در پایان جلسه معاملاتی روز دوشنبه، شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران، با کاهشی بیش از 362 واحد روبهرو شد و به رقم 67016.7 واحد رسید در این جلسه معاملاتی که با کاهش ارتفاع بیش از نیم درصدی شاخص کل همراه بود، ارزش کل معاملات حدود 114 میلیارد تومان به ثبت رسید که این رقم در مقایسه با روز پیشین خود حدود 25 درصد کاهش داشت. اما روند توزیع کاهش شاخص کل در روز گذشته چشمگیرترین مسئله به نظر میرسید. در جلسه معاملاتی پیشین، شاخص کل در تمام طول روز با روندی ثابت (1.6 واحد در دقیقه) از ارتفاع خود کاست و این شیب تنها در 15 دقیقه پایانی بازار اندکی شدت گرفت.
نمادهای «رمپنا» و «وبملت» بیشترین تاثیر منفی و «شپنا» و «فملی» بیشترین تاثیر مثبت را در شاخص کل اعمال کردند. شاخص کل فرابورس ایران نیز دیروز با کاهشی 7.2 واحدی مواجه شد و به این ترتیب به رقم 750 واحد رسید. توزیع کاهش 9 دهم درصدی این شاخص، منحصر به فرد بود و شباهت چندانی به توزیع کاهش شاخص کل بازار بورس نداشت. با گشایش این بازار، شاخص کل آن در مسیر صعودی قرار گرفته و یک ساعت نخست خود را بدین منوال گذراند. اما با عبور از ساعت 10 این شاخص نیز درگیر روند نزولی شد و در انتها به خط میانی کانال 700 واحد رسید. ارزش معاملات این بازار در روز گذشته حدود 171 میلیارد تومان گزارش شد که 13 درصد بیشتر از ارزش کل معاملات بورس اوراق بهادار تهران بود. لازم به ذکر است که در این جلسه معاملاتی، گروه «حملونقل، انبارداری و ارتباطات» ستارههای بازار بودند و توانستند در تمام طول روز، از رنگ سبز خود نگهداری کنند.
از آنجا که معاملات روز گذشته قرینهای از مثبتشدن بازار نشان نداد، در روز جاری محتملترین سناریو قرمز بودن بازار و کاهش شاخص به نظر میرسد. اما شرایط این نزول تاثیر شدیدی را در شرایط بازار روز پایانی هفته اعمال خواهد کرد. به این ترتیب، دو سناریو مهم برای جلسه معاملاتی پیشرو مطرح میشود. در سناریو نخست، کاهش تقریبا یکنواخت و محدود شاخص کل (با بیشینه 500 واحد)، با ارزش معاملاتی کمتر از 150 میلیارد تومان همراه خواهد بود. در نتیجه این سناریو انتظار میرود که در روز پایانی هفته نیز، سمت و سوی منفی به خود بگیرد. در صورت وقوع این رخداد، توصیه میشود که معاملهگران از خرید در جلسه معاملاتی جاری پرهیز کنند. اما در سناریو دوم و محتملتر (براساس آنچه بازار در روزهای اخیر به نمایش گذاشته است)، در نیمه نخست بازار شاهد معاملاتی با حجم بیش از 150 میلیارد تومان خواهیم بود و کاهش شاخص در این بازه زمانی نیز شدید خواهد بود.
با عبور از نیمه بازار، میتوان شاهد اختلاف میان خریدار و فروشنده بود که این امر موجبات پیشی گرفتن قیمت آخرین معامله از قیمت پایانی نمادها را فراهم خواهد آورد. بنا بر این، توصیه میشود اگر قصد خرید در بازار جاری را دارید، در نیمه نخست بازار دقت بیشتری به عمومیت معاملات بازار داشته و در صورت حصول اطمینان از احتمال صعودی شدن بازار، خرید خود را در محدوده زیر قیمت پایانی یا قیمت پایانی و ترجیحا در نیمه نخست بازار انجام دهید.
* کارشناس و تحلیلگر بازار سرمایه