زمان زیادی از ورود نسخه نهایی ویندوز10 نمیگذرد، اما آمارها نشان میدهد که در این مدت کوتاه ویندوز 10 توانسته هم در رایانهها و هم در تلفنهای همراه، نظر کاربران زیادی را به سوی خود جلب کند. طبق آمارهای رسمی، نسخه دسکتاپی ویندوز 10 تنها در مدت یک ماه روی 75میلیون رایانه در سراسر جهان نصب شد و این در حالی است که در نخستین روز انتشار این نسخه از ویندوز، 24 میلیون نفر آن را از سایت رسمی مایکروسافت دانلود کردهاند.آمارهای اعلام شده از مؤسسه تحقیقاتی AdDuplex نشان میدهد که نسخه موبایلی این سیستم عامل نیز رشد قابل توجهی داشته و توانسته در مدت کوتاهی که عرضه شده است بیش از 7 درصد از کل دستگاههای ویندوزی را تصاحب کند اما علت استقبال از ویندوز 10 چیست و چرا توانسته رکورد عرضه سیستمهای عامل جهان را از آن خود کند؟
وحید سرشناس، کارشناس فناوری اطلاعات درپاسخ به این سوال به «فرصت امروز» گفت: شرکت مایکروسافت نشان داده که همیشه از شکستهای خود، بهترین تجربهها را کسب میکند و همانطور که میدانید این کمپانی بعد از عرضه ویندوز ویستا به سرعت ویندوز 7 را روانه بازار میکند و میتواند درآمد بسیار بالایی از فروش این نسخه به دست آورد. وی افزود: این سناریو در ماجرای عرضه ویندوز 10 نیز تکرار میشود و هنگامی که ویندوز 8 با عدم استقبال کاربران روبهرو میشود، مایکروسافت نسخه جدیدی را با نام ویندوز 10 روانه بازار میکند که میتواند رکورد دانلود سیستمهای عامل جهان را به خود اختصاص دهد.
این استاد دانشگاه در پاسخ به این سوال که آیا این دلایل درباره نسخه موبایلی این سیستم عامل نیز صدق میکند؟ گفت: شاید تا حدودی این ماجرا در مورد نسخه تلفن همراه نیز مصداق داشته باشد اما دلیل افزایش استفاده نسخه موبایلی این سیستم عامل به خرید سهام شرکت نوکیا توسط مایکروسافت مربوط میشود.
وی اظهار کرد: در حال حاضر مایکروسافت توانسته با گوشیهای ارزانقیمت و پیشرفته خود، رشد قابل توجهی در جذب کاربر داشته باشد و چون این گوشیهای هوشمند از ویندوز 10 بهره گرفتهاند بنابراین بر تعداد کاربران این سیستم عامل افزوده شده است. سرشناس درباره آینده این سیستم عامل نیز گفت: شواهد نشان میدهد که مایکروسافت عزم جدی برای نفوذ بیشتر در بازار تلفنهای هوشمند دارد و پیشبینیها نیز حاکی از آن است که ویندوز 10 میتواند در آینده سهم بیشتری از بازار را به خود اختصاص دهد.
امن یا ناامن؟
رکوردشکنیهای پیاپی مایکروسافت در عرضه ویندوز 10 در حالی صورت میگیرد که کارشناسان و برخی از شرکتهای امنیتی جهان معتقدند که این نسخه از ویندوز مشکلات امنیتی زیادی دارد و مایکروسافت بهراحتی میتواند از طریق آن از کاربران خود جاسوسی کند و فعالیت آنها را زیر نظر بگیرد. احسان معتمدزاده، کارشناس امنیت اطلاعات در این باره به «فرصت امروز» گفت: مایکروسافت با خدماتی که در اختیار کاربران این نسخه از ویندوز قرار داده است، میتواند فعالیت کاربران خود را زیر نظر بگیرد و حتی آنها را به شرکتهای دیگر بفروشد که این بزرگترین نقطه ضعف این سیستم عامل محسوب میشود.
وی درپاسخ به این سوال که چرا با اینکه کارشناسان و شرکتهای امنیتی درباره جاسوس بودن ویندوز 10 هشدار دادهاند اما کاربران هنوز به استفاده از آن رغبت نشان میدهند؟ گفت: بسیاری از کاربران از این هشدارها اطلاعی ندارند و چون همیشه مـــیخواهنـد جدیدترین نرمافزارها را روی دستگاه خود داشته باشند به همین دلیل از ویندوز 10 استفاده میکنند. معتمدزاده افزود: علاوه براین، ویندوز 10 تنها نسخه از سیستمهای عامل ارائه شده از سوی مایکروسافت است که بهطور رایگان عرضه میشود و این هم یکی از دلایل استفاده از آن به حساب میآید. این کارشناس امنیت اطلاعات درباره جاسوسی نسخه موبایلی ویندوز 10 نیز گفت: گمان نمیکنم تا به حال شرکتهای امنیتی در این باره اظهار نظر کرده باشند ولی چون نسخه موبایلی نیز از همان برنامهها و هسته اصلی نسخه دسکتاپ استفاده میکند میتوان گفت این احتمال وجود دارد که کاربران موبایلی نیز در معرض جاسوسیهای مداوم باشند. وی درپاسخ به این سوال که آیا راهی وجود دارد که امکان رصد کاربران در این سیستم عامل از بین برود؟ گفت: راههایی برای غیرفعال کردن ابزارهای جاسوسی در ویندوز 10 بیان شده است اما این راهها تنها میتوانند بخشی از قابلیتهای جاسوسی در این سیستم عامل را از بین ببرند و بقیه ابزارها همچنان فعال خواهند ماند.