به گزارش رویترز، پس از اعلام اوپک مبنیبر افزایش حجم نفت خام تولید شده توسط این سازمان در ماه مارس و افزایش حجم نفت مازاد در بازار، قیمت شاخص نفتی برنت دریای شمال در روز جمعه گذشته کاهش یافت و این موضوع سبب شد تا روند بازیابی قیمت این محصول در هفتههای اخیر متوقف شود. براساس گزارش منتشر شده از سوی سازمان کشورهای تولیدکننده نفت اوپک، حجم نفت صادراتی این سازمان در ماه مارس به میزان روزانه 810 هزار بشکه افزایش یافته و به 30 میلیون و 790 هزار بشکه در روز رسیده که این حجم تولید معادل یکسوم نفت تولید شده در جهان بهشمار میرود.
اوپک در همین راستا اعلام کرده است که افزایش رقابت میان آمریکا و سایر تولیدکنندگان نفت خام در جهان بر سر کسب سهم بیشتر از بازارهای نفتی که موجب کاهش قیمت نفت به نصف شده دلیل اصلی افزایش تقاضا در بازار برای نفت اوپک بهشمار میرود. شرکت فیلیپ فیوچرز از شرکتهای فعال در حوزه معاملات نفتی در سنگاپور معتقد است که عربستان سعودی همچنان از پایین بودن قیمت نفت در بازارهای جهانی احساس نگرانی نمیکند. در همین رابطه و در ابتدای ماه قیمت نفت در معاملات آتی با 37 سنت کاهش به 63 دلار و 61 سنت در هر بشکه رسید که حتی با وجود این کاهش، قیمت مذکور بیانگر بازیابی ارزش این شاخص اروپایی به میزان بیش از یک دلار در مقایسه با معاملات پیش از این است. گفتنی است نفت خام ایالات متحده آمریکا نیز با 43 سنت کاهش به 56 دلار و 28 سنت در هر بشکه رسید.
در همین زمینه وانگ تائو از تحلیلگران بازار نفت خام در رویترز معتقد است که پیش از انجام هرگونه اقدام حمایتی جهت بازیابی قیمتها امکان سقوط قیمت شاخص نفتی برنت و رسیدن آن به حدود 61 دلار و 20 سنت وجود دارد. در این رابطه جیمی وبستر، متخصص اوپک و تحلیلگر موسسه IHS که یک شرکت ارائه مشاوره در حوزه انرژی و خصوصا نفت و بازارهای نفتی بهشمار میرود معتقد است: استراتژی اوپک جهت افزایش فشار بر تولیدکنندگانی که هزینه تولید برای آنان بسیار بالا است نتیجه داده اما به نظر میرسد برخی از اعضای این سازمان پیروی از این تاکتیک را فراموش کرده و در حال حاضر هرچقدر میتوانند نفت تولید میکنند.
از سوی دیگر کارشناسان حوزه انرژی معتقدند بیانیه اخیر اوپک میتواند در واکنش به تفاهم هستهای اخیر ایران با شش قدرت عمده جهانی بر سر برنامه هستهای این کشور باشد. به عقیده این تحلیلگران، بدیهی است که اعضای اوپک پیش از سرازیر شدن نفت ایران به بازارهای جهانی تمام سعی خود را برای کسب سهم بیشتر از بازار انجام دهند. کاهش قیمت شاخص نفتی برنت در روز جمعه گذشته پس از افزایش 16 درصدی ارزش آنکه افزایش درگیریها در خاورمیانه و افزایش تولید و ذخایر نفت خام در آمریکا ازجمله دلایل آن بهشمار میرود دستکم بهطور موقت روند روبهرشد بازیابی قیمت نفت در بازار را با توقف روبهرو کرده است.
لازم به ذکر است که در سال جاری میلادی تقاضا برای معاملات آتی شاخص نفتی برنت افزایش یافته و به 2 میلیون تقاضا برای امضای قراردادهای مربوط به تحویل نفت برنت در آینده در این هفته رسیده است. در همین ارتباط کارشناسان معتقدند افزایش تقاضا برای قراردادهای مربوط به معاملات آتی نفت خام بیانگر این موضوع است که تعداد معاملهگران بازار نفت خام که انتظار افزایش قیمتها در آینده را دارند رو به افزایش است. گفتنی است با توجه به افزایش 37 درصدی برنت در مقابله با افزایش 33 درصد ارزش قراردادهای مربوط به معاملات آتی این شاخص نفتی، میتوان گفت که رابطه میان معاملات آتی نفت خام و قیمت نفت در بازار در سال جاری بسیار نزدیک بوده است.