اگر بدون نقشه خانه بسازید، فکر میکنید چه اتفاقی میافتد؟! از نظر تئوری، احتمال اینکه در پایان کار خانهای مشابه رویاهایتان ببینید، وجود دارد. اما بیشتر از آن احتمال میرود خانهای که در پایان به دست میآید فرسنگها از آنچه در تصورتان بوده، دورتر باشد. شاید نیاز باشد که در و پنجرهها را عوض کنید، دیوارهای جدید بسازید یا حتی بدتر از اینها، کلا همه چیز را خراب کنید.
سرمایهگذاری هم درست همین رویه را دارد. بدون برنامهریزی، میشود از نظر تئوری شانس موفقیت داشت اما خب همه چیز پنجاه، پنجاه است. بدون هدف و صد البته نقشه راهی فکر شده برای رسیدن به هدف نباید انتظار این را داشته باشید در همان نقطهای کار به پایان برسد که از نظر مالی انتظارش را داشتید. حال میخواهد این هدف مالی کوتاهمدت یا بلندمدت باشد. باید هدفگذاری کنید تا به هدف برسید.
راههای گوناگونی برای دستیابی به اهداف سرمایهگذاری وجود دارد. به شکل سنتی، سرمایهگذارها بر بیشترین بازگشت سرمایه ممکن یا مسلط شدن بر بازار تمرکز دارند، درحالیکه در محدوده امن خود میمانند و از ریسکهای خاص دوری میکنند. اما رویکرد تازه به سرمایهگذاری چیز دیگری است: سرمایهگذاری هدف-محور، که بر سرمایهگذاری با هدف دستیابی به اهداف خاص زندگی از جمله خرید خانه، پسانداز برای مخارج تحصیلی فرزندان یا داشتن حاشیه امن در زمان بازنشستگی تمرکز دارد. با این رویکرد هر کسی میتواند مشاور مالی خود باشد. اما برای مشاور مالی شدن لازم است تئوری این نوع سرمایهگذاری رعایت شود:
• تعیین هدف در سرمایهگذاری، حاشیه امنیت برای رسیدن به هر یک از هدفها را بیشتر میکند.
• تعیین هدف انگیزه شما را برای دستیابی به آن افزایش میدهد، زیرا میتوان میزان پیشرفت را اندازهگیری کرد.
• تعیین هدف در سرمایهگذاری توجه به افق زمانی و سطح ریسک را بهطور جداگانه برای هر هدف و در نتیجه سرمایهگذاری براساس آن را امکانپذیر میسازد.
هر یک از رویکردهای بالا که موردپسندتان باشد، چندان اهمیت ندارد، چون همه خوب هستند. آنچه مهم است، «انجام دادن» است، نه رها کردن سلامت مالی و آن را به شانس و اقبال گره زدن. خیلی از آدمها هستند که ترجیح میدهند مشاور مالی داشته باشند. مشاور مالی به انتخابهای شما سر و شکل میدهد و کمک میکند که سرمایهگذاری مناسب سطح ریسکتان را پیدا کنید. در بسیاری از موارد هم کار کردن با یک مشاور مالی منطقی به نظر میرسد اما اینکه خودتان مشاور مالی خودتان باشید هم امکانپذیر است، البته اگر اراده وقت گذاشتن و تلاش کردن را داشته باشید.
هدفتان را تشخیص دهید
برای تعیین هدف باید برای لحظهای جای یک دکتر بنشینید! پزشکان موفق اساسا آنهایی هستند که «قدرت تشخیص» خوبی دارند. آنها با چند پرسش تشخیص خود را به بیمار اعلام میکنند. شما هم اگر بخواهید مشاور مالی خوبی برای خود باشید، باید ابتدا چند سوال از خود بپرسید. سوالاتی چون برای چه میخواهم سرمایهگذاری کنم؟ خرید خانه؟ داشتن پسانداز برای بازنشستگی؟ راهاندازی یک کسبوکار تازه؟ یا هر کار دیگری.
پس از پاسخ به این پرسش باید اهداف خود را وارد فاز زمان کرده و تعیین کنید که کوتاهمدت، میانمدت یا بلندمدت باشند. لطفا توجه کنید که به جای اینکه این اهداف و بازه زمانیشان را در ذهنتان مرتب کنید آنها را در یک جدول مرتب روی کاغذ بیاورید. با این کار میتوانید به «آغاز» امیدوارتر باشید و کمتر به فکر دست روی دست گذاشتن بیفتید.
برآورد مالی کنید
پس از تشخیص و تعیین هدف، مهمترین گام برآورد کلی از میزان هزینهها برای هر یکی از اهداف است. تعیین هدف که برای مشاور مالی شدن مثل نان شب واجب است، به شما کمک میکند تا تصویر روشنتری از میزان بودجه موردنیاز داشته باشید. وقتی بدانید هدف شما از سرمایهگذاری تأمین هزینههای عروسی است یا راهاندازی یک کسبوکار مسلما سریعتر و دقیقتر میتوانید به هدف خود برسید.
زمان بگذارید
همانطور که در بالا اشاره شد، برای اینکه مشاور مالی خوبی برای خودتان باشید، نیازمند صرف زمان و تلاش هستید. تا زمان برای کارتان نگذارید، تلاش بیمعنا است. در این میان البته بعضیها از اعداد و ارقام و صفرهای زیاد هم به وحشت میافتند. از آنها وحشت نکنید چون برای اینکه مشاوره خوبی به خودتان بدهید باید خیلی با آنها دوستی کنید. دنیای دیجیتال هم در این راه به کمکتان میآید و میتوانید از ماشینحسابها و برنامههای مدیریت مالی که در اینترنت به وفور یافت میشود، به خوبی استفاده کنید.
نتیجه
شما میتوانید مشاور مالی خود باشید. این به شرطی است که از تفکرات سنتی فاصله بگیرید و به سمت تئوریهای نو گام بردارید. اینکه تعین هدف را جدی بگیرد، ظاهری تکراری دارد اما کمتر اقدام عملی برای آن انجام میشود. از دیگر سو، توجه داشته باشید که مشاور مالی خود بودن به معنای بریدن از آدمهای دیگر نیست. مشورت کردن گاه و بیگاه با متخصصان امور مالی نیز به شما کمک خواهد کرد که کم نقصتر و مطمئنتر قدم بردارید.
منبع: investopedia. com