دوشنبه, ۳ دی(۱۰) ۱۴۰۳ / Mon, 23 Dec(12) 2024 /
           
فرصت امروز

آمار منتشر شده فوربس حکایت از جایگاه سوم ایران از نظر آمار سالانه فارغ‌التحصیلان مهندسی در کل دنیا (بدون احتساب چین و هند) دارد. در حال حاضر، روسیه سالانه نزدیک به 454‌هزار مهندس می‌پروراند و آمریکا سالی 237هزار و 826 مهندس و در ایران هر سال 233هزار و 695 مهندس از دانشگاه‌ها فارغ‌التحصیل می‌شوند.

436586956

جامعه مهندسی می‌تواند نقش ویژه‌ای در تولید تکنولوژی، کارآفرینی و توسعه کشور داشته باشد. در یک بستر مناسب، مهندسان کشور می‌توانند با نوآوری سهم ایران را از بازار جهانی کالا و خدمات افزایش دهند. اما آمار اشتغال و جایگاه مهندسان در کشور، چیزی غیر‌از این جایگاه را نشان می‌دهد. حال جا دارد چند سوال پرسیده شود تا به پاسخ آنها فکر شود. آیا تعداد فارغ‌التحصیلان رشته‌های مهندسی تناسبی با وضعیت زیرساخت‌های توسعه‌ای کشور دارد؟ آیا بسترهای لازم برای نقش‌آفرینی مهندسان در تولید تکنولوژی و کارآفرینی فراهم است؟ آیا هرم تحصیلات در کشور متناسب است؟ چگونه می‌توان برای اشتغال مهندسان برنامه‌ریزی و اقدام کرد؟ و چند ده سوال دیگر...

آمار مهندسان در حال تحصیل

توزیع دانشجویان موسسات آموزش عالی کشور به تفکیک گروه تحصیلی در سال تحصیلی 92-1391 در شکل زیر نشان داده شده است. آمار نشان می‌دهد بین سال‌های 1381 تا 1391، تعداد دانشجویان رشته‌های مهندسی، از 431313 نفر به 1435382 نفر (بیش از سه برابر) رسیده است. در این دوره 10ساله، تعداد دانشجویان مقاطع تحصیلات تکمیلی نیز رشد فزاینده‌ای داشته است.

هزینه فرصت تحصیلات مهندسی در کشور

بنابر گزارش سازمان همیاری اشتغال دانش‌آموختگان جهاددانشگاهی در پایان سال 1392، بیشترین تعداد بیکاران با تحصیلات دانشگاهی، در رشته‌های مهندسی، ساخت و تولید با 251‌هزار و 402 نفر وجود دارد که اگر این رقم را با تعداد بیکاران رشته‌های کامپیوتر و ریاضی جمع کنیم، به عدد قابل توجه حدود 45‌درصد کل بیکاران با تحصیلات دانشگاهی کشور خواهیم رسید. جایگاه اول تعداد بیکاران تحصیلکرده نه‌تنها برازنده نیست، بلکه محلی برای تامل در وضع موجود است.

4376566796

طبق یک برآورد، به ازای تحصیل هر دانشجو در دانشگاه‌ها، حدود 120‌میلیون ریال توسط وزارت علوم و معادل همین رقم توسط خود دانشجویان برای تحصیل در دوره کارشناسی هزینه می‌شود. با صرف‌نظر از هزینه فرصت عدم اشتغال این دانشجویان (به مدت حداقل چهار سال) به رقم هنگفت سالانه بیش از 55000‌میلیارد ریال می‌رسیم. حال سوال اینجاست که این همه هزینه برای چه؟ ریشه‌های این وضعیت را می‌توان در مسائلی همچون عدم تناسب رشته‌های تحصیلی و اشتغال ایجاد شده، تمرکز افراد جامعه به رشته‌های تحصیلی خاص، افراط در تحصیلات تکمیلی، هرم تحصیلی وارونه، رکود کارهای عمرانی و صنعتی، ضعف ساختاری در آموزش مهندسی، کمبود مهارت‌های کارآفرینی و بسترهای اقتصادی دانست.

آنچه حاصل این وضعیت است، حاکمیت جو عمومی رخوت در فعالیت‌های مهندسی کشور است که می‌تواند اثرات بلند‌مدتی را بر توسعه اقتصادی و فرهنگی کشور به همراه داشته باشد. بهتر است برنامه‌ریزان و سیاست‌گذاران کلان کشور از هم‌اکنون به فکر فراهم کردن بسترهای لازم برای توسعه فعالیت مهندسان، تجدید نظر در ظرفیت رشته‌های مهندسی، توجه به هرم تحصیلی و ارتقای سرفصل‌های آموزش مهندسی داشته باشند. همچنین توسعه بیش از پیش صدور خدمات فنی مهندسی چه در قالب شرکت‌های صادر‌کننده خدمات و چه در قالب بسترسازی برای اشتغال مهندسان در کشورهای هدف می‌تواند یکی از راهکارهای برون‌رفت از وضع موجود باشد.

لینک کوتاه صفحه : www.forsatnet.ir/u/cB2JHb3w
به اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی :
نظرات :
قیمت های روز
پیشنهاد سردبیر
آخرین مطالب
محبوب ترین ها
وبگردی
سفارش سئو سایتقیمت ورق گالوانیزهخرید از چینخرید فالوور فیکدوره رایگان Network+MEXCتبلیغات در گوگلقصه صوتیریل جرثقیلخرید لایک اینستاگرامواردات و صادرات تجارتگرامچاپ فوری کاتالوگ حرفه ای و ارزانلوازم یدکی تویوتاتور سنگاپورتولید کننده پالت پلاستیکیهارد باکستالار ختمبهترین آزمون ساز آنلایننرم افزار ارسال صورتحساب الکترونیکیقرص لاغری پلاتینirspeedyیاراپلاس پلتفرم تبلیغات در تلگرام و اینستاگرامگیفت کارت استیم اوکراینمحصول ارگانیکبهترین وکیل شیرازخرید سی پی کالاف دیوتی موبایلقیمت ملک در قبرس شمالیچوب پلاستضد یخ پارس سهندخرید آیفون 15 پرو مکسمشاور مالیاتیقیمت تترمشاوره منابع انسانیخدمات پرداخت ارزی نوین پرداختاکستریم VXدانلود آهنگ جدیدلمبهخرید جم فری فایرتخت خواب دو نفرهکابینت و کمد دیواری اقساطیکفپوش پی وی سیتماشای سریال زخم کاری 4تخت خوابخرید کتاب استخدامیقیمت کمد دیواریکاشت ابرو طبیعیپارتیشنتاسیس کلینیک زیباییریفرال مارکتینگ چیست؟ماشین ظرفشویی بوشکوچینگ چیست
تبلیغات
  • تبلیغات بنری : 09031706847 (واتس آپ)
  • رپرتاژ و بک لینک: 09945612833

كلیه حقوق مادی و معنوی این سایت محفوظ است و هرگونه بهره ‌برداری غیرتجاری از مطالب و تصاویر با ذكر نام و لینک منبع، آزاد است. © 1393/2014
بازگشت به بالای صفحه