میخواهیم درباره گلی با شما صحبت کنیم که عصاره آن خوراکی است و خواص دارویی نیز دارد. شاید بتوان به جرات ادعا کرد که ایران یکی از نخستین کشورهایی بوده که از دیرباز به کشت گل محمدی روی آوردهاست. بنابراین تولید آن در کشور سابقهای چندهزار ساله دارد. طبق اطلاعاتی که درباره این گیاه وجود دارد، باید گفت گلهای گلمحمدی روی شاخههای یکساله تشکیلشده و در اوایل صبح شروع به باز شدن میکنند. دوره گلدهی کوتاهی داشته و معمولا یکبار در سال گل میدهد.
البته برخی از واریتهها همیشه گلده هستند. در اوایل فصل رشد تا چهار هفتگی برگهای جدید روی گیاه ظاهر میشود سپس تا هفته ششم، رشد رویشی ادامه مییابد. در هفته ششم از شروع رشد جوانههای گل روی ساقههای رشد یافته در فصل جدید به وجود میآیند. به عبارتی 10 تا 12 هفته پس از شروع فصل رشد گلدهی آغاز میشود. پس از اتمام دوره گلدهی رشد رویشی گیاه به منظور تولید ساقه برای سال بعد ادامه مییابد.
ماه گذشته نخستین همایش فرصتهای سرمایهگذاری گلمحمدی کشت بافتی در برج میلاد تهران برگزار شد. در این همایش ضمن تاکید بر ضرورت توجه به چگونگی افزایش سطح تولید به ایجاد کارخانههای اسانس با توانمندی تولید کانکریت و اپسلوت رز اشاره شد که اکنون خلأ تولید این مواد در کشور بهشدت احساس میشود.
به همین دلیل به سراغ دکتر ایرج رستگار، رئیس مرکز بیوتکنولوژی رستگار رفتیم تا از وضعیت ایران در تولید گل محمدی و فرآوردههای آن باخبر شویم. قرار است این مرکز تا خرداد ماه 95 یکمیلیون پایه گل محمدی از شیوه نوین کشت بافت، تولید کند و در اختیار گلستانکاران کشور قرار دهد. آنچه در ادامه میخوانید گفتوگوی «فرصت امروز» با این کارشناس است.
حتی از افغانستان هم عقبتریم
در حال حاضر حدود 13هزار هکتار از اراضی کشاورزی ایران به کشت گل محمدی اختصاص دارد که از هر هکتار سالانه 2 تا 3 تن به طور متوسط برداشت میشود. این در حالی است که عملکرد کشور ترکیه با سابقهای 120 ساله در این حوزه 6 تا 10 تن در هکتار تخمین زده میشود. بلغارستان نیز که تنها 300 سال تجربه کشت گل محمدی را دارد، دست کمی از ترکیه نداشته و فرآوردههای این گیاه مانند اپسلوت و کانکریت رز را به کشورهای اروپایی صادر میکند.
این فرآوردهها که متاسفانه تکنولوژی آن در ایران وجود ندارد، جزو گرانترین محصولات بهشمار میآیند و تولید و صادرات آنها میتواند درآمدهای ارزی قابل توجهی را نصیب کشور کند. بنابراین لازم است سرمایهگذاران مشتاق، در این حوزه ورود کنند تا با توجه به برنامههای توسعه کشت گل محمدی در کشور، زمینه فرآوری و صادرات محصولات این گیاه نیز فراهم شود. امروز از فرآوردههای گل محمدی که بیش از 200 محصول دارد، در صنایع دارویی، غذایی و بهداشتی استفاده میشود که شوربختانه سهم ایران از تولید محصولات فوق بسیار کمرنگ است.
ایران در حالی با این فاز تاخیری نسبت به کشورهای منطقه فعالیت میکند که افغانستان طی هشت سال ورود به حوزه کشت گل محمدی با حمایت آلمان و کانادا امروز تولیدکننده انواع اسانس و فرآوردههای مختلف بوده و محصولات خود را به امارات، دوبی و اروپا صادر میکند. جالب است بدانید که حجم بیزینس تولیدات این گیاه در جهان 10میلیارد دلار است. بنابراین گل محمدی یکی از ثروتآورترین محصولات کشاورزی در جهان به شمار میرود، بهگونهای که به اسانس تام حاصل از آن لقب طلای مایع دادهاند.
