غلامرضا فتحی رودساری متولد سال 1337 از استان گیلان و مدیر شرکت دانشبنیان «مهندسی فتح فناور» یکی از شرکتهای فناور مستقر در مرکز رشد واحدهای فناور بندرانزلی است، این شرکت که در زمینههای مختلفی فعالیت میکند و تولیدات متنوعی در حوزه مکانیک و الکترونیک دارد مسیر پرفراز و نشیبی را طی کرده تا به وضعیت کنونی رسیده است. غلامرضا فتحی که خود دانشآموخته کشور آلمان است در رشته مکانیک تحصیل کرده و روحیه حساس و مهربانش پس از گذشت همه این سالها به قوت خود باقی است، وی بیش از 14سال در آلمان زندگی کرده و مدرک فوق لیسانس مکانیک خود را از دانشگاه GHK کاسل گرفته است.در این کشور صاحب خانواده و دو دختر شده که حدود 17سال پیش به دلیل علاقهاش به ایران و شهر و دیار شمالی خودش مسیر برگشت را طی کرده و در حال حاضر هر دو دختر او در رشته مکانیک فارغالتحصیل شده و نزد پدر مشغول فعالیت هستند.
وی بهعنوان پژوهشگر برتر در گیلان شناخته شده و برگزیده مخترع سطح 3هیات داوران بنیاد ملی نخبگان و برگزیده فناور برتر سال 94 استان گیلان هم بوده است. با توجه به حضور غلامرضا فتحی در یکی از پارکهای علم و فناوری کشور و همچنین خلاقیت وی در تولید محصولات دانشبنیان، «فرصتامروز» سرغ او رفته تا از مسیر شغلی خود بگوید، وی از مشکلاتی که از سر گذرانده، وضعیت کنونی خود و شرکتش در صنعت و همچنین آینده پیش روی خود میگوید.
شرایط سخت کار در ایران را میدانستم
فتحی در ابتدای صحبتهایش میگوید: خیلیها به من میگویند چرا آسایش و امنیت خود را در آلمان رها کرده و به این شرایط سخت کار و تولید در کشور رضایت دادی؟ در پاسخ به این حرف همیشه گفتهام که من شرایط سخت کار در ایران را میدانستم و امروز هم از کار و زندگیام رضایت دارم، اینجا امنیتخاطر دارم و استعدادم در همین فضا به مرحله اجرا میرسد و همین یکی از مهمترین فاکتورها برای زندگی است.
وی در خصوص زندگیاش در آلمان میگوید: در آنجا من مهندس کارخانجات بنز بودم و شرایط زندگی خوبی داشتم اما هرکسی برای کاری ساخته شده و من هم برای خدمت به کشور خودم زاده شدهام، 17سال پیش وقتی به ایران بازگشتم کارم را با شرکت تندر شروع کردم و ششسال در آنجا مهندس ناظر و مدیر R&D شرکت بودم، اغلب محصولات این شرکت را بومیسازی کردیم و حضور موفقی در آنجا داشتم، در طول آن سالها چند اختراع ثبت کردم و پس از ششسال دوباره این تفکر تغییر سراغ من آمد و احساس کردم باید خودم کار تازهای شروع کنم.
شروع مسیر زندگی از صفر مطلق
فتحی در خصوص راهاندازی تولیدی انحصار برای خود میگوید: وقتی از شرکت تندر استعفا دادم و میخواستم کارم را شروع کنم صفر مطلق بودم، حتی خودرو و خانهای که در اختیار داشتم متعلق به شرکت بود که ناچار بودم پس بدهم اما همان شرایط سخت مرا بر آن داشت تا زندگی تازهای را شروع کنم. در آن سالها برادرم یک انباری در اختیار داشت که من گوشهای از آن را برای کارهای خودم برداشتم و نخستین محصولی که میخواستم تولید کنم دریچههای پایه روشنایی معابر بود، درست خاطرم هست که حتی هزینه خرید دستگاه برش را نداشتم و این کار را به کمک دست انجام میدادیم و حتی وقتی آقای جهانگیری که در آن سالها وزیر صنعت بود برای بازدید از مجموعه من آمده بود بسیار متاثر شد و به من کمک کردند که در شهرک صنعتی مستقر شده و کارم را بهصورت صنعتی انجام دهم.
