کپسولهای قرمزرنگ کوچک و بزرگی که گوشه ساختمانهای اداری، مراکز درمانی و حتی خانههای شخصی میبینیم، تحت عنوان تجهیزات ایمنی و اطفای حریق دستهبندی میشوند. به این وسایل باید انواع کلاهها، سنسورهای اعلان خطر، دستکشها و غیره را هم اضافه کرد؛ وسایلی که لزوم استفاده از آنها هر روز بیشتر از گذشته احساس میشود و به همین دلیل بازاری رو بهگسترش را رقم زدهاند که بازیگران زیادی به خود میبیند؛ بازاری که در ایران هم از اهمیت خاصی برخوردار است و تعداد فعالان و تولیدکنندگانش رو به افزایش است. «فرصت امروز» گزارش امروز خود را به بررسی این بازار و وضعیت حاکم بر آن و فرصتهای سرمایهگذاری در آن اختصاص داده است.
تنها 25درصد وابسته هستیم
در این ارتباط رضا حامی، نایب رئیس هیاتمدیره شرکت آذرنجات (آمل) که در بخشهای مختلف تولید تجهیزات اطفای حریق فعالیت دارد به «فرصت امروز» میگوید: خوشبختانه با توجه به اهمیت ایمنی در زندگی افقهای بسیار قابل توجهی برای سرمایهگذاران در این حوزه ایجاد شده که باید با استفاده از تخصص و سیاستهای دقیق اقتصادی از آن استفاده کرد.
حامی در ادامه میافزاید: شاید در گذشته نهچندان دور شرایط اقتصادی و سرمایهگذاری در این زمینه خیلی شناخته شده نبود، اما امروز با توجه به سیاستهای نهادهای مختلف بهخصوص سازمان آتشنشانی میبینیم که در بخشهای مختلف صنعت تولید تجهیزات اطفای حریق فرصتهای سرمایهگذاری مناسبی ایجاد شده که نه تنها رونق اقتصادی و اشتغالزایی بسیاری میتواند ایجاد کند، بلکه ارزش افزوده قابل ملاحظهای بههمراه دارد چون تنها 25درصد به خارج از کشور وابسته هستیم و بیشتر نیازهای تولید در ایران وجود دارد.
نایب رئیس هیاتمدیره شرکت آذرنجات (آمل) تاکید میکند: کیفیت و توانایی بالای تولیدکنندگان ایران به نحوی است که با توجه به رفع تحریمها برخی از شرکتها و برندهای معتبر بینالمللی با ما تماس گرفته و اعلام آمادگی برای همکاری کردهاند. اهمیت این موضوع در دو بخش است که باید آن را مدنظر داشته باشیم؛ یکی موضوع انتقال تکنولوژی از خارج به ایران و دیگری دسترسی به بازارهایی برای فروش محصولات ایرانی.
با 30میلیون هم میتوان شروعکرد
این تولیدکننده تجهیزات اطفای حریق معتقد است که برای ورود به دنیای تولید اینگونه محصولات نیازی نیست که ابتدا سراغ تولید تجهیزات با تکنولوژی حساس برویم، بلکه میتوان با استفاده از نیازهای روبه فزونی بازار در بخشهای سادهتر وارد شد و پس از آن با شناخت بازار اقدام به توسعه فعالیت کرد.بهعنوان مثال اگر امروز کسی علاقهمند به حضور در زمینه تولید تجهیزات اطفای حریق است میتواند برای شروع از شارژ کردن کپسولهای آتشنشانی با سرمایهای تقریبا 30میلیون تومانی شروع کند و کمکم با درنظر گرفتن افزایش حجم درآمدهایش در بخشهای دیگری وارد شده و زمینه توسعه کسب وکارش را مهیا کند.
حامی همچنین میافزاید: اگرچه نمیتوانیم درباره نیازهای داخلی کشورمان اعداد و ارقام مشخصی را اعلام کنیم ولی نباید فراموش کنیم که با در نظر گرفتن استانداردهای بینالمللی، زندگی انسانها چه در محل زندگی شخصی و چه در محل کار با این وسایل گره خورده است، بنابراین روند استانداردسازی این تجهیزات اگر طی شود هم به نوعی ایمنی را بیمه میکند و هم کسبوکارهایی را رونق میدهد.
تولید استاندارد با هدف صادرات
این تولیدکننده در ادامه و درباره برخی تجهیزات خاص با استانداردهای بالا مانند کلاهایمنی یا حتی لباسهای ورود به حریق میگوید: اگر به دنیای تولید اینگونه تجهیزات توجه کنیم، میبینیم که در بخش تولید کلاههای ایمنی تولیدکنندگان بسیاری مشغول به فعالیت هستند و در بخش تولید لباسهای ورود به حریق نیز میتوان برخی از سرمایهگذاران را دید اما هیچکدام از این تولیدکنندگان دارای سیستم آزمایشگاهی قدرتمند و قابل اعتماد نیستند چون هنوز استانداردهای مورد نیاز در کل صنعت دیده نشده و هیچ قانون مدونی در این زمینه نداریم.
این فعال اقتصادی در پایان بر اهمیت سرمایهگذاری در زمینه تولید تجهیزات تشخیص گازها تاکید کرده و اضافه میکند: یکی از مهمترین نقیصههای موجود در صنعت تولید تجهیزات اطفای حریق در ایران، نبود تجهیزات مناسب تشخیص و سنجش گازهای خطرناک است و بیشتر محصولات اینچنینی موجود در بازار وارداتی هستند، اما نکته اینجاست که با توجه به توانمندیهای صنعتی و شیمیایی کشورمان یکی از کمبودهای داخلی در همین بخش بوده و فعلا کسی وارد بحث تولید نشده است. بنابراین در صورتی که بتوانیم زیرساختهای مناسب را در این باره فراهم کنیم، بدون تردید هم بازار داخلی و هم بازار کشورهای همسایه مشتریان این تجهیزات خواهند بود.