یکی از حاملهای انرژی که اکثر مشترکان از آن استفاده میکنند، گاز طبیعی است. اگر سهم مصرف انرژی را در بخشهای مختلف مصرفکننده گاز طبیعی مشخص کنیم، بخش خانگی بهتنهایی 45 درصد و بخش تجاری حدود شش درصد از مصرف گاز طبیعی را به خود اختصاص دادهاند، یعنی در مجموع 46درصد از مصرف نهایی گاز طبیعی را فقط بخش ساختمانها شامل بخش مسکونی و تجاری عمومی استفاده میکنند.
ساختمانها بخشی غیرمولد هستند و برای کشور هیچگونه ارزش افزودهای ندارند بهطوریکه در کشورهای توسعهیافته بیشترین سهم مصرف انرژی در بخش صنعت است زیرا صنعت دارای ارزش افزوده و سودآوری برای کشورهای پیشرفته است، اما در ایران بیشترین سهم مصرف انرژی هم در بخش گاز و هم در بخش الکتریکی را بخش ساختمانها به خود اختصاص دادهاند.
براساس آمار سال 91 بهطور متوسط سالانه حدود 100هزار میلیون مترمکعب گاز طبیعی درکشور مصرف میشود که از این میزان 40هزار میلیون مترمکعب مربوط به بخش خانگی و شش هزار میلیون مترمکعب مربوط به بخش تجاری و عمومی است. مصرف 46 هزارمیلیون مترمکعب گازطبیعی بیانگر این امر است که 50 درصد از مصرف گاز طبیعی کشور مربوط به بخش ساختمانها میشود. اما درخصوص اینکه چه راهکاری باید اندیشید که در راستای مدیریت زندگی، هزینه قبض گاز و سهم مصرف انرژی گاز در بخش ساختمان کاهش پیدا کند، با احمد توکلی، مجری طرحهای بهینهسازی مصرف انرژی سازمان بهرهوری انرژی ایران (سابا)، به گفتوگو پرداختیم که به شرح زیر است:
تولید گرما بیشترین سهم مصرف انرژی را داراست
احمد توکلی، مجری طرحهای بهینهسازی مصرف انرژی سازمان بهرهوری انرژی ایران (سابا) درخصوص راهکارهای بهینهسازی مصرف انرژی و جلوگیری از هدر رفتن گرمای ساختمان در فصل سرما به «فرصت امروز» میگوید: بیشترین سهم مصرف انرژی در بخش ساختمان مربوط به بخش تولید حرارت و گرما است، که به منظور کاهش مصرف انرژی حرارتی علاوهبر سازندگان، مصرفکنندگان هم باید به نکاتی توجه کنند.
دمای 25 درجه در ساختمانهای کشور نرمال است
مجری طرحهای بهینهسازی مصرف انرژی سابا، با تاکید بر تنظیم دمای آسایش در فصل زمستان، تصریح میکند: براساس استانداردهای جهانی دمای آسایش در فصل زمستان 20 درجه سانتیگراد است، حتی در کشورهای اروپایی در فصل زمستان دمای ساختمان روی 18 درجه سانتیگراد تنظیم میشود، اما متاسفانه در فصل زمستان ما ایرانیها دمای ساختمان را 28- 27 درجه سانتیگراد افزایش میدهیم، بهطوریکه دمای 25 درجه سانتیگراد در ساختمانهای کشور نرمال است.
افزایش 25 درصدی مصرف انرژی در فصل سرما
وی با بیان اینکه بهازای افزایش هریک درجه دما در فصل زمستان، مصرف انرژی حرارتی به طور متوسط پنجدرصد افزایش پیدا میکند، ادامه میدهد: وقتی دمای ساختمانهای کشور را در فصل زمستان از 20 درجه به 25 درجه سانتیگراد افزایش میدهیم، یعنی مصرف انرژی حرارتی بهطور متوسط 25 درصد افزایش پیدا کرده است. توکلی ادامه میدهد: چنانچه دمای داخل ساختمان در دمای آسایش براساس استاندارد جهانی روی 20 درجه سانتیگراد تنظیم شود، بهطور متوسط 25 درصد مصرف انرژی حرارتی کاهش پیدا میکند که با توجه به مدیریت هزینه در خانوادهها تنظیم دمای موتورخانه روی 20 درجه هیچگونه هزینهای برای خانوادهها نخواهد داشت.
استفاده از شیرهای کنترل ترموستاتیک
مجری طرحهای بهینهسازی مصرف انرژی سابا میگوید: اگر خانوادهها نتوانستند دمای موتورخانه را روی 20 درجه سانتیگراد تنظیم کنند باید رادیاتورهای داخل خانه را مجهز به شیرهای کنترل ترموستاتیک کنند، یعنی با استفاده از شیرهای کنترل ترموستاتیک مشخص کنند چه درجه از دمایی وارد ساختمان شود. یعنی باید درجه شیرهای کنترل ترموستاتیک رادیاتور را روی 20 درجه سانتیگراد تنظیم کنند، مثلا در زمان مسافرت دمای رادیاتور را روی 15 درجه سانتیگراد تنظیم کنند که انرژی حرارتی کمتری مصرف شود که انجام این راهکار بسیار کمهزینه برای خانوادهها خواهد بود.
مراجعه خانوادها به سایت مرکز تحقیقات ساختمان
وی میگوید: اگر ساختمان مجهز به پنجرههای دوجداره نیست، تغییر پنجرههای تکجداره با قاب فلزی با نوع دوجداره با قاب UPVC استاندارد ضرورت دارد که بهتر است خانواده ها به سایت مرکز تحقیقات ساختمان مراجعه کنند و از شرکتهایی که پنجرههای دوجداره استاندارد تولید میکنند این نوع پنجرهها را خریداری کنند.
توکلی با تاکید بر ضرورت استفاده از پوشش مناسب در فصل سرما، میافزاید: متاسفانه در ایران فرهنگسازی درخصوص پوشش مناسب با فصلها صورت نگرفته است، بهطوریکه بیشتر مردم در فصل تابستان و زمستان یک نوع پوشش لباسی دارند درصورتیکه مردم کشورهای اروپایی مانند انگلیس یا فرانسه در فصل سرما با تنظیم دمای آسایش روی 18درجه از لباسهای گرم در خانههای خود استفاده میکنند. به همین دلیل پوشش مناسب، متناسب با فصل موردنظر در راستای کاهش مصرف انرژی حرارتی و هزینههای ناشی از مصرف ضرورت دارد که اجرای این امر هیچگونه هزینهای برای خانوادهها نخواهد داشت.