براساس گزارش بانک مرکزی، تعداد معاملات آپارتمانهای مسکونی شهر تهران در ماه گذشته به 15431 واحد مسکونی رسیدکه نسبت به ماه مشابه سال قبل 2 / 8 درصد افزایش را نشان میدهد و از سوی دیگر گزارشهای اتحادیه مشاوران املاک حاکی از رشد معاملات خریدوفروش مسکن در سطح کشور است. حال هر چند این درصد افزایش نمیتواند نشانگر بازگشت رونق به بازار مسکن باشد اما طبق گفته کارشناسان و مسئولان، این حجم از رشد معاملات از ورود بازار به دوره پیشرونق و خروج از رکود خبر میدهد.
بازار مسکن در یک دوره طلایی طولانی در مرکز توجه سرمایهگذاران قرار داشت و به همین دلیل در یک بازه زمانی کوتاه با جهش قیمتها مواجه شد تا اینکه بحران اقتصادی سالهای 90 و 91 گریبان این بازار را هم گرفت و دچار رکود شد که کاهش قدرت خرید مردم این رکود را عمیقتر کرد و هر چند عرضه وجود داشت اما تقاضا وارد بازار مسکن نشد و ساختوساز هم متوقف ماند.
اما دولت یازدهم با تغییر سیاست و کاهش مداخله دولت در بازار مسکن و تمرکز روی سیستم خانهدارشدن از طریق پسانداز، سقف تسهیلات مسکن را افزایش داد و توانست توان بخشی از اقشار جامعه را برای خرید خانه افزایش دهد و همزمان دولت بدون سرکوب قیمتها؛ از ورود سرمایههای سوداگرانه به بازار جلوگیری کرد. در این مدت با رسیدن وامهای مسکن به دست مصرفکنندگان، معاملات خریدوفروش به تدریج افزایش یافت، به طوری که گزارش بانک مرکزی از خروج مسکن از رکود میگوید.
شروع دوره پیش رونق
طبق گفته کارشناسان، در حال حاضر چیزی حدود 200 صنعت مرتبط با صنعت ساختمان هستند که با خروج این بازار از رکود چرخ تولید سایر صنایع مرتبط با آن هم به حرکت در میآید. هر چند هنوز مسکن از خط رونق عبور نکرده اما خروج غیرتورمی آن از رکود هم میتواند خبر بسیار خوبی برای اقتصاد ایران باشد.
مهدی سلطانمحمدی، کارشناس بازار مسکن در گفتوگو با «فرصت امروز» با بیان اینکه میتوان گفت دوره پیشرونق بازار مسکن شروع شده، اظهار کرد: پیشبینی میشود با ادامه روند رشد معاملات در سطح کشور بهویژه کلانشهرها، رونق از نیمه دوم امسال به بازار مسکن برگردد. وی در پاسخ به این سوال که کاهش ساختوساز و انباشت تقاضا در دوره ورود به رونق باعث افزایش جهشی قیمتها نمیشود، گفت: عرضه بیش از اندازه سالهای 89 تا 91 که بازار را اشباع کرده بود باعث میشود بخشی از این کاهش عرضه جبران شود و به همین دلیل نمیتواند عاملی جدی برای افزایش قیمتها باشد.
وی افزود: میزان ساختوساز به طرز نگرانکنندهای کاهش یافته و پاسخگوی نیاز مسکن نیست و باید حداقل سالانه 800هزار واحد مسکونی در کشور ساخته شود اما آمار سال گذشته از این رقم فاصله بسیاری دارد.
مردم نگران افزایش قیمتها نباشند
طبیعتا رونق با افزایش قیمتها همراه است اما در مورد بازار مسکن از آنجایی که سیاستهای دولت و وزارت راه و شهرسازی در طول سه سال گذشته مبتنی بر پسانداز و ارائه تسهیلات بوده و نیاز مصرفی در این دوره وارد بازار مسکن شده، این شرایط نمیتواند منجر به افزایش قیمتها شود و نرخ تورم مسکن از نرخ تورم عمومی پیشی نمیگیرد.
حسام عقبایی، رئیس اتحادیه مشاوران املاک در گفتوگو با «فرصت امروز» با بیان اینکه مردم نگران افزایش قیمتها نباشند، گفت: بازار مسکن در حال حاضر ظرفیت افزایش قیمت را ندارد و به طور قطع تا پایان سال جاری قیمتها در بازار تغییری نخواهد کرد. وی ادامه داد: پیشبینی میشود بازار مسکن از نیمه دوم سال حرکت جدی به سمت رونق داشته باشد که البته در آن دوره هم بازار از نظر قیمتی بازار آرامی خواهد بود.
رئیس اتحادیه مشاوران املاک درباره شرایط حال حاضر بازار مسکن گفت: خوشبختانه میزان معاملات از ابتدای سال تا پایان اردیبهشت ماه نسبت به مدت مشابه در سال گذشته رشد نزدیک به 10درصدی داشته که هرچند این رشد به معنای ورود به دوره رونق نیست اما به طور قطع میتوان گفت مسکن از رکود خارج شده است. عقبایی تاکید کرد: در صورتی میتوان به بازگشت رونق به بازار مسکن امید داشت که در نیمه اول امسال میزان افزایش معاملات مسکن در سطح کشور بیش از 25درصد باشد و در این شرایط است که میتوان از حرکت به سمت رونق حرف زد.
ارتباط با نویسنده : nazila.mahdiani@gmail.com