پس از رشد 3 تا 4درصدی نفتخام، قیمت این محصول روز گذشته در بازارهای جهانی کاهش یافت. رشد اندک اقتصادهای عمده جهانی و اثرات مخرب آن بر میزان تقاضا در بازار و همچنین عرضه نفت مازاد بر نیاز از جمله دلایل کاهش قیمت نفت به شمار میرود. به گزارش خبرگزاری رویترز بازارهای نفتی در هفته گذشته نوسان بسیار زیادی را تجربه کردند، اطلاعات منتشر شده درباره میزان تولید و موجودی نفتخام و نفت مازاد موجود در بازار از جمله دلایلی هستند که کارشناسان معتقدند به کاهش بیشتر قیمت نفت منجر خواهد شد.
در راستای روند نزولی بازار، قیمت معاملات آتی شاخص نفتی وست تگزاس اینترمدیت با 61 سنت کاهش به قیمت 46 دلار و 7 سنت در هر بشکه رسید. همچنین شاخص نفتی بینالمللی برنت نیز با 44 سنت کاهش به قیمت 48 دلار و 48 سنت در هر بشکه معامله شد. کارشناسان بر این عقیدهاند که رشد ضعیف اقتصادهای بزرگ جهان و ادامه تولید و عرضه نفت مازاد بر نیاز در بازار از جمله دلایل کاهش اخیر قیمت نفت در بازارهای جهانی به شمار میرود.
در همین ارتباط بانک بارکلیز بریتانیا در یادداشتی اعلام کرد: «به دلیل رشد اندک اقتصادهای بزرگ و همچنین فرآیند تعیین نرخ سود بانکی در آمریکا، بازارهای جهانی نفتخام با نوسان همراه خواهند بود.» این بانک در یادداشت خود آورده است: «سقوط قیمت نفت در بازار تاثیر بسیار زیادی بر فرآیند تصمیمسازی دارد چرا که این موضوع موجب افزایش احتمال کاهش قیمتها میشود. همچنین کاهش اخیر قیمتها بهعنوان نشانه کاهش تقاضا برای نفت در جهان در نظر گرفته خواهد شد.»
در هفتههای اخیر تعداد قابل توجهی از بانکها پیشبینی خود را از قیمتها به دلیل وجود نفت مازاد در بازار کاهش دادهاند. موسسه Energy Aspects که به ارائه مشاوره در حوزه انرژی میپردازد در این رابطه میگوید: «اگر نگوییم 80 درصد، در حال حاضر 75 درصد از ظرفیت مخازن نفتخام موجود در جهان سرشار از نفت است.» این موسسه مشاورهای ضمن بیاهمیت دانستن کمتر بودن تخفیف ارائه شده برای شاخص نفتی وست تگزاس اینترمدیت نسبت به شاخص اروپایی برنت در پی کاهش میزان موجودی نفتخام آمریکا، رکود در بازار نفت این کشور را شدید ارزیابی کرد.
گفتنی است در حال حاضر تخفیف ارائه شده روی نفتخام آمریکا در مقایسه با تخفیفی که روی شاخص برنت ارائه میشود 70 درصد کاهش یافته و به 2دلار در هر بشکه رسیده است. کاهش اخیر قیمت نفت در حالی اتفاق میافتد که این محصول پیش از این و به دلیل کاهش تعداد چاههای نفت فعال در ایالات متحده به میزان 5 درصد افزایش یافت.
در این بین و براساس اطلاعات رسمی منتشر شده میزان واردات نفتخام توسط چین نسبت به مدت مشابه در سال گذشته با 10/2 درصد افزایش به 10 میلیون و 750 هزار بشکه در روز رسیده است. میزان تقاضای چین در ماه آگوست نیز 1/2 درصد افزایش یافته اما کارشناسان و موسسه Energy Aspects معتقدند با توجه به خریداری و انبار کردن نفتخام، احتمال تقاضای واقعی برای نفت کمتر از این میزان است.