصصی شورای عالی بورس بالاخره در جلسه اخیر این شورا کلیات راهاندازی بازار اوراق مشتقه ارزی با حضور همه اعضا به تصویب رسید.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار با اشاره به نیاز پوشش ریسک نوسانات ارزی برای فعالان اقتصادی و صادرکنندگان کالا و لزوم ترسیم چشماندازی روشن از آینده نرخ ارز برای پیشبرد برنامهریزیها، گفت: پوشش ریسک نوسان نرخ ارز همواره دغدغه تجار و سرمایهگذاران کشور بوده و این در حالی است که وجود بازار مشتقه ارزی در کنار بازار فیزیکی ارز، میتواند ریسک نوسان نرخ ارز را تثبیت کند و واردکنندگان و صادرکنندگان ایرانی را از بابت تلاطمهای قیمتی بهوسیله ابزارهای مالی مشتقه از جمله قراردادهای آتی یا اوراق اختیار معامله ارز به نوعی بیمه کند.
وی افزود: سرمایهگذار یا تاجر ایرانی میتواند از طریق ابزارهای مختلف معاملاتی از جمله معاملات آتی ارز برای یک دوره زمانی سه ماهه یا شش ماهه با اهرمهای مالی اندکی ریسک ناشی از نوسان قیمتها در آینده را از بین ببرد. به عبارتی بهتر از طریق این ابزار مالی نرخ ارز برای صادرکننده کالا در شش ماه آینده قابل رصد و پیشبینی بوده و امکان سنجش سودآوری را خواهد داشت.
فطانتفرد از اوراق اختیار معامله ارزی بهعنوان دیگر ابزارهای مشتقه مالی برای پوشش ریسک نوسانات نرخ ارز یاد کرد و افزود: خریدار این اوراق با پرداخت پرمیموم یا حق شرط از طریق این ابزار، ریسک نوسان قیمتها را پوشش میدهد. فطانتفرد با تاکید بر اینکه بازار مشتقه ارز با اولویت استفاده از ابزار فیوچرز راهاندازی خواهد شد، عنوان کرد: در این بازار عمده ارزهای خارجی و ریال از طریق معاملات آتی مشابه بازار آتی سکه طلای بورس کالا معامله خواهند شد.
دبیر شورای عالی بورس از راهاندازی بازار مشتقه ارزی بهعنوان بزرگترین رویداد بازار سرمایه یاد کرد و افزود: با توجه به تصویب کلیات بازار آتی ارز در شورای عالی بورس مقرر شد زمانبندی برای راهاندازی این بازار و مباحث مربوط به الزامات و مباحث تفصیلی این بازار از طریق کارگروههای خاص در جلسات بعدی شورا به تصویب برسد.این رویداد بزرگ با اجماع کلی همه تصمیمگیران اقتصادی نظام، قابلیت انجام و راهاندازی خواهد داشت چراکه در نبود چنین ابزارهایی رغبت سرمایهگذار خارجی برای ورود به حوزههای سرمایهگذاری کشور کمرنگ ترخواهد بود.
به باور وی هر چه امکان پیشبینیها از طریق ابزارهای مشتقه برای سرمایهگذاران افزایش یابد امکان پاسخگویی به تقاضا و جذب حداکثری منابع پولی و مالی برای بازار سرمایه فراهم خواهد بود.رئیس سازمان بورس در ادامه به برنامهریزی برای توسعه بازار صکوک در بازار سرمایه اشاره کرد و گفت: با توجه به نامه اخیر ریاست جمهور به معاون اول خود مبنی بر لزوم ارتقای تامین مالی شرکتها از طریق افزایش انتشار اوراق صکوک و تجدیدنظر در زمینه قوانین و مقررات کشور به منظور تسهیل فرآیند تامین مالی بنگاههای اقتصادی و همچنین استقبال خوب هیاتهای سرمایهگذاری خارجی از اوراق صکوک و اسناد خزانه اسلامی فرصت مناسبی برای دعوت از همه به منظور بهرهگیری از این ابزارها فراهم شده و میتواند زمینه خوبی برای دیپلماسی مالی در زمینههای مختلف باشد.
فطانتفرد از هم افزایی و عزم دولت برای انتشار 5 هزار میلیارد تومان اوراق خزانه اسلامی تا قبل از پایان سال جاری خبر داد و گفت: بازار ثانویه این اوراق نیز به استناد قانون در بازار سرمایه شکل گرفته است و همسو با اجرای قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر در حال توسعه است. این مقام مسئول با بیان اینکه تامین مالی بخشهای مختلف اقتصاد از بازار سرمایه از طریق ابزارهای مختلف به عدد 50 هزار میلیارد تومان در سال جاری خواهد رسید، گفت: توسعه بازار معاملات صکوک اسلامی برای همسنگشدن با بازار سهام از اهداف اصلی متولیان بازار سرمایه بوده و تلاش میشود تا با تعریف و راهاندازی ابزارهای معاملاتی مختلف امکان پاسخگویی به همه سلایق سرمایهگذاری در بازار سرمایه وجود داشته باشد.