حدود 34سال از تولد نخستین لوح فشرده جهان میگذرد که با وجود فراگیر شدن اینترنت و دیگر حافظههای رایانهای، همچنان این دیسکها رتبه نخست ابزار نقل و انتقالات اطلاعات دیجیتالی در جهان را به خود اختصاص دادهاند. طبق آخرین آمارهای اعلام شده هماکنون کشور ما یکی از کشورهای پیشرو در تولید دیسکهای نوری به حساب میآید و در منطقه نیز بهعنوان نخستین تولیدکننده سیدی و دیویدی محسوب میشود. گزارشها حکایت از آن دارد که در حال حاضر بیش از 20 تولیدکننده لوح فشرده در ایران فعالیت دارند که محصولات تولیدی خود را علاوه بر بازار داخل به کشورهایی همچون ترکیه، تایلند و سنگاپور صادر میکنند. این در حالی است که در چند سال گذشته ایران یکی از بزرگترین واردکنندگان سیدی در جهان محسوب میشد که با گسترش فعالیت تولیدکنندگان و افزایش سرمایهگذاری بخشخصوصی توانست به سرعت به یکی از بزرگترین تولیدکنندگان این کالا تبدیل شود.
مرتضی راد، یکی از تولیدکنندگان لوح فشرده درباره علت افزایش تولیدات دیسک نوری در کشور به «فرصت امروز» گفت: وزارت صنعت، معدن و تجارت طی چند سال گذشته حمایتهای خوبی را از این بخش انجام داد به همین دلیل این بخش توانست تنها در سه یا چهار سال به سرعت پیشرفت کند و به صادرکنندگان دیسکهای نوری تبدیل شود. وی افزود: با افزایش توان کارخانههای ایرانی برای تولید سیدی و دیویدی، نهتنها بازار داخلی این کالا به تصرف محصولات بومی درآمده، بلکه فعالان این بخش از افزایش توان صادراتی خود به خارج از کشور خبر میدهند. راد با بیان اینکه تولیدکنندگان داخلی توان تولید بیش از 2 میلیون دیسک نوری در روز را دارند گفت: با افزایش توان تولید شاهد کمشدن برندهای خارجی در کشور هستیم و طبق آمارهای اعلام شده حجم واردات انواع سیدی و دیویدی ۱۳ برابر کاهش یافته است. وی درپاسخ به این سوال که چرا حتی تولیدات چینی هم رقیبی برای لوحهای داخلی محسوب نمیشوند گفت: درواقع کل هزینههای تولید این محصولات در ایران در مقایسه با تولیدات چینی هم ارزانتر تمام میشود و امیدواریم بتوانیم با تولیدات چینی در بازارهای جهانی نیز رقابت کنیم.راد درباره مشکلات و موانع پیشروی تولیدکنندگان دیسکهای نوری اظهار کرد: تحریمها و افزایش قیمت ارز طی چند سال گذشته از مهمترین مشکلات این بخش به حساب میآیند که روند پیشرفت این صنعت را کند کرده است.
اشکان محمودینسب، کارشناس فناوری اطلاعات نیز درباره وضعیت تولید دیسکهای نوری در ایران به «فرصت امروز» گفت: در حال حاضر بین تولیدکنندگان دیسکهای نوری تنها یک یا دو تولیدکننده بهصورت گسترده فعالیت دارند و سایر آنها یا وابسته به شرکت صوتی و تصویری خاصی هستند یا فعالیت آنچنانی ندارند. وی افزود: علاوه بر این شرکتهایی وجود دارند که فقط به چاپ روی دیسکها میپردازند و نام خود را تولیدکننده میگذارند که به هیچوجه نمیتوان آنها را در دسته تولیدکنندگان به حساب آورد. این کارشناس در ادامه گفت: البته تولیدکنندگان غیرمجاز نیز در بازار فعالیت میکنند که نمونههای تقلبی و کمکیفیت را با برندهای معروف وارد بازار میکنند. محمودینسب با بیان اینــکه تولیــدکننــدگان سیدیهای غیرمجاز در دستهها و گروههای پرمصرف سیدیهای خام قرار دارند اظهار کرد: کپیکارها سیستمی دارند که طبق آن پنج یا شش فیلم را در یک لوح فشرده قرار میدهند و با قیمت بسیار ناچیزی میفروشند که بیشترین فروش سیدیهای غیرمجاز مربوط به فیلمهای خارجی روز سینمای دنیا و انیمیشنهاست.
وی افزود: این آمار بهطور معمول براساس دیویدیهای خامی که توسط واحدهای تولیدی یا واردات به مصرف میرسد، تعیین میشود. این کارشناس ادامه داد: بخشی از این دیویدیها صرف کارهای اداری و علمی میشود و بخشی هم برای توزیع فیلم و سریال و موسیقی در شبکه نمایش خانگی، در اختیار موسسات مربوط قرار میگیرد اما آنچه مسلم است بخش اعظمی از این دیویدیها بین توزیعکنندگان غیرمجاز سیدیهای غیرمجاز قرار دارد که همه آنها هم به مصرف میرسد. محمودینسب درباره کیفیت لوحهای ایرانی گفت: یک سیدی از لایههای مختلفی ساخته میشود. لایه کفی شفاف وظیفه نگهداری از لایه اطلاعات دارد. لایه اطلاعات از یک لایه آلومینیوم براق تشکیل میشود که توسط یک لایه پلاستیک محافظت میشود. این لایه به سیدی استحکام میدهد و قابلیت ثبت مشخصات دیسک را روی خود دارد. بنابراین ساخت این لایهها تاثیر زیادی روی کیفیت دیسکها دارد. وی افزود: بهطورکلی دیسکهای نوری ایرانی کیفیت قابل قبولی نسبت به نمونههای خارجی دارند.