روش کشت فعلی در ایران منسوخ شده
هماکنون این گیاه دارویی در 10 استان کشور مانند فارس، کرمان، اصفهان و... کشت میشود و اغلب گلستانها بهصورت پراکنده وجود دارند. یکی از مشکلات بنیادین گل محمدی در ایران، ناهمگونی و عدم یکنواختی به دلیل تکثیر از روش منسوخ پاجوش است. این درحالی است که میتوان با استفاده از دانش بیوتکنولوژی از کشت بافتی برای توسعه و تکثیر گلستانها بهره جست. از مزیتهای کشت بافتی میتوان به سالم و عاری بودن از ویروس، یکنواختی صفات ظاهری و ژنتیکی، مقاومت به کمآبی، تولید انبوه، اقتصادیتر بودن پایهها و قدرت اسانس بیشتر اشاره کرد.
به جرات میتوان گفت که زیرساخت بنیادین صنایع عطرسازی جهان، گل محمدی است. علاوه بر آن، گیاه مذکور در صنایع غذایی مانند تولید شیرینی، چای، عسل، مربا و شکلات نیز نقش مهمی ایفا میکند. البته خواص دارویی نظیر آرامبخشی این گیاه را نباید از یاد برد که به همین دلیل در صنایع داروسازی نیز کاربردهای فراوانی دارد.
چرا عقب افتادیم؟
اما شاید علت اصلی عقب افتادن ایران در ارزآوری محصولات گل محمدی، نسبت به دیگر کشورهای منطقه، خلأ اطلاعاتی کشاورزان باشد. به عبارت دیگر گلستانکاران کشور از دانشهای نوین در این حوزه و همچنین شیوههای مطلوب کاشت، هرس، گلگیری و تولید فرآوردههای آن اطلاعات کافی ندارند. نکته دیگری که باید به آن پرداخت، انتقاد از دانشگاهها و دانشکدههای گیاهان دارویی کشور است. زیرا این مراکز به جای پرداختن به شیوههای عامتر که به نیاز گلستانکاران پاسخ میدهد، بیشتر وقت خود را صرف چاپ مقالات علمی و پژوهشی میکنند. هرچند در تولید علم از بسیاری کشورها به ظاهر جلوتریم اما در واقعیت، بسیاری از کشورها در عرصه عملکرد مطلوب و توسعه واقعی از ایران جلوترند. بنابراین ضرورت بازنگری عملکرد دانشگاهها متناسب با نیاز گلستانکاران، امری است که باید به آن پرداخته شود.
اکنون کشورهایی مانند عربستان در کنار آمریکا، چین، فرانسه، هندوستان، سوریه، فلسطین و گرجستان به کشت این گیاه مبادرت ورزیدهاند. این در حالی است که گل محمدی گیاهی سرمادوست محسوب شده و عربستان با ایجاد سیستم سایهبان اقدام به کشت و تکثیر آن کرده است.
ثروتآورترین محصول کشاورزی
با نگاه اقتصادی به موضوع، اگر پایینترین سطح تولید در ایران یعنی 3تن در هکتار را در نظر بگیریم، با احتساب قیمت 12 تا 15هزارتومان برای هر کیلوگرم، درآمد حاصل از یک هکتار حدود 36میلیون تومان خواهد بود. بنابراین طبیعی است که هیچ محصول دیگری از نظر اقتصادی به پای این گل نخواهد رسید. این در حالی است که مقرر شده مطابق برنامه ششم توسعه در قالب طرحی با عنوان توسعه باغها و گیاهان دارویی در اراضی شیبدار میزان تولید سهبرابر شود. بنابراین مطابق برنامه، سطح زیر کشت این گل به 45هزار هکتار و تولید آن به بیش از 800هزارتن خواهد رسید.
بر این اساس با یک حساب سرانگشتی، درصورت مساعد بودن شرایط تولید و افزایش 6 تا 10 تن برداشت در هر هکتار، درآمد کشاورز به بیش از 80میلیون تومان برای هر هکتار افزایش خواهد یافت.ضمن آنکه قیمت هر کیلوگرم اسانس گل محمدی در بازارهای جهانی 8هزار دلار است. گفتنی است از هر سه تن گل محمدی، یک کیلوگرم اسانس استحصال میشود.
حال تصور کنید که با بهرهگیری از تکنولوژیهای روز و دانش فنی، سطح زیر کشت این گیاه در ایران تا 30هزار هکتار افزایش یابد. در صورت وقوع چنین اتفاقی، اگر تولید هر هکتار را به طور متوسط ششتن در نظر بگیریم، هر ساله 20هزار کیلوگرم اسانس به دست خواهد آمد که درآمد صادراتی حاصل از آن حدود 600میلیارد تومان میشود. بنابراین لازم است مسئولان دولتی و سرمایهگذاران بخش خصوصی، نگاه ویژهای به این بخش داشته باشند. زیرا این گیاه برخلاف بسیاری از محصولات کشاورزی، نه تنها روی دست کشاورز باقی نمیماند، بلکه گلها تقریبا همیشه از پیش خریداری میشوند.