براساس یک مطالعه، محصولاتی که در چین تولید میشوند سهم بیشتری در انتشار دی اکسیدکربن نسبت به محصولات تولید شده در دیگر نقاط جهان دارند. چین بیشتر محصولات کشورهای پیشرفته را با قیمت پایین تأمین میکند که این عوارضی را متوجه سلامت محیطزیست کل سیاره کرده است. فقط پنج استان این کشور در بخش صنعت بیشتر از هر جای دیگری دی اکسیدکربن تولید میکنند. به گفته یکی از استادان دانشگاه کالیفرنیا و نویسنده آخرین مطالعهای که در زمینه تغییرات طبیعی آب و هوا منتشر شد، «افزایش تولیدات چین طی 15 سال اخیر کمک کرده تا این کشور به رشد بالای اقتصادی در جهان دست یابد، ولی این افزایش شگفتانگیز فقط یک روی سکه است.»
رشد چین با پیشرفت در تجارت بینالمللی همراه بوده که باعث انتشار دیاکسیدکربن در بالاترین سطح تجربه بشر در طول تاریخ شده است. مطمئنا صادرات کشورهای در حال توسعه در این حوزه ما را به یک معضل دچار کرده، نویسندگان این مطالعه در مقالهای همراه این تحقیقات گفتند: آیا این امر کارآمد و مطلوب است، که افزایش بازارهای نوظهور (نوپا) متمرکز روی صادرات محصولات ارزانقیمتتر، این چنین ادامه داشته باشد؟ در واقع، در موارد اقتصادی سودآوربودن این کشورهای نوظهور در این حوزه برای تجارت بینالمللی امر مثبتی است، اما اگر شاخصهای اصلی پیشرفت، بهطور عمده به صادرات تولیدات وابسته شود، ایجاد مشکل میکنند.
ممنوعیت سوزاندن زغال سنگ
در حال حاضر زغال سنگ یکی از محصولاتی است که در کشورهای نوظهور در تجارت بینالمللی ارزانتر از هر جای دیگری تولید و به سراسر جهان صادر میشود. اما این صنعت مدیون منابع زغالسنگ است. محققان در اظهارات خود هشدار دادند، مصرف زغالسنگ در بخش اقتصادی چین افزایش پیدا کرده که نشان میدهد دو سوم انرژی اولیه در این کشور صرف رساندن برق به صنعت میشود و منجر به افزایش تصاعدی گازهای گلخانهای CO2 در هوا شده است. در نتیجه، تأثیرات محیطی آن در اندازههای سیارهای خواهد بود و ما میتوانیم نتیجه بگیریم تجارت بینالمللی باعث رشد انتشار گازهای گلخانهای شده است.
با این وجود یکی از استادان دانشگاه «مریلند» که در تحقیقات این مطالعه همکاری داشته، افزود: «این انتشار گازهای گلخانهای CO2 که با صادرات چین در رابطه است تنها در نتیجه حجم زیاد محصولات صادراتی و براساس مدل صنعت که نیاز به انرژی زیاد دارد، نیست. علاوه بر این، صنعت ساختوساز چین هنوز کمی پیشرفته بوده و به زغالسنگ متکی است.»
کثیفترین صنعت کشور
محققان نشان دادند، سهم تولید سالانه گازهای گلخانهای صادرات چین عمدتا بهدلیل مدل صنعتی آن در مقایسه با ژاپن یا آلمان بیشتر است. آنها همچنین مشاهده کردند که سوختن زغال سنگ و انتشار با سرعت بالای گازهای گلخانهای، در بعضی از استانها و بخشهای صنعتی شده خاص متمرکز شده است، دستگاههای سنگشکن فولادی، تصفیهکنندههای مواد معدنی و پتروشیمی استانهای «گوئیژو»، «مغولستان»، «نینگشیا»، «یونان» و «شانکسی» از کثیفترین صنایع بهحساب میآیند. نویسندگان بر این باورند که کشورهای پیشرفته وظیفه دارند، در برابر کاهش آلودگی حاصل شده از سوزاندن زغالسنگ و بهبود سایر فرآیندهای صنعتی در این مناطق خاص کمک کنند.
یکی از استادان دانشگاه «هاروارد» و محقق اصلی این مطالعه گفت: «این تحلیل میتواند چین را در اتخاذ سیاستهای بینالمللی برای ترویج شیوههایی با آلودگی کمتر کمک کند.» آنها اضافه کردند، «اگر ما مناطق انتشار این گازهای گلخانهای را که بر سطح جهانی تأثیر میگذارند، شناسایی کنیم، شانس پیدا کردن راهحل و سرمایهگذاری در بخش بهبود فناوریهایی را که در کاهش آلودگی تأثیر میگذارند، خواهیم داشت.»
منبع: Expansion