تجربه شکست خورده مسکن مهر مسئولان را وا داشت که اقشار مختلف مردم را تفکیکشده از هم و بهصورت تخصصی خانهدار کنند. هر چند کلنگ نخستین برنامه مسکنی وزارت راه و شهرسازی برای اقشار میان درآمدی به زمین خورد، اما اولویت دولت با خانهدار کردن دهکهای ضعیف جامعه است، دهکی که حتی قدرت خرید برخی از واحدهای ارزان مسکن مهر را هم ندارد. «مسکن امید» هدیه روز کارگر علی ربیعی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی به کارگران و بیمه شدگان تامین اجتماعی بود. وعدهای که قرار است کارگرانی با حداقل حقوق ممکن را خانهدار کند. وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی مدعی است، مسکن امید هر چند مانند مسکن مهر به اقشار کم درآمد اختصاص دارد، اما قرار نیست تکرار تجربه تلخ و شکست خورده مسکن مهر باشد. سه طرح جامع مسکن اجتماعی، صندوق پسانداز و صندوق زمین و ساختمان از طرحهای وزارت راه و شهرسازی برای رفع دغدغه مسکن مردم است، دغدغهای که از سبد خانوار مردم سهم 40 درصدی دارد. از بین این سه طرح تنها طرح مسکن اجتماعی که هنوز جزییات آن اعلام نشده است به اقشار کم درآمد اختصاص دارد و از این رو وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی برنامهای جدا از وزارت راه و شهرسازی برای خانهدار کردن کارکنان خود در نظر گرفته است، برنامهای که طبق آن پیشبینی میشود سه تا شش میلیون کارگر را خانه دار کند.
کلنگ مسکن امید سال آینده به زمین میخورد
بیش از هشت ماه از اعلام طرح مسکن امید میگذرد؛ در این مدت تمرکز وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی روی تدوین اساسنامه این طرح بوده، زیرا این وزارتخانه مدعی است، قرار نیست مسکن امید شبیه به مسکن مهر باشد و این طرح نیاز به مطالعات وسیعتری دارد. فرامرز توفیقی، مشاور عالی مجمع نمایندگان کارگران ایران در گفتوگو با
«فرصت امروز» درباره وضعیت طرح مسکن امید گفت: در حال حاضر تمرکز روی تدوین اساسنامه طرح مسکن امید است و قطعا تدوین اساسنامه تا پایان سال به اتمام میرسد. وی ادامه داد: با اتمام تدوین اساسنامه، پیشبینی میکنیم، کلنگ نخستین سایت مسکن امید در شش ماه اول سال 94 به زمین بخورد و طرح وارد فاز عملیاتی شود.
مسکن امید قرار نیست در حاشیه باشد
یکی از انتقادهای بجایی که به مسکن مهر وارد میشود این است، خانههایی که در حاشیه شهر هستند و هیچ دسترسی برای آن تعریف نشده، برای مردم به صرفه نیست. در حال حاضر هیچکدام از سایتهای مسکن مهر در تهران نه پردیس و نه پرند مجهز به زیرساخت حملونقلی نیستند و این دور بودن از مرکز شهر در حالی که تنها راه دسترسی به شهر تاکسی است، زندگی در این سایتها را غیراقتصادی میکند. این نکتهای است که در ساخت مسکن امید در اولویت قرار گرفته است.
توفیقی با بیان اینکه مهمترین نکته در ساخت مسکن امید، جانمایی آن است، گفت: به هیچ وجه اشتباهی که در مسکن مهر اتفاق افتاد را دوباره تجربه نمیکنیم و قطعا جانمایی سایت مسکن امید در محدوده مرکز شهر یا نزدیک به آن خواهد بود.
وی تاکید کرد: نکته مهم این است که اگر خانه کارگران در حاشیه شهر باشد باید هزینه گزافی برای رفتوآمد به مرکز شهر و محل کار خود بپردازند که با در نظر گرفتن این هزینهها زندگی در خانه اجارهای در مرکز شهر به صرفهتر از زندگی در خانه شخصی در حاشیه شهر میشود، بنابراین بر ساخت مسکن امید در مرکز شهر تاکید داریم و معتقدیم کارگر نباید هزینه زیادی از حقوق خود را بابت حملونقل بپردازد.
امکان پرداخت اقساط را برای کارگران ایجاد میکنیم
طبق گفته ربیعی این طرح سهتا شش میلیون کارگر را خانهدار میکند اما از آنجایی که بسیاری از کارگران فصلی هستند باید دید توان پرداخت اقساط خرید مسکن امید را دارند؟ زیرا عرضه مسکن مهر نشان داد، اقشار کم درآمد قدرت پرداخت اقساط حداقل سه میلیون تومانی را در بازه زمانی هر سه تا چهار ماه ندارند. حال باید دید با توجه به اینکه قشر بزرگی از کارگران فصلی هستند و کارگران ثابت هم حقوق ماهانه 700 تا 800 هزار تومانی دارند، وزارت تعاون چگونه میخواهد کارگران را خانهدار کند.
مشاور عالی مجمع نمایندگان کارگران ایران با بیان اینکه قطعا همه کارگران با حقوق 700 هزار تومان قدرت خرید واحدهای مسکن امید را خواهند داشت، گفت: دو بانک تعاون و رفاه متعلق به وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی امکان پرداخت اقساط را برای کارگران فراهم خواهد کرد، علاوه بر کمکهای بانکی، تعاونیها با تشکیل صندوق بخشی از کار را به عهده خواهند گرفت و در نهایت این قول را میدهیم که هر کارگری با حداقل میزان حقوق به شرطی که بیمه شده سازمان تامین اجتماعی باشد، از عهده پرداخت اقساط برمیآید.
اولویت با بازنشستهها است
براساس جزییات به دست آمده از طرح اولیه مسکن امید، اولویت با خانهدار کردن بازنشستهها و مستمریبگیران سازمان تامین اجتماعی است. توفیقی در این باره گفت: در طرح اولیه اولویت را با خانهدار کردن بازنشستهها و مستمریبگیران فاقد مسکن گذاشتهایم. قطعا تمام کارگران خانه اولی در این طرح خانهدار میشوند، اما در مرحله اول اولویت با کسانی است که پا به سن گذاشتهاند و با دغدغه نداشتن خانه در این سن و سال دستوپنجه نرم میکنند. وی درباره متراژ خانهها طرح مسکن امید افزود: متراژ خانه براساس تعداد افراد خانوادهها در نظر گرفته میشود. در این طرح خانهها یک خوابه، دو خوابه و سه خوابه هستند که احتمالا خانههای یک خوابه شامل زوجهای جوان و سه خوابهها به خانوادههای پرجمعیتتر اختصاص مییابد.
توفیقی گفت:طرح مسکن امید به جز تهران در شهرهای اصفهان، مشهد، شیراز و تبریز به اجرا خواهد رسید.