بازار بورس اوراق بهادار تهران بار دیگر از سرعت نزول خود کاست.طی هفته معاملاتی گذشته، شاخص کل تنها 820 واحد کاهش یافت و در رقم 65,939.10 واحد تثبیت شد.تب تند تقاضا در روز دوشنبه گذشته به اوج خود رسید و صفوف فروش یکشنبه صبح جای خود را به صفوف خرید دوشنبه صبح دادند.جای خالی فروشنده اجازه داد صفوف خرید در روز دوشنبه دست نخورده باقی بمانند، اما این موضوع ارزش معاملات را به نحو چشمگیری کاهش داد. تقاضای سرسام آور روز میانی هفته که به رشد تقریبا 500 واحدی شاخص منجر شده بود، با آب سردی که سهشنبه روی بازار ریخته شد، برید.کاهش ناچیز شاخص کل در روز سهشنبه در برابر بازار متعادل این روز منطقی به نظر میرسید.
روند معاملات روز پایانی هفته نیز متعادل بود و معاملاتی که کمتر از 100 میلیارد تومان ارزش داشت، منجر به رشد 10 واحدی شاخص کل شد. اگر بخواهیم هفته سوم و چهارم دی ماه را در یک نگاه مقایسه کنیم دو نکته توجه زیادی را به خود جلب میکند. نخست کاهش حدودا 30 درصدی ارزش معاملات در هفته چهارم نسبت به هفته سوم و پس از آن کاسته شدن از سرعت نزول شاخص کل.کاهش شاخص کل در هفته چهارم به 40 درصد از کاهش 2200 واحدی هفته سوم نیز نرسید تا معامله گران بازار سرمایه نفسی تازه کنند.
دلایل بسیاری را برای آرامش نسبی هفته گذشته میتوان بیان کرد که به بررسی چند مورد از آنها میپردازیم. همانطور که هیچ صعودی مطلق نیست، هیچ نزولی را نیز نمیتوان یافت که با صعودهای مقطعی همراه نباشد.کاهش بیش از 4600 واحد از ارتفاع شاخص طی 12 روز کاری پیاپی را میتوان نخستین دلیل صعود شاخص در روز دوشنبه دانست.
از طرفی دیگر، تشکیل کف نسبی در قیمت نفت طی هفته اخیر، از تنش به وجود آمده در بازار کاست تا این موضوع مزید بر علت تلقی شود.روز دوشنبه مجلس شورای اسلامی با تصویب «تشکیل صندوق تثبیت بازار سرمایه» در صحن علنی خود، نقش بسزایی را در آرامتر شدن شرایط بازار بورس اوراق بهادار تهران ایفا کرد. با عنایت به تمام این موضوعات میتوان دریافت، هفته گذشته زمان مناسبی برای استراحت بازار بوده است؛ اما آیا این استراحت در هفته پیش رو ادامه خواهد یافت یا خیر؟
روزهای ابتدایی هفته پیش رو، با تسویه حساب اعتبارات اخذ شده توسط معاملهگران بازار توام شده است؛ لذا بزرگترین چالش روزهای ابتدایی هفته، افزایش عرضهها از محل این موضوع است.این افزایش عرضه میتواند گره کوری در معاملات روزهای شنبه و یکشنبه بیفکند.صف فروش سنگین نماد «فملی» که به نظر میرسد بر اثر نوسانات قیمت جهانی مس تشکیل شده باشد، یکی از تهدیدهای شاخص کل در این هفته است که میتواند تاثیری حتی بیش از 500 واحد را بر شاخص کل به ثبت برساند.
تهدید دیگری که میتواند معاملات هفته پیش رو را بهصورت جدی زیر سایه خود ببرد، موضوع بازگشایی نمادهای پالایشی است.بهصورت مکرر شنیده شده است که نمادهای پالایشی طی این هفته بازگشایی خواهند شد و فارغ از صحت و سقم این خبر، صرف صحبت از آن میتواند ترس عمیقی را در بازار به وجود آورد.اگر تاثیر توامان سه موضوع مطرح شده را بخواهیم بسنجیم، به سادگی درمییابیم که بهصورت کلی نباید از معاملات این هفته انتظار خاصی داشت؛ اما نکته حائز اهمیت آن است که بازار استعداد استراحت حداقل 10 روزهای را در خود نهفته دارد.