پارک علم و فناوری امروز گیلان در آن سالها «سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی» بود که از سال 81 مجموعه مرا حمایت کرد و زیر پروبال خود گرفت. کمکهای بیشائبه آقای دکتر متقیطلب که مدیر پارک هستند از همان سالها مهمترین دلگرمی من برای طی مسیر بود. مجموعه ما در سال 93به یاری همین دوستان بهعنوان تعاونی برتر گیلان شناخته شد.
ایده براساس نیاز جامعه شکل میگیرد
فتحی در خصوص چگونگی ارائه ایدههای خود میگوید: من هیچگاه نخواستهام دنبالرو سایرین باشم و همیشه ایدهها و تولیداتم از نوع اختراع بوده است، محصولاتی نو که مشکلی هرچند کوچک را در جامعه مرتفع کنند، نیاز جامعه را لمس میکنم و در صدد مرتفع کردن آن برمیآیم. وی میافزاید: من در این خصوص سالها درس خواندهام، سالها تجربه کسب کردهام و حرفه اصلی من همواره تولید بوده است، در هر جامعهای برخی افراد باید بتوانند نیاز جامعه را ببینند و برای برطرف کردن آن تلاش کنند، من هم خودم را یکی از همین افراد میدانم.
هرگز هم برای ایدهپردازی و ثبت آن و اختراعاتی که داشتهام مشکلی نداشتهام به علاوه سختگیریهایی که در سالهای اخیر توسط سازمان ثبت اختراع اعمال میشود برای امثال ما رضایتبخش هم هست، چرا که هر ایدهای را به نام اختراع ثبت نمیکنند و ارزیابیهای زیادی صورت میگیرد که محصول را به طور کامل بررسی کنند. تنها مشکل ما ثبت اختراع بینالمللی بوده که برای این کار باید حدود 15 میلیون تومان هزینه کنیم و توان پرداخت این مبلغ برای ثبت اختراع بینالمللی توسط مجموعه ما وجود ندارد.
مشکل بزرگ بازار آزاد
مدیر این شرکت در خصوص محصولات تولیدی خود میگوید: مهمترین محصولی که ما ششماه است در حال تولید آن هستیم نوعی قفل ریموتی برای درهای کرکرهای است. بازار هدف این محصول بازار آزاد است و معرفی محصول اصلیترین دغدغه امروز است. وی توضیح میدهد: من پس از اینکه چند بار سرقت را در مجموعههایی که از درهای کرکرهای ریموتی استفاده میکنند دیدم شروع به بررسی این درها کردم و متوجه عدم وجود امنیت در این درها شدم، از این رو صاحبان کسبوکار معمولا از قفلهای آویز برای برقراری امنیت این درها استفاده میکنند که عملا هم به راحتی باز میشوند و هم خم و راست شدن در طول روز و حمل کلید و دستی بودن پروسه را به همراه دارد که برای مرتفع کردن این مشکل ما محصول فوق را طراحی و تولید کردهایم.
این محصول نوعی قفل است که به راحتی روی درهای کرکرهای نصب میشود و با همان ریموت در بهصورت اتوماتیک باز و بسته میشود. از جمله مزایای این قفل امنیت بسیار بالای آن در برابر سرقت و همچنین هزینه تمام شده پایین آن است. با استفاده از این قفل از بالا کشیدن سهل و آسان کرکره برقی توسط سارقان جلوگیری میشود، این قفل مجهز به میکروسوییچی جهت افزایش ایمنی و جلوگیری از تکثیر غیرمجاز ریموت کنترل است، همچنین با تخریب مغزی قفل با اسید و غیره قفل باز نمیشود و برای زمانی که قطعی برق را داشته باشید هم چارهای اندیشیده شده و آن هم استفاده از کلید دستی است.
محصول یک محصول تولیدی خوب با اشتغالزایی بالا و نیاز جامعه امروز است اما متاسفانه مجموعه ما توان معرفی خود در رسانههای ملی را ندارد، ما در شهرستان مستقر هستیم و امکانات کافی به علاوه برد اطلاعرسانی بالایی نداریم و ناچاریم بهصورت لاکپشتی تولید محصولات را دنبال کنیم این در حالی است که یک شریک تجاری در بخش بازاریابی و فروش میتواند خیلی سریع محصول را به بازار معرفی کرده و فروش این قفل را چندین برابر افزایش دهد.
