بورس اوراق بهادار تهران با افت 100 واحدی برای نخستینبار در سال 93 به کانال 63 هزار واحدی سقوط کرد. تامین نقدینگی سهامداران اعم از حقوقی و حقیقی در روزهای پایانی سال، یکی از عوامل مهمی است که در افت این روزهای بازار سهام موثر بوده است. اقدامهایی همچون انتشار شاخصهای جدید و کاهش دامنه نوسان بر تصمیم فعالان بازار سهام اثری نداشته و فعالان تالار شیشهای بیشتر خواهان برطرف شدن ابهامات اقتصادی و سیاسی هستند. بر این اساس از ارزش و حجم معاملات بورس بهشدت کاسته شد و در مجموع 291 میلیون سهم به ارزش 54میلیارد تومان مورد دادوستد قرار گرفت و ارزش بازار سهام تا سطح 286 هزار میلیارد تومان افت کرد. در معاملات بازار سهام، گروه بیمه و بازنشسته بیشترین ارزش معاملات را به نام خود ثبت کردند. 32 میلیون و 274هزار سهم به ارزش 64میلیارد و 145 میلیون ریال از سهام این گروه خریداری شد. پس از آن، بیشترین ارزش معاملات به نام گروه بانکها و خودرو ثبت شد.
بازگشاییهای جدید در فرابورس
شاخص کل در فرابورس ایران با یک واحد کاهش به رقم 715 واحد و ارزش بازار اول و دوم فرابورس به 58 هزار میلیارد تومان رسید. نمادهای پتروشیمی جم، توسعه خدمات دریایی و بندری سینا، شركت آهن و فولاد ارفع، شركت پتروشیمی خراسان، توکاریل و كشتیرانی دریای خزر در کاهش شاخص فرابورس اثر داشته و نماد هلدینگ صنایع معدنی خاورمیانه در افزایش شاخص فرابورس اثرگذار بودند. همچنین روز گذشته اداره نظارت بر ناشران فرابورسی دلایل توقف نمادها را اعلام کرد. بر ایناساس شرکت پالایش نفت تهران با ارسال پیشبینی سود هر سهم سال 93 با سرمایه جدید و صورتهای مالی میاندورهای سه و شش ماهه سال 93 بازگشایی خواهد شد.
بانک سرمایه با توجه به عدم ثبت افزایش سرمایه میتواند نماد این شرکت را دوباره به بازار برای معاملات بازگرداند. شرکت پالایش نفت لاوان با ارائه صورتهای مالی میاندورهای سه و شش ماهه سال مالی 93 و آخرین پیشبینی سود هر سهم برای سال جاری نماد شرکت دوباره بازگشایی میشود. پالایش نفت شیراز با ارائه صورتهای مالی میان دورهای سه و شش ماهه سال مالی 93 و آخرین پیشبینی سود هر سهم سال مالی 93 معاملات را از سرخواهد گرفت. سیمان لار سبزوار هم با ارائه عملکرد واقعی سال مالی 93 و پیشبینی سال مالی 94 دوباره برای معاملات در فرابورس آماده میشود.
تاثیر شاخصهای جدید بورسی بر بازار سهام
این روزها بحث پیرامون شاخصهای جدید بورسی و تاثیر آن بر بازار سهام بسیار جدی است. در هفته گذشته شاخص قیمت، شاخص قیمت (هم وزن) و شاخص قیمت و بازده نقدی (هموزن) رونمایی شد. این در حالی است که در 13 ماه گذشته شاخص کل بازار سهام 25 هزار واحد افت را به ثبت رسانده است که سهم سال 93 این نزول، 15 هزار واحد است. بورس تهران از سال 1369 شاخصدار شد و به کمک آن، محاسبه و انتشار شاخص قیمت برمبنای عدد پایه 100، با نام تپیکس به متغیر مهمی تبدیل شد تا وضعیت بازار سهام براساس آن سنجیده شود. این شاخص نماگر تغییرات قیمت کل بازار بود و بهصورت میانگین وزنی محاسبه میشد.
از سال 87 شاخص بازده نقدی و قیمت جای خود را به شاخص کل در بورس داد. در محاسبه جدید، قیمت سهم پس از تقسیم سود نقدی کاهش پیدا میکند و پایه شاخص به اندازه سود تقسیم شده تعدیل میشود تا تاثیری بر شاخص نگذارد. اما شاخصهای جدید بورسی که هفته گذشته رونمایی شد در نخستین روز کاری خود با کاهش مواجه شدند. یکی از شاخصهای جدید، شاخص قیمت است که قبلا هم منتشر میشد. شاخص قیمت با همان فرمول شاخص کل بدون احتساب سود نقدی تا آذر87 محاسبه میشد. تنها تفاوت شاخص قیمت (وزنی - ارزشی) با شاخص کل در این است که شاخص کل در زمانی که شرکتها سود نقدی تقسیم میکنند با وجود اینکه این تقسیم سود باعث کاهش قیمت سهام میشود این تعدیل به کاهش شاخص کل منجر نمیشود. به عبارتی، همانطور که از اسمش معلوم است بازدهی کل را نشان میدهد، یعنی هم به واسطه سود نقدی، هم به واسطه افزایش قیمت سهام بازده را نمایان میکند.
از سوی دیگر، تفاوت اساسی که شاخص هم وزن با شاخص وزنی – ارزشی دارد، در این است که این شاخص بهگونهای طراحی شده که سهم تمام شرکتهای پذیرفته شده در بورس در این شاخص به یک اندازه است. به عبارت دیگر، بزرگترین و کوچکترین شرکت بورس دارای تاثیر یکسان در شاخص هستند، بنابراین زمانی که بیش از نصف سهام شرکتهای بورس نوسانات مثبت را تجربه کنند، این شاخص مثبت میشود.