حدود 20 سال از ورود نخستین تلفن همراه به کشور میگذرد و تا سالگذشته سـیـمکـارتهای استفاده شده در تمامی موبایلها از کشورهای خارجی وارد کشور میشد، اما سال گذشته کارخانهای راهاندازی شد که تولید سیمکارتهای مورد نیاز را به داخل کشور منتقل کرد. به گفته مسئولان در این کارخانه علاوه بر سیمکارت، انواع کارت هوشمند ازجمله کارت بانکی، کارت ملی، کارت شناسایی، کارت سوخت و کارت شارژ تولید میشود. در این خط تولید که با سرمایهگذاری مستقیم 10 میلیون دلار راهاندازی شده، قرار است سالانه ظرفیت 45 میلیون سیمکارت تلفن همراه و کارت اعتباری را در کشور تامین کند.
این مجموعه تولیدی که یکی از بزرگترین علتهای راهاندازی آن جلوگیری از شنود تلفنهای همراه و جلوگیری از خارج شدن اطلاعات مردم عنوان شده در دیماه سال گذشته افتتاح شد. محسن سـجـادینـیا، مـدیرعامل پردازش تصویر رایان در مراسم افتتاح نخستین خط تولید سیمکارت با اشاره به برنامههای در دست اقدام این شرکت اظهار کرده بود: این شرکت با تامین تجهیزات و ماشینآلات اروپایی قرار است سیمکارت، کارتهای هوشمند، کارتهای بانکی و کارتهای پیشپرداخت را برای اپراتورهای تلفن همراه، بانکها و سازمان ثبتاحوال سالانه در کشور تولید کند و از این پس دیگر به واردات این کارتها از خارج از کشور نیازی نخواهیم داشت.
وی گردش مالی این مجموعه را 150 میلیارد تومان پیشبینی کرد و گفت: با تولید سیمکارت و کارت اعتباری در کشور پیشبینی میشود، سالانه 50میلیون دلار صرفهجویی ارزی داشته باشیم. به گفته سجادینیا، مواد اولیه شامل چیپست و آنتن کانال خارجی است، اما مرحله مونتاژ و شخصیسازی که بحث امنیتی سیمکارت را شامل میشود کاملا تولید داخل خواهد بود.
وی با بیان اینکه تا پیش از این سیمکارت تلفن همراه و کارتهای هوشمند یک شرکت فرانسوی و ساخت چین وارد کشور میشد، افزود: تولید 45میلیون کارت در سال از جمله قابلیتهای این خط تولید است که با توجه به نسل جدید تلفنهای همراه تولید سیمکارتهای نسل جدید و نانو سیم و میکروسیم را نیز در برنامه داریم و امیدواریم بتوانیم محصولات خود را به سایر کشورها ارائه کنیم. وی با اشاره به محدودیتهای تحریم و نوسانات نرخ ارز گفت: تولید سیمکارت و کارت هوشمند در کشور به یقین با قیمت پایینتری نسبت به خارج انجام میشود و پیشبینی میکنیم تا 30 درصد کاهش قیمت به همراه داشته باشد.
مدیرعامل پردازش تصویر رایان قیمت تمام شده هر سیمکارت تلفن همراه را تا پیش از این حدود چهارهزار تومان ارزیابی کرد و گفت: با راهاندازی خط تولید در کشور قیمت تمام شده هر سیمکارت به دوهزار تومان کاهش مییابد. سجادینیا گفت: امکان تولید روزانه سه میلیون کارت شارژ سیمکارت اعتباری از طریق این خط تولید فراهم شده است. این تولیدکننده درباره امنیت سیمکارتهای تولید داخل تاکید کرد و گفت: با شخصیسازی اطلاعات در سیمکارتهای داخلی امنیت این کالا در کشور تامین خواهد شد. اما مسئله شنود که طی سالهای گذشته و افشاگریهای صورت گرفته اهمیت فراوانی پیدا کرده، چقدر بر بومیسازی سیمکارت مورد استفاده در تلفنهای همراه تاثیر دارد؟
فرشید باصفا، کارشناس شبکه GSM در پاسخ به این سوال به «فرصت امروز» گفت: یکی از علتهایی که به برخی کشورها این امکان را میدهد که بتوانند مکالمات شخص خاصی را شنود و ضبط کنند استفاده از فناوریهایی است که در داخل سیمکارتها به کار گرفته شده است.وی افزود: با بومیسازی و تغییر و تحولاتی که در چیپست سیمکارتها رخ میدهد میتوان رمزنگاری روی مکالمات و اطلاعات ردوبدل شده مشترکان امنیت تقریبی را برای برقراری تماسهای مردم برقرار کرد. باصفا گفت: این خبر خوشحالکنندهای است که میتوانیم سیمکارتهای مورد استفاده در کشور را خود تولید کنیم تا حداقل اطلاعات شخصی مشترکان داخلی را دودستی به بیگانگان تقدیم نکنیم.
این کارشناس اظهار کرد: البته سیمکارتها تنها بخشی از امنیت در تلفنهای همراه را شامل میشود و بخشی دیگر از آن توسط گوشی مشترک و نوع رمزنگاری و امنیت آن قابل دسترس است. وی درباره امنیت در استفاده از اپلیکیشنهای پیامرسان گفت: مشترکانی که از تلفنهای هوشمند استفاده میکنند باید توجه و وسواس زیادی به اپلیکیشنهایی که روی گوشی خود نصب میکنند داشته باشند، بهویژه استفاده از اپلیکیشنهای پیامرسان که به تازگی بسیار رواج یافتهاند و بیشتر آنها از فناوری رمزنگاری استفاده نمیکنند.