در حال حاضر ما توان تولید 2هزار عدد از این قفل در ماه را داریم، این در حالی است که بیش از این تعداد را تولید و دپو کردهایم و به دنبال مشتری برای خرید هستیم، اصلیترین مسئله ما پخش و فروش و بازاریابی محصول است که باید در وسعت بزرگ و حجم گستردهای این معرفی انجام شود اما به شخصه آینده این کار و محصول را میتوانم تضمین کنم.
آیندهای برای امنیت و اخلاق
مدیر شرکت فتح فناور در آخر میگوید: تولید انحصاری این محصول امروزه توسط شرکت ما انجام میشود و من هم حاضر به رانت و مشارکتهای غیراخلاقی در این کار نیستم، یکی از نمونههای این مسئله، پیشنهاد یک شرکت از تهران بود که میخواست محصول ما را به قیمت 120هزار تومان خریداری کرده و در بازار با قیمت 390 هزار تومان بفروشد، من هرگز اجازه چنین عمل غیراخلاقی را نخواهم داد. قیمت تک فروشی این محصول توسط ما در حال حاضر 89هزار تومان است و قیمت فروش آن در بازار باید با سود کمتر از 20درصد باشد. فتحی در خصوص آینده کاری خود میگوید: تمرکز اصلی من فعلا روی همین بحث امنیت و تولید محصولات بیشتر برای ایمنسازی است.
***
ضرورت حمایت دولت از مخترعان صنعتگر
در بازار امروز تولیدکنندههای انواع درهای کرکرهای برقی میتوانند بخشی از بازار هدف برای این محصول باشند. از این رو ما سراغ یکی از تولیدکنندههای این درها رفتهایم تا نظرات این صنعتگران را هم در خصوص قفل ریموتی برای درهای کرکرهای بدانیم. یکی از فعالان این بازار که نخواست نامش عنوان شود در خصوص این محصول میگوید: این محصول با به کارگیری آزمایشات، تحقیقات و دانش فنی بالایی تولید شده است و روشهای علمی بسیاری برای آزمون این قفل به کار گرفته شده است.
وی تصریح میکند: من در جریان تولید و طراحی این قفل بودهام و از هرنظر میتواند پاسخگوی خوبی برای نیاز بازار باشد حتی قیمت این محصول با متریالی که در آن به کار رفته واقعا در حدی پایین در نظر گرفته شده که فقط هزینههای تولید را تامین کند، اما حضور در بازار مسئلهای سوا از کیفیت محصول است. این فعال بازار در ادامه توضیح میدهد: این محصول جزو محصولات حفاظت دوبل به شمار میآید و بازار هدف آن تمام کاسبان و صاحبان کسبوکارهایی هستند که کالای باارزشی برای فروش یا ارائه در محل کار خود دارند، از صرافیها و طلافروشیها گرفته تا حتی نمایشگاههای اتومبیل و تمام کسانی که میخواهند امنیت دوبل داشته باشند.
معرفی، بازاریابی و فروش این محصول در بازار نیاز به همت یک گروه خبره جوان دارد که طبیعتا برای صاحب محصول هزینههای بسیاری خواهد داشت مگر اینکه دولت در این بخش به کمک تولیدکننده بیاید. 10سال پیش دولت چین برای حمایت از یک جوان مخترع تمام بنرهای سطح شهر پکن را با تصویر فرد و محصولش در معرض دید عموم گذاشته بود، بدون دریافت هیچ هزینهای. این یعنی حمایت بیدریغ دولت از مخترعان و تولیدکنندههای دانشبنیان که تنها دارایی آنها خوش فکری است و در خصوص تامین مالی همواره مشکلات بسیاری داشتهاند.
دولت ما میتواند با معرفی این محصول الکترومکانیکی که امنیت را تضمین میکند هم به مخترع آن کمک کند و هم بازار محصول را در دست بگیرد، اتحادیه ابزار و یراق و وزارت صنعت از مهمترین متولیان اینچنین حمایتهایی هستند که هیچکدام تا منافعشان در میان نباشد، قدمی برنمیدارند.
ارتباط با نویسنده: shokoofehmirzaee@yahoo.com